A Novoszibirszkben zajló 69. férfi szuperbajnokság nyolcadik fordulója után Alekszandr Rjazancev félpontos előnnyel vezet. A rajtlistán csak nyolcadik, az olimpiai válogatottat szekundánsként segítő szentpétervári nagymester érdekes partiban győzte le Dmitrij Kokarevet. Korábbi holtversenyes társai csak remiztek, Peter Szvidler és Dimitrij Jakovenko, valamint Vlagyimir Fedoszejev és Alekszandr Griscsuk osztozott meg a ponton, a címvédő Jevgenyij Tomasevszkij nem bírt Alekszej Goganovval. Először nyert Nyikita Vityjugov, másodszor Erneszto Inarkijev. A 66. női szuperbajnokságon Alekszandra Kosztenjuk legyőzte a címvédő Alekszandra Gorjacskinát, egy pontra növelte előnyét. Meglepetésre kikapott két riválisa, Natalija Pogonyina és Olga Girja, remizett Anasztaszia Bodnaruk. Nagy szerencsével nyert Valentyina Gunyina, rutinja segítette Alisza Galljamovát.

Egy kattintás ide a folytatáshoz....

Korcsoportos kadét világbajnokság, Batumi, Grúzia

2016. október 18-31.

A 3. forduló hozta eddig a legszerényebb pontszámot, amit a magyar játékosok gyűjtöttek. Egyedül Gaál Zsóka tudott nyerni hosszas küzdelemben 4,5 óra után, a többiek sajnos vesztettek. Zsóka szépen építette fel állását az indiai Vishwa ellen, és a végjátékban határozottan játszva érvényesítette szabadgyalogja erejét. Nagyon egységes parti volt.

gaal_zsoka

Csíki Endre nagyon jól játszott a török Ozenir ellen, sötéttel probléma nélkül kiegyenlített, majd amikor már kezdett előnybe kerülni a végjátékban, egy túl vehemens gyalogáldozat f5-el sokkal rosszabb állást keveredett, amit már nem sikerült megmentenie. Egy szolid g5 lépés után hosszú keserves küzdelem várt volna a török játékosra.

csiki_endre

Szadai Dávid sötéttel teljesen túljátszotta a jóval magasabb élővel rendelkező orosz Fomint, de több pontatlan lépés kiengedte az előnyt, és az egyenlő végjátékban egy durva hiba a játszmába került. Dávid kiválóan játszott, de hiányzik még a rutin és a megfontoltság.

szadai_david

Juhász Judit világossal került előnybe a lengyel Zarebska ellen, de egy pontatlan lépés és egy hiba után nagyon nehéz végjátékba került, amit már nem tudott javítani, és feladta a partit. Bosszantó vereség, hiszen nagyon jól állt Judit, de túl kell lépni ezen a játszmán, és a többire partira kell koncentrálni.

juhasz_judit

A 4. játéknapon ismét 3 pontot szereztek játékosaink, ami továbbra is a legtöbb egység, amit ifjú reménységeink gyűjtöttek. Elsőként Csíki Endre nem kegyelmezett orosz ellenfelék, aki túl mohó volt, hiszen két gyalogot zsákmányolva elhanyagolta a fejlődést sötéttel, amit egy zseniális vezéráldozattal büntetett ifjú tehetségünk, és 21 lépésben nyert. Nagyon jó volt látni Endre könnyed játékát. Ezután Szadai Dávid volt a következő játékos aki végzett, sajnos vereséggel zárta a kazah Kaliyev elleni küzdelmét. Egy kicsit szétesett Dávid játéka, csak a saját játékát figyelte és a király elleni támadást, amivel elhanyagolta a fejlődést, és egy jó védőlépés sötéttel rámutatott a világos állás gyengeségeire. Ezt a partit el kell felejteni, és az első három fordulóban mutatott jó játékot kell megismételni. Gaál Zsóka folytatta a győzelmek sorozatát sötéttel, aki nagyon komoly játszmát vívott a lengyel Pawickával. A 3 órás küzdelemben Zsókát meglepték a megnyitásban, de jól reagált erre ifjú Európa-bajnokunk, és kihasználva Magdalena hibáját előnnyel fordult a középjátékra, ahol az ellenkező oldali sáncállásnál, szép játékvezetéssel mattolta a világos királyt. Juhász Judit fejezte be legutoljára partiját, amit nagyon magabiztosan nyert meg több mint 5 órás küzdelemben. Judit szépen jött ki a megnyitásból, a középjátékban egy tetszetős kombinációval anyagi előnyt szerzett, amit szépen egyszerűsített végjátékra, de egy pici pontatlanság miatt, nagyon hosszasan sikerült érvényesíteni előnyét.

A fordulók magyar idő szerint 13 órakor kezdődnek, 48 játszmát élőben is lehet követni a http://www.e2e4.ge/ honlapon.

Ssz.

Név

Élő

1

2

3

4

Pont

Hely.

Csoport

31

Csíki Endre

2051

1

½

0

1

2,5

39

Open U12

69

Szadai Dávid

1164

0

1

0

0

1,0

117

Open U08

10

Juhász Judit

1896

1

0

0

1

2,0

49

Lányok U12

3

WCM

Gaál Zsóka

1763

1

½

1

1

3,5

5

Lányok U10

Az 5. forduló párosítása:

Cs.

Ssz.

Név

Élő

P.

E.

P.

Név

Rtg

Ssz.

F12

71

AZE

Ilyasli Ughur

1831

HUN

Csíki Endre

2051

31

F8

116

GEO

Mumladze Davit

0

1

1

HUN

Szadai Dávid

1164

69

L12

10

HUN

Juhász Judit

1896

2

IRL

Ferguson Dayna

1355

73

L10

3

HUN

Gaál Zsóka

1763

BUL

Ivanova Dilyana

1476

24

Varga Péter csapatvezető

Korcsoportos kadét világbajnokság, Batumi, Grúzia

2016. október 18-31.

Megkezdődött Batumiban a korcsoportos kadét világbajnokság, amelyen 4 játékos képviseli hazánkat. A FIDE döntése alapján ettől az évtől külön rendezik a kicsiknek a kadét (8-10-12 évesek) a nagyoknak az ifjúsági (14-16-18 évesek) világbajnokságot. Ez a döntés 2012-ben született a maribori világbajnokság ideje alatt, és idén vezették be először. A döntés hátterében az állt, hogy megkönnyítsék a szervezők dolgát a létszám megfelezésével, és több helyszínt biztosítsanak a világ különböző részein a játékosoknak. Ami előny a szervezőknek, az hátrány a szövetségeknek, és azoknak a családoknak, ahol több gyerek sakkozik, és két helyre kell utazniuk. A számok tükrében eddig nem vizsgázott jelesre az új rendszer, hiszen kevesebben indultak idén a két világbajnokságon, mint tavaly az egy helyszínen megrendezett görög vb-n Porto Carrasban. Görögországban 92 ország részvételével több mint 25 nemzet képviseltette magát, mint idén Hanti-Manszijszkban és Batumiban összesen, és 465-en indultak többen a világbajnokságon. Természetesen ez a különbség a helyszínek miatt is kialakulhatott, hiszen Hanti-Manszijszk nagyon nehezen és nagyon drágán megközelíthető, ami a létszám tekintetében egyértelműen kiütközött, már a tavalyi 20 évesek világbajnokságán is. Batumi könnyebben megközelíthető, és kiváló körülményeket biztosít, de valamiért mégsem olyan vonzó, mint Görögország vagy Prága. A Magyar Sakkszövetség támogatta azokat a hivatalos játékosokat, akik Hanti-Manszijszk helyett az Európa-bajnokságon szerettek volna indulni Prágában, hiszen a költség 40-50 százalékkal volt olcsóbb, mint maga a repülőjegy Oroszországba. Ezért is indult 30 fővel rekord létszámú magyar delegáció Prágában az Európa-bajnokságon. Ami pedig a résztvevő létszámokat illeti, az Európa-bajnokságon többen indultak, mint a kadét és ifjúsági világbajnokságon (Prága: 45 nemzet 1310 induló, Hanti-Manszijszk: 61 nemzet 409 induló, Batumi: 65 nemzet 722 induló), amit mindenképp figyelembe kell venni a FIDE vezetőinek, még akkor is, ha idén minden rekordot megdöntött a korcsoportos Európa-bajnokságon résztvevők száma, Prágában.

A kadét világbajnokságon 722 játékos indult 103 címviselő részvételével 6 korcsoportban. A versenyen 11 forduló után fognak bajnokot hirdetni. Két leány és két fiú játékosunk közül az ifjú Európa-bajnokunk Gaál Zsóka a 3. helyen van rangsorolva az élő pontszáma alapján a 10 éves lányok között, Juhász Judit a 10. pozícióból indult a 12 éves hölgyeknél, Csíki Endre a 31. a 12 éves fiúk rangsorában, míg Szadai Dávid a legfiatalabbak között a 8 éves mezőnyben próbál minél előrébb végezni 69. kiemeltként az első világversenyén.

A Sheraton 5*-os hotelben biztosítottak kiváló játékkörülményeket a verseny szervezői a sakkozóknak. Egy pici hiányosság, hogy a csapatvezetők nem mehetnek be a versenyterembe, mert az indoklás szerint akkor már túl zsúfolt lenne… Ennek következtében elég nagy tömeg tartózkodik az előtérben, ami kicsit zavaró tényező, és nem megfelelően megoldott a szervezők részéről. A magyar csapat szállása és étkezése az 5*-os Radisson Blu hotelben van, ami kiváló körülményeket biztosít a játékosoknak és kísérőiknek, és a versenyterem is 10 perc sétával megközelíthető. A verseny szervezőit mindenképp dicséret illeti, hogy sikerült ilyen elegáns szállodákat szerezni a kadét világbajnokságra.

Az első fordulóban 3 pontot szereztek a magyar játékosok, ami jó teljesítménynek számított. Elsőként Juhász Judit nyert világossal, aki hamar tisztelőnyt szerzett és kevesebb mint 2 óra alatt nyert.

juhasz_judit_2

A következő játékos Szadai Dávid volt, aki több mint 3 órás küzdelem után végzett, de sajnos a középjátékban elvesztett egy gyalogot, amit nem sikerült javítania. Szépen küzdött Dávid, amit mindenképp pozitívan kell értékelni.

szadai_david

Egyszerre végzett Gaál Zsóka és Csíki Endre is 3,5 óra játék után pozitív eredménnyel, hiszen mindketten nyertek. Zsóka világossal a megnyitás után egyenlően áll, viszont a középjátékban simán túljátszotta a fehérorosz kislányt, és a végjátékban könnyen nyert.

gaal_zsoka

Endre elmondása alapján a klasszikus módszert alkalmazta sötéttel először kiegyenlített, majd jó játékkal kihasználta ellenfele hibáját, és nyert. Igazi profi munka volt.

csiki_endre

A második játéknapon két pontot szereztek játékosaink, habár több volt a játszmákban. Elsőként Szadai Dávid gyűjtötte be a teljes egységet világossal, aki orosz ellenfelét győzte le végjátékban. Fontos nyerés volt, amivel Dávid megszerezte első világbajnoki diadalát. A következő játékos Csíki Endre volt, aki döntetlennel zárta Wang Brandon elleni küzdelmét. Endre jól állt, de az amerikai ellenfél lenyert egy tisztet két gyalogért cserébe, és örülhettünk, hogy a kisújszállási tehetség hamar visszaszerezte az anyagot, amivel döntetlenné egyszerűsödött a végállás. Fontos fél pont volt ez is. Gaál Zsóka következett, aki szintén döntetlennel zárt. Zsóka német vetélytársa csak a biztos fél pont megszerzését tartotta szem előtt, mindent figurát két kézzel cserélt, és végül világossal elérte hőn áhított célját. Zsóka végig próbálkozott megbontani az állást, talán egy picit jobban is állt a középjátékban, de egy pontatlan lépés túl sok anyagot engedélyezett cserélni, amivel elfogytak a figurák. Szépen küzdött ifjú tehetségünk, most ennyi volt ebben a játszmában. Juhász Judit fejezte be legutoljára partiját, amit sajnos elvesztett. Judit szépen jött ki a megnyitásból, a középjátékban is jól állt, de egy időzavaros hiba után rosszabb végjátékba került, amit nem sikerült kitartania. Kifejezetten jól játszott a tapolcai reménység, de az időt jobban be kell osztani, hogy a kritikus állásokban maradjon elég idő a változatokat pontosan leszámolni.

A fordulók magyar idő szerint 13 órakor kezdődnek, 48 játszmát élőben is lehet követni a http://www.e2e4.ge/ honlapon.

Ssz.

Név

Élő

1

2

Pont

Hely.

Csoport

31

Csíki Endre

2051

1

½

1,5

33

Open U12

69

Szadai Dávid

1164

0

1

1,0

72

Open U08

10

Juhász Judit

1896

1

0

1,0

35

Lányok U12

3

WCM

Gaál Zsóka

1763

1

½

1,5

23

Lányok U10

Varga Péter csapatvezető

Novoszibirszkben a pihenőnap után a szuperbajnokságokon a hetedik fordulóra került sor. A férfiak versenyében hat döntetlen született. A csúcsrangadót Alekszandr Griscsuk és Peter Szvidler játszotta, remek csatájuk megnyitáselméleti párbaj is volt a spanyol megnyitás Marshall támadásában. Változatlanul hatos holtverseny az élen. A női viadalon hihetetlen tisztelnézéssel kapott ki Natalija Pogonyina, vereségének köszönhetően Alekszandra Kosztenjuk remivel is félpontos előnnyel vezet. Negyedszer kapott ki Valentyina Gunyina, sorozatban harmadszor győzött Darja Pusztovojtova.

Egy kattintás ide a folytatáshoz....

A Novoszibirszkben zajló 69. férfi szuperbajnokság hatodik fordulójában az Európa-bajnok Erneszto Inarkijev érte el az egyetlen győzelmet. Dmitrij Jakovenko többször is nyerőesélyt szalasztott el, változatlanul hatos holtverseny az élen, Alekszandr Griscsuk, Jakovenko, Peter Szvidler, Vlagyimir Fedoszejev, Alekszandr Rjazancev és Vlagyimir Fedoszejev gyűjtött 3,5 pontot. A 66. női szuperbajnokságon az Alekszandra Kosztenjuk remire rontotta oly kecsegtető állását, Natalija Pogonyina győzelemmel befogta a mesternégyessel rajtoló exvilágbajnoknőt. Harmadszor nyert Valentyina Gunyina, ötvenszázalékos. A partikban sok volt a hiba, taktikai elnézés. Tetszetős pattkombinációval remizett Darja Csarocskina. A pihenőnap után vasárnap folytatódik a pontvadászat.

Egy kattintás ide a folytatáshoz....

Novoszibirszkben a 69. férfi szuperbajnokság ötödik fordulója után hatan állnak az élen 3 ponttal. Első győzelmét aratta a címvédő Jevgenyij Tomasevszkij és Alekszandr Griscsuk, másodszor nyert Dmitrij Jakovenko. Peter Szvidler, Jevgenyij Rjazancev és Vlagyimir Fedoszejev még a vezető hatos tagja. A női viadalon Natalija POgonyina vereséget mért a mesternégyessel rajtoló Alekszandra Kosztenjukra. Villámgyőzelmet ért el Alekszandra Gorjacskina, Fortuna is segítette Anasztazia Bodnarukot, de különösen Darja Pusztovojtovát. Tetszetős támadást láttunk Darja Csarocskinától. A sakkozónők megalkuvás nélküli küzdelmét jól jellemzi, hogy az eddig lejátszott 30 játszmából 22 parti végződött döntéssel.

Egy kattintás ide a folytatáshoz....

Novoszibirszkben a negyedik fordulót játszották le a szuperbajnokságokon. A nők versenyében az exvilágbajnoknő Alekszandra Kosztenjuk megnyerte negyedik játszmáját is, egypontos előnnyel vezet Olga Girja előtt, aki Valentyina Gunyinától kapott ki. A játéknapon Anasztazia Bodnaruk és Jevgenyija Ovod győzött még. A férfiak viadalán megszerezte első győzelmét Dmitrij Jakovenko, négyes holtverseny az élen, Peter Szvidler, Vlagyimir Fedoszejev, Alekszandr Rjazancev és Grigoriju Oparin osztja az első helyet.

Egy kattintás ide a folytatáshoz....

Támogatók

MVM Paksi Atomerőmű Zrt.
MOL Energiakereskedő Zrt.
Olajterv Csoport
Hévíz, az élet forrása!
Transit-Speed Kft.
OXYGEN wellness fitness medical