Izgalmas hajrával zárult az április 17-19. között megrendezett Országos Csapat Diákolimpia, amelynek immár hagyományként Szombathely adott otthont.

Alsós fiúkA hétvégén hat csoportban 143 csapat küzdött meg az dobogós helyezésekért, meglepetésként az alsós fiúknál az aranyérmet két lány segítségével, 22 ponttal vihette haza a budapesti Néri Szent Fülöp Általános Iskola. A második és harmadik helyet 21 ponttal holtversenyben a tapolcai Bárdos Lajos Általános Iskola és a szegedi Tisza-parti Általános Iskola játékosai érték el.

A legkisebb lányoknál a dobogó legfelső fokára a Budapestről érkezett Gárdonyi Géza Általános Iskola sakkozói állhattak az utolsó fordulóban szerzett 3-0-ás győzelmüknek köszöhetően. A 18 pontjuktól csak fél ponttal lemaradva vihették haza az ezüstérmet a debreceni Huszár Gál Általános Iskola versenyzői, alig, eggyel több csapatgyőzelmük miatt megelőzve a Tisza-parti Általános Iskola diákjait.

A felsős fiúk népes, 30 csapatot számláló csoportjában is csak egy ponton múlt az első hely sorsa, a jászberényi Nagyboldogasszony Katolikus Általános Iskola 21,5 egységet szerezve utasította maga mögé a mezőnyt. Másodikként nem meglepő módon egy újabb szegedi csapat végzett, a Radnóti Miklós Általános Iskola gyerekei mindössze 2 pont fórral hozták el az ezüstérmet a 19,5 pontos Tisza-parti Általános Iskola sakkozói elől.

Nem mindenhol volt azonban ilyen kiélezett a hajrá, a felsős lányoknál a Losonczi Általános Iskola versenyzői 2 pont előnnyel vághattak neki az utolsó játéknapnak. Fölényüket sikerült tovább fokozni, végül 4 teljes pontnyi előnnyel szerezték meg a bajnoki címet. A második hely sem sok fejtörést követően talált gazdára, a dunaújvárosi Vasvári Pál Általános Iskola lányai 16 pontot értek el, a bronzérmet pedig 14 ponttal a budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium versenyzőinek a nyakába akasztották.

A legidősebb fiúknál a verseny újabb budapesti csapat elsőségével zárult, az Árpád Gimnázium 21,5 ponttal diadalmaskodott. Mögöttük szorosan 20 ponttal a kalocsai Szent István Gimnázium állt fel a dobogóra, őket mindössze fél ponttal követte a miskolci Zrínyi Ilona Gimnázium.

Szokás szerint a középiskolás lányok majdnem csak körmérkőzésre elég számú csapattal érkeztek, ezúttal 11 iskola képviseltette magát és a megyéjét. Ennek ellenére az utolsó fordulóban is komoly harc folyt az első helyért, amely a végül 18 pontot elérő miskolci Herman Ottó Gimnáziumnak kedvezett. Őket fél ponttal követve lett ezüstérmes a budapesti ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium, a dobogó legalsó fokára 15 ponttal állhatott fel a Balatonalmádiból érkezett Magyar-Angol Tannyelvű Gimnázium.

A részletes eredmények megtekinthetőek az Ifjúsági Portál oldalán.

Címkék: , , , ,