Zürichben Anand kettős győzelemmel kezdte a rapidversenyt

A Zurich Chess Challenge 2016 szuperverseny első játéknapja után az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand kettős győzelemmel vezet az amerikai Hikaru Nakamura előtt. Anand villámgyőzelmet aratott az örmény Levon Aronjannal szemben, majd a holland Anish Giri ellen nyert. Nakamura a lett Alekszej Shirovot győzte le, a többi parti döntetlennel fejeződött be. Vasárnap újabb két fordulóra kerül sor.

zurich01-bannerA A

A gibraltári Tradewise 2016 nyílt tornán Viswanathan Anand gyenge teljesítményt nyújtott, Zürichben jó rajtot vett a hat résztvevős tornán, amelyet új időkontroll mellett rendeznek meg, játszmánként 40-40 perc a gondolkodási idő, és lépésenként még 10-10 másodperc bónusz. A győzelmet 2 ponttal jutalmazzák, a döntetlen 1 pontot ér.

r_20160213_zurich_chess_challenge_R2_0077_anand_giri

A torna első fordulójában csatázott Viswanathan Anand és Levon Aronjan. Első játszmájukat a 2004-es calviai sakkolimpián játszották, döntetlennel kezdtek, azóta még 64 különböző időkontroll mellett vívtak meg egymással. Aronjant az indiai exvilágbajnok mumusának is tekinthetjük, az örmény nagymester 18-11-re vezetett 36 döntetlen mellett, klasszikus gondolkodású idejű partikban 9-4-re, huszonháromszor megosztoztak a ponton. 2014-ben Hanti-Manszijszkban, a világbajnok-jelölti versenyen Anand oly fontos győzelmet aratott a nyitó fordulóban. Tavaly Bden-Badenben Aronjan nyert, a zürichi tornán Anand visszavágott, a Grand Chess Tour három versenyén döntetlennel értek véget összecsapásaik.

A villámversenyen Anand egyetlen vereségét éppen Aronjantól szenvedte el. Arra kevesen számítottak, hogy a rapidpartiban az exvilágbajnok kiütéses győzelmet arat, a félig nyílt f vonalon felvonult világos haderővel szemben az örmény nagymester tehetetlen volt, csattant a tisztáldozat, a 19. lépést követően Aronjan feladásra kényszerült.

A lett Alekszej Shirov és az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramyik a spanyol megnyitás berlini változatában osztozott meg a ponton. A holland Anish Giri kedvező állását remire ontotta az amerikai Hikaru Nakamurával szemben.

A második fordulóban Giri az olasz megnyitású játszmában rossz tervet választott, ezúttal Anand sötéttel használta ki a félig nyílt f vonal kínálta lehetőséget. Nakamura francia védelmet játszva nyert Shirov ellen, míg Kramnyik és Aronjan nem bírt egymással.

Az első forduló eredményei:
Alekszej Shirov (lett, 2684) – Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2801) döntetlen (Spanyol megnyitás, 38)
Hikaru Nakamura (amerikai, 2787) – Anish Giri (holland, 2798) döntetlen (Szicíliai védelem, 47)
Viswanathan Anand (indiai, 2784) – Levon Aronjan (örmény, 2792) 1 – 0 (Olasz megnyitás, 19)

A 2. forduló eredményei:
Vlagyimir Kramnyik – Levon Aronjan döntetlen (Réti megnyitás, 49)
Anish Giri – Viswanathan Anand 0 – 1 (Olasz megnyitás, 45)
Alekszej Shirov – Hikaru Nakamura 0 – 1 (Francia védelem, 38)

A verseny állása:
1.Viswanathan Anand 4 pont
2. Hikaru Nakamura 3
3. Vlagyimir Kramnyik 3
4-6. Anish Giri, Levon Aronjan és Alekszej Shirov 1

A vasárnapi játékrend
A 3. forduló párosítása:
Hikaru Nakamura – Vlagyimir Kramnyik
Viswanathan Anand – Alekszej Shirov
Levon Aronjan – Anish Giri

A 4. forduló párosítása:
Vlagyimir Kramnyik – Anish Giri
Alekszej Shirov – Levon Aronjan
Hikaru Nakamura – Viswanathan Anand

Verőci Zsuzsa