A bieli 49. sakkfesztiválon a francia Maxime Vachier-Lagrave az orosz Peter Szvidler elleni négyjátszmás klasszikus gondolkodásidejű párharcának második partiját 47 lépésben megnyerte, ezzel vezetést szerzett, az összesített pontversenyben már 3 pontra növelte előnyét. A spanyol megnyitás Marshall támadásában Szvidler türelmetlen volt, az állás nyitása a futópárral rendelkező 25 éves ellenfelének kedvezett. Vachier-Lagrave kiskombinációval gyalogot nyert, anyagi előnyét érvényesítette. A párosmérkőzés a szerdai pihenőnap után csütörtökön folytatódik.

c1

A francia Maxime Vachier-Lagrave dortmundi tornagyőzelme után újabb babérra pályázik, a hétszeres orosz bajnok, ötszörös olimpiai aranyérmes, sokszoros világbajnokjelölt, Világkupa-győztes Peter Szvidler legyőzésére. A négyjátszmás rapidmeccsen aratott sikere után a klasszikus gondolkodásidejű párharcban a második parti megnyerésével vezetést szerzett.

A spanyol megnyitás Marshall támadásában vívtak elméleti párbajt, Szvidler a 19. lépésben tért el Viswanathan Anand elleni 2014-es játszmájától a 19…f5 lépéssel. Világosnak futópárja adott minimális előnyt, Szvidler türelmetlenül játszott, vezérszárnyi gyalogszerkezetének meggyengítése, az állás nyitása a francia nagymesternek kedvezett. Kiskombinációval gyalogot nyert, a futóvégjátékban Szvidler elhibázott királymanőverével meg is könnyítette nyerését. Vachier-Lagrave a győzelemmel az összetett pontversenyben már három ponttal vezet (a klasszikus gondolkodásidejű partik esetében a nyerés 2, a döntetlen egy pontot ér).

Peter Szvidler (orosz, 2759) – Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2798) 1 – 3
Peter Szvidler– Maxime Vachier-Lagrave döntetlen (Szicíliai védelem, 34)
Maxime Vachier-Lagravre – Peter Szvidler 1 – 0 (Spanyol megnyitás, 47)

A rapidmeccs végeredménye:
Peter Szvidler (orosz, 2733) – Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2791) 1,5 – 2,5
(Peter Szvidler – Maxime Vachier-Lagrave 0 – 1 (Szicíliai védelem, 42)
Maxime Vachier-Lagrave – Peter Szvidler 0 – 1 (Szicíliai védelem, 49)
Peter Szvidler – Maxime Vachier-Lagrave 0 – 1 (Grünfeld védelem, 46)
Maxime Vachier-Lagrave – Peter Szvidler döntetlen (Spanyol megnyitás, 33)

A párharc állása:
Peter Szvidler – Maxime Vachier-Lagrave 2,5 – 5,5

Verőci Zsuzsa