Az új FIDE minősítési és címszerzési szabályokat a FIDE Tanács (FIDE Council) 2023. december 14-én jóváhagyta.

2023 elején a Minősítési Bizottság (QC-QualificationsCommission) kezdeményezte a FIDE minősítési szabályzatának felülvizsgálatát és felkérte a szövetségeket, a tisztviselőket és a nyilvánosságot, hogy fejtsék ki véleményüket és javaslataikat.A felülvizsgálatot hivatásos játékosok és a FIDE tisztviselőinek visszajelzései alapján indították el, amelyek rámutattak a minősítési rendszer korábbi változásaiból eredő minősítési deflációra.

Egy dedikált munkacsoport, -amelynek tagjai Alekszandr Mojszejenko (GM), Pavel Tregubov (Általános Stratégiai Bizottság), Nick Faulks (QC), Vlagyimir Kukaev (Minősítési Hivatal) és Sabrina de San Vicente (QC) voltak – Jeff Sonas matematikussal dolgozott együtt a meglévő minősítési rendszer reformján. Sonas professzionális adatbázis-tanácsadó és a Sonas Consulting tulajdonosa, aki 2009 óta dolgozik együtt a FIDE Minősítési Bizottságával az Elo minősítési rendszerrel kapcsolatos problémákon.

A javasolt módszert 2023 júliusában hozták nyilvánosságra, majd visszajelzéseket és javaslatokat kértek és vártak. Több, mint 150 észrevétel érkezett, melyeket Jeff Sonas elemzett és megvizsgált (lásd Jeff Sonas:  Compression and CalculationImprovements: SupplementalReport).

A beérkezett javaslatok alapos áttekintését követően a QC a minősítésekre vonatkozó új szabályokkal állt elő.

Az ajánlások a következők:

  1. A minősített játékosok egyszeri standard Elo módosítása: A 2000 pontnál alacsonyabb standard minősítésű játékosok esetében a (0,40) x (2000 – Elo) képlet szerinti emelést alkalmazzuk. A 2000 vagy annál magasabb standard Elo értékszámmal rendelkező játékosok megtartják jelenlegi értékszámukat.
  2. A minősítési küszöb változása: Az Elo értékszám küszöb 1000-ről 1400-ra emelkedik.
  3. A kiindulási értékszám változása:
  4. Ha értékszámmal nem rendelkező játékos 50%-nál jobb eredményt ér el értékszámmal rendelkező játékosokkal szemben, akkor kiindulási értékszámát a százalékos teljesítményből számoljuk és nem a plusz pontszám (K/2-vel) történő szorzatából. Az ezzel a módszerrel elérhető maximális kiindulási Elo nem haladhatja meg a 2200-at.
  5. Az Elo-vel nem rendelkező játékosok kiindulási minősítési értékének meghatározásához 2 virtuális, 1800-as minősítésű ellenfelet is figyelembe veszünk, döntetlen eredménnyel.
  6. A 400 pontos szabály: A 400 pontnál nagyobb eltérésű ellenfeleket 400 pontra kell korlátozni, és versenyenként nemcsak 1, hanem akárhány alkalommal, ezzel visszaáll a 2022 előtti állapot.

A QC javasolja ezeket a módosításokat a standard és a Rapid & Villámsakk Szabályzatban is alkalmazni. A javaslatokat megvitatták és elfogadták a FIDE Tanács (Council) 2023 december 14-i megbeszélésén. Az új Fide Címszerzési szabályok 2024 január 1-től, az új Minősítési szabályok pedig március 1-től érvényesek.

 

FIDE Címszerzési Szabályok

Direkt Címszerzési szabályok 2024 jan. 1-től

Táblázat a 2024 jan. 1-től érvényes Direkt Címszerzési szabályokhoz

 

FIDE Minősítési Szabályok

FIDE Minősítési szabályok 2024 márc 1-től

FIDE Rapid és Villámsakk minősítési szabályok 2024 márc. 1-től

Fordította: Kása Attila, FIDE versenybíró