Bielben a francia Maxime Vachier-Lagrave az orosz Peter Szvidler elleni párosmérkőzés harmadik játszmáját sötéttel megnyerte, ezzel bebiztosította végső győzelmét. A szicíliai védelmű bonyodalmakban Szvidler először kiengedte előnyét, majd a döntetlenhez vezető folytatásokat is kihagyta. Vachier-Lagrave a második és a harmadik parti megnyerésével már 5-1-re vezet, pénteki a befejező játszmát világossal játssza.

IMG_0201

A 25 esztendős francia Maxime Vachier-Lagrave dortmundi tornagyőzelme után újabb sikert ért el. A 49. Bieli Sakkfesztivál keretében megrendezett párharcban az utolsó parti eredményétől függetlenül már megnyerte az orosz Peter Szvidler elleni páros mérkőzését. A hétszeres orosz bajnok, ötszörös olimpiai aranyérmes, Világkupa-győztes, sokszoros világbajnokjelölt 40 éves nagymesterrel szemben először a négyjátszmás rapidmeccsen diadalmaskodott 2,5-1,5-re, majd a klasszikus gondolkodásidejű partikban is felülkerekedett, a harmadik játszma megnyerésével már 5-1-re vezet. (A győzelem 2, a döntetlenért 1 pontot ér.)

Vachier-Lagrave ismét a szicíliai védelmet választotta, Szvidler a nyitásban előnyt szerzett. Számos kecsegtető folytatást elkerült, ahogy a francia sakkozó is pontatlankodott. A játszma kritikus pillanatában Szvidler remizhetett volna, majd már hátrányos pozícióban vesztőt húzott. Maxime Vachier-Lagrave a párharc megnyerésével újabb Élő-pontokat kasszírozott, a virtuális világranglistán megerősítette második helyét 2819,3 pontnál tart.

A klasszikus gondolkodásidejű párosmérkőzés eredménye:
Peter Szvidler (orosz, 2759) – Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2798) 1 – 5
Peter Szvidler– Maxime Vachier-Lagrave döntetlen (Szicíliai védelem, 34)
Maxime Vachier-Lagravee – Peter Szvidler 1 – 0 (Spanyol megnyitás, 47)
Peter Szvidler – Maxime Vachier-Lagrave 0 – 1 (Szicíliai védelem, 37)

A rapidmeccs végeredménye:
Peter Szvidler (orosz, 2733) – Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2791) 1,5 – 2,5
(Peter Szvidler – Maxime Vachier-Lagrave 0 – 1 (Szicíliai védelem, 42)
Maxime Vachier-Lagrave – Peter Szvidler 0 – 1 (Szicíliai védelem, 49)
Peter Szvidler – Maxime Vachier-Lagrave 0 – 1 (Grünfeld védelem, 46)
Maxime Vachier-Lagrave – Peter Szvidler döntetlen (Spanyol megnyitás, 33)

A párharc állása:
Peter Szvidler – Maxime Vachier-Lagrave 2,5 – 7,5

A 112 résztvevős, 9 forduló svájci rendszerű nyílt versenyen négy fordulót játszottak már le. Balogh Csaba és Erdős Viktor 3-3 pontot szerzett, Horváth Ádám 2,5 pontos.

Verőci Zsuzsa