Tisztelt Versenyszervezők, csapatvezetők!

Tájékoztatjuk a versenyszervezőket, a csapatok intézőit, a sportköri vezetőket, hogy

  • az eadmin felületen a nevezéseket a 2015/16-os csapatbajnokságra az NB/I, az NB-I/B, az NB-II, a Pest megyei, Csongrád megyei, budapesti, Borsod-Abaúj-Zemplén megyei csapatbajnokságra megtehetik, Egy kattintás ide a folytatáshoz....

A monacói Grand Prix-verseny harmadik fordulójában a kínai exvilágbajnoknő Hou Ji-fan nehéz küzdelemben győzte le az orosz Natalija Pogonyinát. Az indiai Humpy Koneru kiskombinációval nyert a francia Almira Szkripcsenko ellen. A svéd Pia Cramling a királyállását súlyosan meggyengítő bolgár exvilágbajnoknő Antoaneta Sztefanovát büntette meg. Az olimpiai bajnoknők rangadóján az orosz Alekszandra Kosztenjuk győzött a grúz Nana Dzagnidzével szemben. Az iráni Sarasadat Khademalsharieh sötéttel remizett az ukrán világbajnoknő Marija Muzicsukkal. Pontosztozkodás született az ukrán házirangadón, Natalija Zsukova és Anna Muzicsuk partijában. Humpy Koneru és Marija Muzicsuk félpontos előnnyel vezet.

Egy kattintás ide a folytatáshoz....

Bakuban az orosz Szergej Karjakin elsőségével fejeződött be a Világkupa. A 128 résztvevő kieséses rendszerű viadalának döntőjében honfitársát, Peter Szvidlert 6-4-re győzte le, mind a tíz játszma döntéssel végződött! A klasszikus gondolkodási idejű négyjátszmás meccset Szvidler kettős győzelemmel kezdte, Karjakin azonban vert helyzetből kiegyenlített. A mai rájátszás első partijában is nyert, de Szvidler egyenlített, majd vezetést szerzett. A győzelem küszöbén azonban ismét botlott, az elsőség sorsa a villámpartikban dőlt el, Szvidler minőségelőnyös állásban elnézte a bástyáját, majd az utolsó ütközetben támadása nem ütött át. Szergej Karjakin és Peter Szvidler is világbajnokjelölt lett, a győztes 96 ezer, a vesztes 64 ezer dollárt nyert.

Egy kattintás ide a folytatáshoz....

A Monacóban zajló Grand Prix-verseny második fordulójának rangadóját a világranglista első és második helyezettje, a kínai exvilágbajnoknő Hou Ji-fan és az indiai Humpy Koneru vívta. Bonyodalmakban gazdag küzdelem után Koneru hét év után tudott játszmát nyerni Hou Ji-fan ellen. Villámgyőzelmet aratott az ukrán világbajnoknő Marija Muzicsuk, a grúz Nana Dzagnidze világossal húsz lépésben vesztett. Az exvilágbajnoknők derbijén a bolgár Antoaneta Sztefanova győzött, az orosz Alekszandra Kosztenjuk mérgezett gyalogot ütött le. Meglepetés az ukrán Anna Muzicsuk veresége, a svéd Pia Cramling javított tegnapi veresége után. Másodszor is remizett az ukrán Natalija Zsukova.

Egy kattintás ide a folytatáshoz....

A bakui Világkupa döntőjében az orosz olimpikonok, Peter Szvidler és Szergej Karjakin négyjátszmás párharca váratlan fordulattal 2-2-vel ért véget. Rájátszás dönti el, hogy Szvidler másodszor, vagy Karjakin először nyeri-e meg a 128 résztvevő kieséses rendszerű viadalát. Szvidler kettős győzelemmel kezdte a párbajt, de Karjakin kettős győzelemmel kiegyenlített. A negyedik játszmában korai vezércserét láttunk, Karjakin kedvezőbb pozícióját elsősorban Szvidler passzív játékának köszönhetően fokozta nyerésig. A lélektani előny Karjakinnál, szinte reménytelen helyzetből harcolta ki a rájátszás lehetőségét.

Egy kattintás ide a folytatáshoz....

Czebe Attila nyerte az első ízben kiírt Duna Kupát. A Csuti-Hydrocomp SK nagymestere kilenc fordulón keresztül jórészt egyedül haladt az élen és végül egy pont előnnyel előzte meg a második helyezett Almási Istvánt, a Tapolcai VSK versenyzőjét. A harmadik helyre Reznák Attila (Balatonfüredi SC) ért célba.

A Duna Kupa egyben Magyar Női Nyílt Bajnokságként lett meghirdetve. Tizenkét hölgyversenyző nevezett, köztük a válogatott keret tagja közül Vajda Szidónia, Mádl Ildikó, Gara Anita, Rudolf Anna és Havanecz Bianka. Számukra a verseny felkészülési állomást jelentett a novemberben Izlandon megrendezésre kerülő Csapat Európa-bajnokságra. A nyílt magyar bajnoki címet Vajda Szidónia (ASE Paks) szerezte meg. Havanecz Bianka (Aquaprofit-NTSK) ezüstérmes helyezése remek siker a nagykanizsai hölgy számára, főleg annak figyelembe vételével, hogy azt Szidóniával azonos pontszámmal érte el. A bronzérem Gara Anita (Pénzügyőr SE) nyakába került.

A végeredményt Györkös Lajos főbíró ismertette, a díjakat Horváth Tamás alelnök, Rácz Zoltán hivatalba lépő és Mészáros Attila leköszönő főtitkár adta át. A Magyar Sakkszövetség tisztségviselői hangsúlyozták, hogy a Duna Kupa nem egyszeri verseny volt, az MSSZ a jövőben minden év szeptemberében meg kívánja rendezni, ezzel a minőségi versennyel is bővítve rendezvényei sorát.

A végeredmény:

hely  név  Élő  pont  Bh
1. GM Czebe Attila 2439 50
2. IM Almási István 2409 7 51½
3. Reznák Attila 2340 46
4. IM Aczél Gergely 2494 6 50½
5. IM Szeberényi Ádám 2378 6 50
6. IM Vajda Szidónia 2352 6 48
7. IM Kántor Gergely 2403 6 47
8. IM Németh Zoltán 2296 6 46
9. WIM Havanecz Bianka 2252 6 43
10. IM Gara Anita 2307 44½
11. IM Rudolf Anna 2329 44½
12. FM Marosi Levente 2212 39½
13. Berta Sándor 2051 5 46½
14. Bálint Vilmos 2288 5 44
15. IM Boguszlavszkij Jevgenyij 2204 5 44


Magyar Női Nyílt Bajnokság

hely név Élő pont BH
1. IM Vajda Szidónia 2352 6 48
2. WIM Havanecz Bianka 2252 6 43
3. IM Gara Anita 2307 44½
4. IM Rudolf Anna 2329 44½
5. IM Mádl Ildikó 2366 5 43½
6. WFM Terbe Julianna 2233 5 36½
7. Erdős Boglárka 2186 38
8. WFM Juhász Barbara 2175 4 43
9. WIM Dudás Eszter 2145 4 42½
10. WIM Göcző Melinda 2280 4 37
11. WFM Terbe Zsuzsanna 2087 38
12. Szente Varga Fruzsina 2240 28

Svájci rendszer, 9 forduló, 47 induló

Különdíjasok:
legjobb 18 év alatti: Marosi Levente
legjobb 60 év feletti: Boguszlavszkij Jevgenyij

Kategóriadíjasok:
1975 és 2100 Élő közöttiek: Berta Sándor
2101 és 2200 Élő közöttiek: Kormos Ádám
2201 és 2300 Élő közöttiek Bálint Vilmos

Játszmák: pgn

Képek

Monacóban az ukrán világbajnoknő Marija Muzicsuk és a kínai exvilágbajnoknő Hou Ji-fan kezdett győzelemmel a Grand Prix-versenyen. Muzicsuk a bolgár exvilágbajnoknő Antoaneta Sztefanovát nagy csatában kényszerítette feladsára, Hou Ji-fan a torna doyenje, a svéd Pia Cramling ellen nyert. Az orosz Natalija Pgonyina többször is fonalas nyerést hagyott ki az indiai Humpy Koneruval szemben. A második forduló slágermeccsét Hou Ji-fan és Koneru játssza.

Egy kattintás ide a folytatáshoz....

Október 3-án elindult a Sakkbolygó című televíziós műsor, amit az M4 csatorna minden szombaton 9 órától sugároz.

A műsor célja a sakk népszerűsítésén túl Polgár Judit Sakkpalota programjának bemutatása.

Az első rész tartalma a következő:
– Interjú Polgár Judittal
– Cikcakk sakk dal
– Polgár Judit oktatása gyerekeknek (Sakkpalota tankönyv első fejezet)
– Rudolf Anna nemzetközi rovata, ezúttal Madridból
– Interjú Almási Zoltánnal – eredményekről, új vállalkozásáról, testedzésről
– Lépéselőny rovat Szurmai-Palotai Piroskával

Az adás az alábbi linken megtekinthető:

http://www.mediaklikk.hu/video/sakkbolygo-2015-09-19-i-adas/

Screen Shot 2015-10-03 at 18.06.07

A bakui Világkupa döntőjének harmadik játszmájában Peter Szvidler fatális elnézésének köszönhetően Szergej Karjakin nyert, a párharc negyedik játszmájára maradt a döntés, illetve 2-2 esetén rájátszás következne. A finálét kettős győzelemmel kezdő Szvidler azonnali nyerést is kihagyott a kockáztató Karjakinnal szemben, döntetlent ígérő állásban újabb hibával már vesztésre rontotta a partit. A vasárnapi negyedik összecsapásban Karjakiné a kezdés joga.

Egy kattintás ide a folytatáshoz....

A Világkupán az orosz Peter Szvidlernek még fél pontra van szüksége, hogy másodszor is győztese legyen a 128 résztvevő kieséses rendszerű viadalának. Az orosz olimpikonok négyjátszmásra tervezett döntőjének második partijában Szergej Karjakin vezette a világos bábukat, és a spanyol megnyitás Breyer-változatában megnyitáselméleti párbajt is vívtak. Szvidler a 17. lépésben újított, Karjakin minimális előnnyel játszhatta az összecsapást, amikor a döntetlenhez vezető folytatást elkerülve azonnali vesztőt húzott. Szvidler királyával kiléphetett a kötésből, döntő anyagi előnyt szerzett, másodszor is legyőzte 14 évvel fiatalabb ellenfelét. A párharc harmadik játszmájában Szvidler 2-0-s vezetés mellett a világos bábukat vezetheti.

Egy kattintás ide a folytatáshoz....

Támogatók

MVM Paksi Atomerőmű Zrt.
MOL Energiakereskedő Zrt.
Olajterv Csoport
Hévíz, az élet forrása!
Transit-Speed Kft.
OXYGEN wellness fitness medical