(1650-2150 közötti FIDE-Élősök versenye)
2015. február 12–15.
(Január 28-ig nevezettek!)

A verseny célja: Sakkverseny az utánpótlás nevelés érdekében. MGKSI és a Budapesti Régiós Sakkiskola, tanítványainak felkészítő versenye. A sakkjáték népszerűsítése, sakkbaráti kapcsolatok ápolása. FIDE értékszám szerzése.

A verseny rendezője: IM Mészáros András, Siketek SC, Budapesti Régiós Sakkiskola

A verseny helyszíne: Magyar Sakkszövetség, Budapest, Falk Miksa u. 10.

A verseny időpontja: 2015. február 12-15.

Kötelező regisztráció: február 12. csütörtök 14 órától

Versenyforma: 6 fordulós svájci rendszer, FIDE szabályok, számítógépes párosítás. (SwissMaster), 2×90 perc+30 mp. lépésenként.

Várakozási idő: 30 perc!

Versenybíró: Györkös Lajos nemzetközi versenybíró

Megnyitó: február 12. csütörtök 16.15

Eredményhirdetés: február 15.-én az utolsó parti után 20 perccel

Nevezési díj: Egységesen 4.000 Ft

A nevezési díj befizetése a helyszínen történik, készpénzben számla ellenében.

Nevezési tudnivalók: A versenyen érvényes versenyengedéllyel lehet részt venni, külföldi játékos csak rendezett FIDE ID szám és FRD esetén.

MGKSI és a Budapesti Régiós Sakkiskola tanítványai és az Siketek SC versenyzői 50% nevezési díj kedvezménnyel nevezhetnek.

Nevezni írásban a megadott E-mail címen,
illetve telefonszámon február 10-ig.

Korlátozott létszámban – 76 főig – a nevezések függvényében későbbi és helyszíni nevezést is elfogadunk. A későbbi nevezés 1.000 Ft, a helyszíni 2.000 Ft pótdíjjal lehetséges.

Nevezés és információ: Mészáros András,
mobil: 36-70-367-5304, E-mail: mesandras@gmail.com

Díjazás:

 1. helyezés: 26.000 Ft értékű sakk könyvcsomag + 15.000 Ft + kupa + érem
 2. helyezés: 22.000 Ft értékű sakk könyvcsomag + 10.000 Ft + érem
 3. helyezés: 20.000 Ft értékű sakk könyvcsomag +   8.000 Ft + érem
 4. helyezés: 15.000 Ft értékű sakk könyvcsomag +   5.000 Ft
 5. helyezés: 15.000 Ft értékű sakk könyvcsomag +   5.000 Ft
 6. helyezés: 10.000 Ft értékű sakk könyvcsomag +   5.000 Ft
 7. helyezés: 10.000 Ft értékű sakk könyvcsomag
 8. helyezés: 10.000 Ft értékű sakk könyvcsomag

 

Különdíjak:
A legjobb nem díjazott:
10 év alatti játékos – könyvjutalom
12 év alatti játékos – könyvjutalom
14 év alatti játékos – könyvjutalom
18 év alatti játékos – könyvjutalom
szenior játékos (60 év feletti) – könyvjutalom
lány játékos – könyvjutalom
2000 értékszám alatti játékos – könyvjutalom
1800 értékszám alatti játékos – könyvjutalom

 

A DÍJAK KIZÁRÓLAG AZ EREDMÉNYHIRDETÉSEN VEHETŐK ÁT!

 

Holtversenyes helyezések eldöntése: Buchholz, Berger, progressziv

 Fordulók időpontjai:

 

 1. forduló: február 12. 16.30 óra    2. forduló: február 13.  16.30 óra
 2. forduló: február 14.   9.00 óra    4. forduló: február 14.  15.00 óra
 3. forduló: február 15.   9.00 óra    6. forduló: február 15.  15.00 óra

 

Eredményhirdetés: utolsó parti után 20 perccel.

 Egyéb tudnivalók:

A verseny állása, párosítása folyamatosan megtalálható lesz a Chess-Results.com oldalán.
A rendezőség saját hatáskörében fenntartja 5 fő 1650 Élő alatti versenyző indulási jogát!

 

A Gibraltáron zajló Tradewise nyílt verseny negyedik fordulója után mesternégyessel holtversenyben vezet az amerikai Hikaru Nakamura, a kínai Wei Yi, az indiai Adhiban és a spanyol Renier Vazquez. Az esélyesek közül többek között a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov és az orosz Peter Szvidler gyűjtött fél ponttal kevesebbet. A mai játéknapon javított Rapport Richárd, világossal az indiai Venkatesh ellen nyert, 3 pontja van.

Egy kattintás ide a folytatáshoz....

A Gibraltáron zajló Tradewise nyílt torna harmadik fordulójában számos meglepetés született. A kínai olimpiai ezüstérmes női válogatott tagja, Ju Wenjun legyőzte Rapport Richárdot. A kínai világbajnoknő Hou Ji-fan harmadszor is nyert, a katari Mohammed végzetes vezérlépést húzott. A bolgár exvilágbajnoknő Antoaneta Sztefanova a francia Romain Edouard ellen győzött, tizenhárman nyerték meg harmadik játszmájukat is.

Egy kattintás ide a folytatáshoz....

Gibraltáron, a Tradewise nyílt versenyen harminckilenc résztvevő rajtolt kettős győzelemmel. Rapport Richárd első partiját a skót Alan Tate ellen nyerte meg, majd világossal tisztáldozatos villámgyőzelmet aratott a norvég Aryan Tarival szemben. Nagymesterünk harmadik partiját sötéttel a kínai női válogatott Ju Wenjunnal játssza. A második játéknap meglepetését a rajtlistát vezető bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov döntetlene jelentette.

Egy kattintás ide a folytatáshoz....

Szerda este Magyarországra érkezett Kirszan Iljumzsinov. A Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) elnöke a látogatás alkalmával a Magyar Sakkszövetségben találkozott Polgár Judittal, dr. Font Gusztávval, Magyarország FIDE delegáltjával, Mészáros Attila főtitkárral, valamint Szurmai-Palotai Piroska kommunikációs vezetővel.

DSCN0731 DSCN0741Az informális találkozó alkalmával a FIDE elnök megtekintette a Magyar Sakkszövetség székházát, majd kihívta egy sakkpartira Polgár Juditot.

A FIDE elnök külön gratulált a decemberi, U16-as győri Ifjúsági Sakkolimpia megrendezéséhez. A szervezést nagyon magas színvonalúnak értékelte. Úgy fogalmazott: „Ez volt az egyik legmagasabb színvonalon megrendezett ifjúsági Sakkolimpia. A résztvevők sok figyelmességet, jó szállásokat kaptak, a játéktér és a bírók elhelyezése is kitűnő volt.” Az elnök ezúttal is köszönetet mondott a szervezőknek és a támogatóknak egyaránt.

A látogatás alatt Iljumzsinov kiemelte: Magyarország nagy sakk hagyományokkal rendelkező ország, ahol szeretik a sakkot és ahol olyan legendás játékosok vannak, mint például a Polgár nővérek. Az elnök úgy látja, Magyarország képes megrendezni nagyobb versenyeket is, mint például a Világkupa vagy a felnőtt Sakkolimpia, s egyben biztatta a magyar szövetség képviselőit további versenyek megrendezésére.

A FIDE elnöke kiemelkedően értékesnek és fontosnak tartja Polgár Judit iskolai sakkozásért folytatott tevékenységét. Véleménye szerint Judit programja a világon egyedülálló, olyan értékes oktatási anyag, amit sok ország szeretne átvenni és alkalmazni. „A nemzetközi szövetség életében is fontos szerepet játszik a „Sakk az Iskolában” program. Hazámban, a Kalmük Köztársaságban a gyerekek száz százaléka tud sakkozni. Ez örömmel és büszkeséggel tölt el” – mondta.

Iljumzsinov volt politikusként tudja, hogy milyen fontos döntéseket kell meghoznia a vezetőknek. „A sakk segít megtanítani, hogy először gondolkodunk és utána cselekszünk. Ez nagyon fontos lenne a politikai életben is” – jelentette ki, majd így folytatta: „Amikor átvettem a FIDE vezetését három hivatalos FIDE esemény szerepelt a naptárban. Most megszámlálhatatlan… Akkoriban hatszáz millióan tudtak sakkozni. Én azt mondom, tudjon egy milliárd ember sakkozni.
Ez a mottóm is: egy milliárd sakkozó – egy milliárd okos ember”.

 

Az esztendő egyik legjelentősebb nyílt versenyét rendezik meg Gibraltáron január 27. és február 5. között. A 10 fordulós svájci rendszerű viadalon a rajtlistát a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov vezeti. A 253 fős mezőnyben még heten a + 2700 Élő-pontosok klubjának tagjai. Legfiatalabb nagymesterünk, Rapport Richárd a nyolcadik a rangsorban. Hetvenegy nagymester próbál szerencsét. A bolgár Ivan Cseparinov ül címvédőként a sakkasztalhoz. A női topjátékosok közül is sokan rajthoz állnak, a kínai világbajnoknő Hou Ji-fan Wijk aan Zee után ismét versenyez. A viadal honlapja: http://www.gibraltarchesscongress.com. A sakkfesztiválon még számos versenyt szerveznek.

Egy kattintás ide a folytatáshoz....

Támogatók

MVM Paksi Atomerőmű Zrt.
MOL Energiakereskedő Zrt.
Olajterv Csoport
Hévíz, az élet forrása!
Transit-Speed Kft.
OXYGEN wellness fitness medical
OPEL RAMIRIS Márkakereskedés és Márkaszerviz