A Szocsiban megrendezett világbajnoki döntő 11. partijában a címvédő norvég Magnus Carlsen drámai csatában legyőzte kihívóját, az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anandot. A győzelem egyúttal a párosmérkőzés megnyerését is jelentette a november 30-án 24. életévét betöltő világelső számára, 6,5-4,5-ös sikerével megvédte világbajnoki címét. „Nagyon boldog, nehéz küzdelem volt” – nyilatkozta Magnus Carlsen a párharcot követő sajtótájékoztatón, kiegyenlített erők csatájában verte vissza a 44 esztendős Vishy Anand támadását.

Egy kattintás ide a folytatáshoz....

A St. Louisban zajló négyjátszmás párosmérkőzés második partiját az örmény Levon Aronjan 50 lépésben megnyerte az amerikai Hikaru Nakamura ellen, győzelmével kiegyenlített. A katalán megnyitású partiban Nakamura időzavarban hibázott, az érdekes végjátékban Aronjan futója erősebb volt, mint ellenfele huszárja. A 100 ezer dollár összdíjazású párharcban a négy klasszikus gondolkodási idejű összecsapás mellett még 16 villámpartit is vív egymással a világranglistán negyedik Aronjan és a kilencedik Nakamura.

Egy kattintás ide a folytatáshoz....

St. Louisban az amerikai Hikaru Nakamura világossal legyőzte az örmény Levon Aronjant a négyjátszmás párosmérkőzés első partijában. A 100 ezer dollár összdíjazású párharcban a négy klasszikus gondolkodási idejű összecsapás mellett még 16 villámpartit is vív egymással a világranglistán negyedik Aronjan és a kilencedik Nakamura.
Egy kattintás ide a folytatáshoz....

A Szocsiban zajló világbajnoki döntő tízedik játszmája a 32. lépésben döntetlennel fejeződött be. A kihívó indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand vezette a világos bábukat, a címvédő norvég Magnus Carlsen a Grünfeld védelmet választotta. A megnyitáselméleti párbajban Anand kis előnyt szerzett, számításba jött a d szabadgyalog d6-ra történő előrenyomulása. Vishy időhátrány mellett a döntetlenhez vezető lebonyolítás mellett döntött. Az újabb remivel Magnus Carlsen megőrizte egypontos előnyét, a 12 játszmásra tervezett párharcban 5,5-4,5-re vezet, vasárnap a 11. partiban világossal játszik.

Egy kattintás ide a folytatáshoz....

Magyar Sakkszövetség december 12–22. között rendezi meg az U16 Ifjúsági Sakkolimpiát, melyen 4–6 csapat képviseli hazánkat játékosként, csapatvezetőként, edzőként és versenybíróként. Az esemény érinti a december 14-én sorra kerülő csapatbajnoki fordulót.

Amennyiben az érintett csapatok más időpontban kívánják lejátszani a mérkőzést,  a versenybíróság felkéri a csapatokat, hogy az eltérő időpontjában egyezzenek meg.

Ezen okból elmaradt mérkőzést 2015. január 25-ei fordulót megelőzően pótolni kell.

Egyezség beadásának határideje: 2014. december 12.

Az egyezség elmaradása esetén a Versenykiírás 15.b) pontja alapján a Versenybíróság 2015. január 11-ét jelöli ki kötelezően a mérkőzés pótlására.

Versenyiroda

A világbajnoki döntő kilencedik játszmája a spanyol megnyitás berlini változatában csak 20 lépésig tartott. A világossal játszó Magnus Carlsen belátta, hogy kihívója, az exvilágbajnok Viswanathan Anand jól előkészített folytatásával szemben nem tud előnyt elérni, lépésismétléssel ért véget a parti. A norvég világbajnok a döntetlennel megőrizte egypontos előnyét, 5-4-es vezetése mellett várhatja a pénteki tízedik összecsapást, Anand a világos bábukat vezetheti majd.

Egy kattintás ide a folytatáshoz....

32 sakkozó indult novemberben a First Saturday Nemzetközi Sakkversenyen a budapesti Medosz Hotelban. Négy csoportban mérkőztek a sakkozók (GM, IM, FM-A, FM-B), a legerősebb csoportot, a nagymesterekét a vietnami Nguyen Huynh Minh Huy nyerte, szoros versenyben megelőzve Varga Zoltánt és Flumbort Andrást. A 10 fordulós versenyben a vietnami sakkozó 6.5 pontot szerzett. Egy kattintás ide a folytatáshoz....

Támogatók

MVM Paksi Atomerőmű Zrt.
MOL Energiakereskedő Zrt.
Olajterv Csoport
Hévíz, az élet forrása!
Transit-Speed Kft.
OXYGEN wellness fitness medical
OPEL RAMIRIS Márkakereskedés és Márkaszerviz