Találkozás a megyei sakkszövetségek vezetőivel

A Magyar Sakk Szövetség szeptember 2-án találkozóra hívta a megyei szervezetek képviselőit. A Magyar Sport Házában tartott, bő három órás megbeszélés fő célja a párbeszéd, a megyei/területi sakkozás legfontosabb kérdéseinek, igényeinek átbeszélése volt. A találkozón tizennégy vármegye képviseltette magát, többségében az elnökök személyével, az MSSZ részéről vezetői szinten Polyánszky Zoltán, elnök, Flumbort András, alelnök és Sipos István, főtitkár vett részt.

Polyánszky Zoltán bevezetőjében fontosnak nevezte a sakkaktivitás harmonikus területi eloszlását, hogy egy tehetséges gyerek sakk-karrierje ne múljon azon, melyik térségbe születik. A klubok és edzők területi eloszlásán kívül egyenetlenség tapasztalható a bírói jelenlétben is, éppen ezért a regionális sakkiskolák visszaépítése mellett regionális bíróképzés létrehozását is tervezi a Szövetség. A régiós sakkiskolák felmenő rendszere a Központi Sakk Iskolához vezethetné a tehetséges fiatalokat.

Az MSSZ elnöke a vidéki csapatok elmúlt években lecsökkent száma miatt abban is kérte a megyei szervezetek véleményét, hogy érdemes lenne-e a megyei csapatbajnokságok helyett regionális/területi bajnokságokban gondolkodni. A kép vegyes, bizonyos megyéknél erre kifejezett igény mutatkozott, máshol a megyei bajnokság továbbra is két osztályban, megfelelően működik.

A jelenlévő megyei szervezetek többsége a finanszírozási/támogatási lehetőségekről és a Diákolimpia jövő évi lebonyolítási rendszeréről érdeklődött, illetve beszámoltak a megyei sakkozás nehézségeiről és jó gyakorlatairól is. Fény derült továbbá arra, hogy a megyei szervezetek évek óta nem kapják meg az Alapszabály szerint nekik járó tagdíj-visszatérítést. Az MSSZ elnöke ígéretet tett ennek kivizsgálására és mihamarabbi rendezésére.

A Magyar Sakk Szövetség ezúton is köszöni a résztvevőknek, hogy eljöttek Budapestre és a közös ügynek szentelték péntek délutánjukat. Ahogyan nincs ország vidék nélkül, úgy sakkozás sincs.