Új rekord a sakk feladványok világában

Honfi György sakk feladványszerző 256 feladványból álló sakk feladványsorozatot publikált. A feladványsorozat két ekönyben jelent meg, „Királyság” és „Királyság 2” címen, ez utóbbi nemrég látott napvilágot.

A szerző a sakktábla mind a 64 mezőjéhez, 4 miniatűr (legfeljebb 7 bábos) feladványt készített: egy kétlépéses és egy háromlépéses matt feladványt, valamint egy kétlépéses és egy háromlépéses szabadmatt feladványt. A matt feladványok a „Királyság”, a szabadmatt feladványok a „Királyság 2” kötetben találhatók.

A világos király helyzete a feladványsorozatban kötött, miközben a sötét király bejárja az egész táblát a1-től h8-ig. A világos király vagy a g2 mezőn, vagy ha ez nem lehetséges, mert túl közel állna a sötét királyhoz, akkor a b2 mezőn áll.

Magyarországon nem készített még senki sem hasonló feladványsorozatot. A Nemzetközi Sakkszerzemény bizottság (WFCC) sem tud ilyen típusú rekordról.

A sakkfeladványokat kedvelő olvasóknak a szerző a honlapjára ízelítőül feltöltötte a c6 mezőhöz készült 4 feladványát, amelyet az alábbi linken érhet el:
http://sakk-magazin.hu/hirek/2017/izelito.pdf