Végre magyar földön is szuperversenyt láthatott a közönség, noha Élő-átlagban nem érte el a híres linaresi vagy wijk ann zee-i tornákét. Az anyagi források figyelembe vételével a Tehetség és kurázsielnevezésű versenynek inkább az lehetett a célja, hogy hazai környezetben a Lékó-Polgár-Almási hármas vetélkedése létrejöjjön, és ne csak a kétségtelenül legerősebb magyar hármas találkozhasson nemzetközi klasszisokkal, hanem az újabb generáció képviselői, Ács Péter és Berkes Ferenc is. Sakk iránt érdeklődők tömegeit vonzott a budapesti Tulip Inn Hotelbe az, hogy kedvenceiken kívül testközelből láthatták a legendás Korcsnojt, a 2700-as Borisz Gelfandot vagy éppen az 1993-ban Kaszparovval világbajnoki döntőt játszó Nigel Shortot. Tízfős mezőnnyé a FIDE-lista két további top 100-sa, legjobb német Christopher Lutz és a szlovák színeket képviselő örmény Szergej Movszeszjan részvétele tette a tornát, amely a Magyarországon rendezettek közül az erősséget Élő-átlagban mérve a maga 2663-jával csúcstartó lett.

Polgár Judit hatalmas iramban, háromból három ponttal kezdett, az áldozatai között Almásival és Korcsnojjal. Short az ötödik fordulóban érte be Polgárt, miután utóbbi elvesztette a Lékó elleni rangadót. A hatodik körben Short Gelfandot győzte le, s verseny végéig megtartotta vezető pozícióját. A nyolcadik volt a versenyt leginkább befolyásoló, egyben legharcosabb fordulója, amelyben két meglepetést is a legfiatalabbak, Ács és Berkes okozták Lékó, illetve Almási legyőzésével. Short legyőzte Juditot, így egy fordulóval a vége előtt győztesnek volt tekinthető, Végül a legfiatalabb Polgár-nővér másodiknak ért célba, az utolsó fordulóban Movszeszjant legyőző Lékó előtt. Negyedik helyezésével szép sikert tudhatott magáénak a már az elmúlt évben is figyelemre méltó eredményeket elérő Ács Péter.

A Tehetség és kurázsi tornán utolsó helyen végzett Almási a Hévízen megrendezett 53. Magyar sakkbajnokság megnyerésével kárpótolta magát. Ruck Róbert, az előző bajnokság győztese lett a második. Az hatvanhat éves Portisch Lajos még mindig fel tudta venni a versenyt a fiatalokkal, s végeredményben Ruckkal azonos pontszámmal bronzérmet szerzett.

Az 51. Magyar női sakkbajnokságot Dembo Yelena nyerte meg Medvegy Nóra és Vajda Szidónia előtt.

(A játszmát, amelyet az Informátor értékelő bizottsága a 87. kötet legjobb partijának választott, Polgár Judit az Informátor 88. kötetében megjelent elemzése és Magyar Sakkvilág 2003. év júniusi számából származó megjegyzések alapján közöljük.)