81. nap – 2002. 52. Magyar sakkbajnokság

2001-ben nem rendeztek férfi bajnoki döntőt, a következő év júniusában azonban igen, méghozzá vidéki helyszínen, Balatonlellén. A Magyar Sakkszövetség új formában, a körmérkőzéses és kieséses rendszer összevegyítésével kívánta érdekesebbé tenni a tornát. A tizenkét résztvevőt – kilenc nagymestert és három nemzetközi mestert – két csoportba sorolták, majd kieséses párharcokkal folytatódó részben az első két helyezettek játszhattak az érmekért, a 3-4. helyezettek az 5-8. díjakért és az 5-6. helyezettek a 9-12. díjakért. Az A-csoportban a tizenhét éves Berkes Ferenc győzött, aki az előző két évben teljesítette a nagymesteri kritériumokat, második pedig a nagymestereket megelőzve a magyar színekben versenyző vietnámi Csao Szang lett. A B-csoport élén a szombathelyiek nagymestere, Ruck Róbert végzett Ács Péter előtt, aki Bergerrel előzte meg a kétszeres magyar bajnok Horváth Csabát. A kieséses rész párharcaiban a felek két játszmát váltottak „hagyományos” időbeosztással, majd ha ezek nem hoztak döntést, akkor két 25-perces rapid parti következett, és ha ezek is egy-egyre végződtek, akkor 5 perces villámpartik döntöttek. Az elődöntőben Ruck 3,5:2,5-re verte Csaot, míg Ács a két hagyományos partiban nyert Berkes ellen. A döntőt tehát két vidéki fiatalember, Ács és Ruck vívta. A döntő első két partija kiegyensúlyozott játékot hozott, a rapid játszmákban viszont mindkét fél részéről nagy volt a vállalkozó kedv, különösen az elsőben, amelyben bármelyikük győzhetett volna. Legvégül a bajnoki cím sorsát a villámjátszmák döntötték el, s ezekben Ruck volt a jobb, é 2:0-ra verte vetélytársát. Mindezek után 2002 magyar bajnoka a szombathelyi Ruck Róbert lett, méghozzá úgy, hogy a lejátszott tizenöt partijában egyszer sem talált legyőzőre. A bronzmérkőzésen Csao 1,5:0,5-re verte.

A jubileumi, ötvenedik magyar női bajnokságot tíz fővel Budapesten rendezték meg. Győzött Lakos Nikoletta, Vajda Szidónia lett a második, a győztessel azonos pontszámmal, míg a bronzérmet Medvegy Nóra kapta.

És ne feledkezzünk meg arról, hogy a magyar férfi olimpiai válogatott huszonkét év után ismét érmet, méghozzá újra ezüstérmet szerzett.
(A csapat tagjai táblasorrendben: Lékó Péter, Polgár Judit, Almási Zoltán, Gyimesi Zoltán, Ruck Róbert, Ács Péter, kapitány: Kállai Gábor)

(A játszmát Szokács László a Sakkélet 2002-2003. évi számában megjelent elemzése alapján közöljük.)