Több százan ünneplik sakkversennyel március 15-ét

A nemzeti ünnepünket is magába foglaló hétvégén rendezik a Magyar Országos Korcsoportos Gyermek Rapid Csapat és Egyéni Villámsakk-bajnokságot.

A rendezvénynek otthont adó ferencvárosi Lurdy-ház konferenciaszintjére a Magyar Sakkszövetség mintegy 250 versenyző gyermeket vár.

A jövőre alapításának 100. évfordulóját ünneplő hazai sakkszövetség az igazolt versenyzők számát tekintve az ország harmadik legnagyobb sportszövetsége a labdarúgás és a kézilabda után: nemzetközileg jegyzett, úgynevezett FIDE értékszámmal rendelkező játékosaik száma 8460.

A következő hétvégén megrendezésre kerülő versenyünkön az életkoruk alapján 2271-en indulhatnak. A villám egyéni versenyen 12, a rapid csapatversenyben három korcsoportban nevezhetnek a versenyzők. Alsó korhatár nincs, a felső korhatár 18 év, külön értékelik a lány és a fiú versenyzőket, és minden kategóriába nevezhetnek a kategóriánál fiatalabb versenyzők is, élve az úgynevezett „felversenyzés” lehetőségével.

„Szívesen látjuk azokat a gyermekeket is, akik korábban nem szereztek nemzetközi értékszámot és szeretnék megtudni, milyen játékerővel bírnak, vagy csak szívesen töltenék sakkal a hétvégét” – mondta Szamosközi Péter, a rendezvény főszervezője.

A verseny Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester-asszony megnyitójával veszi kezdetét március 14-én reggel, majd köszöntőt mond Szabó László, a sakkszövetség elnöke, és bemutatkoznak a verseny bírói, akik egyúttal részletesen ismertetik a versenyszabályzatot is. A kétnapos bajnokságnak több évtizedes hagyománya van, és bár nemzetközi versenyre nem lehet vele kvalifikációt szerezni, a szervezők bíznak a jelentős számú résztvevőben, hiszen a sakkjáték egyre több iskolában kerül be a fakultatív tantárgyak közé, helyenként a matematika oktatás részévé is beillesztették.

A versenyre csak előzetesen lehet nevezni, március 11-ig befizetve a költségeket. A verseny ünnepélyes eredményhirdetésére és a díjátadóra csapatversenynél szombaton, egyéninél vasárnap délután kerül sor.

További részletek a versenykiírásban: https://chess.hu/wp-content/uploads/2020/02/RAPID-CSAPAT-Villa%CC%81m-2020-2.pdf

Szabó László, a Magyar Sakkszövetség elnöke elmondta: „amikor tavaly májusban megválasztottak a sakkszövetség elnökének, vállaltam, hogy a pénzünk és az energiáink 40 %-át az ifjúsági sakkozásra fordítjuk. Ennek bizonysága az is, hogy megújítottuk az ifjúsági versenyrendszerünket, új pontrendszert vezettünk be az ifjúsági műhelyek számára, egységesítettük a versenykiírásokat és a versenyrendezés szabályait és ifjúsági szövetségi kapitányt neveztünk ki az olimpiai bajnok Ribli Zoltán személyében. A mostani verseny az egyik legizgalmasabb idei ifjúsági versenynek ígérkezik, sok sikert kívánok minden versenyzőnek és edzőnek!”