Kedves Sakkozók és Sakkszeretők!

Amint látjátok, elindult a Sakkszövetség új honlapja. Letisztult kivitel, felhasználóbarát megoldások, rendezett tartalom. Tavaly nyáron körbekérdeztük a közösség tagjait, milyen kifogásaik vannak a honlappal szemben, min változtatnának. Jelentős mennyiségű észrevétel érkezett, bár sok közülük egy irányba mutatott. A fejlesztők a javaslatok mintegy 70%-át megvalósították, további 20% még előttünk áll, 10% olyan javaslat volt, amit nem volt mód érvényesíteni. Ezúton is köszönjük mindenkinek, aki elmondta a véleményét és ezzel hozzájárulhatott a megújult honlap kialakításához.

Hosszú lenne felsorolni, mi minden változott, de példálózó jelleggel a legfontosabb dolgokat összeszedtük:

• A főoldal sokkal informatívabb, információ-gazdagabb, átláthatóbb lett.
• A hírek áttekinthetőbbek. A főoldalon először és elsősorban a legfrissebb hírekkel találkozhat az olvasó, külön szakaszban jelennek meg a kiemelt, az ifjúsági és a csapatbajnokságokat érintő hírek.
• A nemzeti csapatbajnokság legfontosabb eredményeit kiemeltük a főoldalra (Szuperliga és a két NB I.-es bajnokság), így ezek fordulóinak időpontjai is azonnal megtalálhatók.
• A fejlesztők általánosságban törekedtek a szövegek jó olvashatóságára, kontrasztjára, megnövekedett a táblázatokban az egyszerre megjelenő sorok száma is stb.
• Készült a weblaphoz egy Oldaltérkép, ahol egyszerre láthatóak a menüpontok, oldalak. Ez segíti a navigációt a portálon.
• Egy oldalon olvashatók a 100 év, 100 nap, 100 játszma bejegyzései.
• Az Elérhetőségek oldalon egy Kapcsolatfelvételi űrlap is helyet kapott.
• Frissítve lett a FIDE licenccel rendelkező bírók névsora, linkkel a jelenlegi arbiters.fide.com listára. Frissültek a megyei szervezetek adatai is.
• A tagegyesületeknél mostantól vármegyékre is lehet szűrni, a versenyzőkeresőben– a korábbiaktól eltérően – születési évszámra is lehet szűrni.
• Az ifjúsági sakk külön portált kapott, így a fiataloknak szánt információk egy helyen, átláthatóan csoportosulnak. Az ifjúsági korcsoportos versenyeknél megjelenítjük az egyes versenyek nevezéseit is. Egyúttal a ranglistáknál bekerültek az U18 lányok és fiúk.

 

Folyamatban lévő feladat még a versenyregisztrációs felület megújítása; a dokumentumok listájának felülvizsgálata és áttekinthetőbbé tétele; egy új edzői adatbázis kialakítása és megjelenítése az edzői portálon; valamint a Maróczy Géza Utánpótlás-nevelő Központ weblapjának bevonása az IFI portál alá.

Köszönet és elismerés a fejlesztőknek, Baksa Klárának és Mátó Péternek, akik időt és energiát nem kímélve dolgoztak a portál megújításán, sokunk megelégedésére. Bízunk benne, hogy a sakkozó, sakkszerető közösség is hasznosnak és előremutatónak látja a fejlesztést.

Mindenkinek jó tallózást, olvasást kívánok!

Polyánszky Zoltán dr.
elnök