A bakui Grand Prix-verseny harmadik fordulója után az izraeli Borisz Gelfand félpontos előnnyel vezet. A játéknapon az orosz Alekszandr Griscsuk ellen nyert, ellenfele remi állásban túllépte a gondolkodási időt. A forduló másik győzelmét az orosz Szergej Karjakin aratta, a kubai Leinier Dominguez Perez hibák sorozatával vesztett. Az olasz Fabiano Caruana nyerőesélyes pozícióját döntetlenre rontotta az amerikai karu Nakamurával szemben. Kiegyenlített erők küzdelmében az orosz Jevgenyij Tomasevszkij az üzbég Rusztam Kaszimdzsanovval, az azeri Sahriyar Mamedgyarov az orosz Dmitrij Andrejkinnel, az azeri Tejmur Radzsabov az orosz Peter Szvidlerrel osztozott meg a ponton.

Az azeri fővárosban zajló GP-verseny harmadik fordulójában ismét két játszma végződött döntéssel. Elsőként az orosz Szergej Karjakin nyert, a kubai Leinier Dominguez Perez az egyenlő állást hibák sorozatával vesztette el. Huszárja kötésbe került, királyával fölösleges manővert tett, majd a bástyacserék engedélyezésével simán kikapott, a futóvégjátékban lépéskényszerbe került.

gelfandgriscsuk_3988

A játéknap egyik rangadóját az izraeli Borisz Gelfand és az orosz Alekszandr Griscsuk vívta. A torna doyenje a bástyavégjátékot gyalogelőnnyel játszotta, Griscsuknak azonban reálisak voltak esélyei a döntetlen elérésére. A második időkontrollnál mindketten időzavarba kerültek, Gelfand kihasználhatta volna ellenfele bakiját, ehelyett remihez vezető folytatást választott. Az orosz nagymester a 60. lépést a táblán megtette, de a sakkórát időben nem tudta kezelni, időtúllépéssel vesztette el a játszmát!

baku-round3-17

Az amerikai Hikaru Nakamura és az olasz Fabiano Caruana derbijét is nagy érdeklődés kísérte. Caruana a 2. Sinquefield Cup szuperversenyen tudta először legyőzni Nakamurát, korábban 13 döntetlen mellett háromszor kikapott tőle. A viadal második körében Caruana nyerőesélyt szalasztott el, s ez történt ma este is. Nakamura extravagáns játékkal rukkolt ki, de a világranglista második helyezettjét nem tudta meglepni. Az amerikai sakkozó szinte reménytelen helyzetbe került. Királya szorongatott helyzetben, a sötét bástyák felsorakoztak a nyílt a vonalon, az aktív huszár is fenyegette állását. Caruana azonban nem tudott élni a lehetőséggel, elhibázott huszárlépésével kiengedte előnyét, kénytelen volt örökös sakkot tartani.

További három partiban született még döntetlen. Az azeri Tejmur Radzsabov és az orosz Peter Szvidler korai vezércseréje után nem is születhetett más eredmény. Az orosz Jevgenyij Tomasevszkij ellen az üzbég Rusztam Kaszimdzsanov pontosan védekezett. Az orosz Dmitrij Andrejkin megszerezte első fél pontját, az azeri Sahriyar Mamedgyarovnak egy pillanatra sem volt esélye előnybe kerülésre.

A 3. forduló eredményei:
Jevgenyij Tomasevszkij (orosz, 2701) – Rusztam Kaszimdzsanov (üzbég, 2706) döntetlen (Grünfeld védelem, 44)
Szergej Karjakin (orosz, 2767) – Leinier Dominguez Perez (kubai, 2751) 1 – 0 (Vezérgyalog megnyitás, 41)
Borisz Gelfand (izraeli, 2748) – Alekszandr Griscsuk (orosz, 2797) 1 – 0 (Vezérindiai védelem, 60)
Hikaru Nakamura (amerikai, 2764) – Fabiano Caruana (olasz, 2844) döntetlen (Vezércsel, 50)
Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2764) – Dmitrij Andrejkin (orosz, 2722) döntetlen (Félszláv védelem, 36)
Tejmur Radzsabov (azeri, 2726) – Peter Szvidler (orosz, 2732) döntetlen (Angol megnyitás, 31)

A verseny állása:
1.Borisz Gelfand 2,5 pont
2-4. Fabiano Caruana, Peter Szvidler és Hikaru Nakamura 2
5-8. Tejmur Radzsabov, Rusztam Kaszimdzsanov, Jevgenyij Tomasevszkij és
Szergej Karjakin 1,5
9-11. Leinier Dominguez Perez, Alekszandr Griscsuk és Sahriyar Mamedgyarov 1
12. Dmitrij Andrejkin 0,5

A 4. forduló párosítása:
Rusztam Kaszimdzsanov – Peter Szvidler
Dmitrij Andrejkin – Tejmur Radzsabov
Fabiano Caruana – Sahriyar Mamedgyarov
Alekszandr Griscsuk – Hikaru Nakamura
Leinier Dominguez Perez – Borisz Gelfand
Jevgenyij Tomasevszkij – Szergej Karjakin

Verőci Zsuzsa