Újra indul a sakk szakedzői képzés!

 Dr. Sterbenz Tamásnak, a Testnevelési Egyetem általános rektor-helyettesének tájékoztatása szerint 2017. szeptemberétől újraindul az egyetemen a sakk szakedzői képzés.

Az EMMI 18/2016. (VIII. 05.) rendelete alapján az eddigiektől eltérően lehetőség van sportág specifikus képzés indítására.

Ez kedvező változás a régebbiekkel szemben, amikor a szinte csak fizikai sportágakban szükséges ismeretek megszerzése magas óraszámban a sakkedző jelöltek számára is kötelező volt. A tervek szerint az oktatás két szinten indul: szakedző-, illetve okleveles szakedzői.

 Dr. Sterbenz Tamás elmondása szerint ennek megfelelően a képzést a Sakkszövetség szakembereivel szoros együttműködésben képzeli el.

Az edző alapképzési szak 6 szemeszterből áll, ahol specializációra is lehetőség van: menedzseri vagy utánpótlás szakirányú képzés választására lesz lehetőség. A 200 pontos felvételin 140 pontot sportági ismeretekből lehet megszerezni, azaz sikeres felvételi vizsgához a szakirányú ismeretek tudása szinte önmagában elégséges.

A képzés gyakorlatorientált, azaz a sportági szakanyagok adják a tananyag jelentős részét, hozzávetőlegesen 60%-át. Az oklevél megszerzéséhez egy élő idegen nyelvből államilag elismert középfokú /B2/ komplex típusú nyelvvizsga vagy ezzel egyenértékű érettségi bizonyítvány szükséges. Amint arról az általános jogszabályok is rendelkeznek, az első diploma megszerzése a hallgatók számára ingyenes.

A mesterképző szakra az edző, a testnevelő-edző alapképzési szakot, továbbá a felsőoktatásról szóló 1993. évi LXXX. törvény szerinti főiskolai szintű szakedző alapképzési szakot elvégzettek jelentkezhetnek. A képzés előreláthatólag levelező tagozaton indul, időtartama 4 félév.

A képzés célja, hogy az okleveles szakedző végzettséggel rendelkezők képesek legyenek a sportolók legmagasabb szintű felkészítésére, versenyeztetésére és a sportág edzőinek megfelelően magas szintű továbbképzésére. Ennek a végzettségnek a megszerzéséhez is – akárcsak az előzőekben említettük – szükséges a középfokú komplex nyelvvizsga és szaknyelvi nyelvtudás.

A Testnevelési Egyetemmel egyetértésben szükségesnek tartjuk, hogy mindkét képzés esetében szemeszterenként egy-egy külföldi előadó megossza tapasztalatait a hallgatókkal, ez a későbbiekben a Magyarországon eddig elérhető szakanyagokkal együtt nagy segítséget jelenthet a leendő edzőknek, sportszakembereknek. A képzés szakmai felelőse Horváth József nemzetközi nagymester.

Reményeink szerint ezek a lehetőségek sokak érdeklődését felkeltik, és újabb szakemberek fogják a jövőben segíteni az egyesületek vagy akár a válogatottak munkáját.

Kérem, hogy az előzetes jelentkezési szándékot a várható létszám EMMI-hez való továbbítása érdekében a chess@chess.hu e-mail címre mielőbb jelezni szíveskedjen!

Budapest, 2016. október 18.

A képzéshez sok sikert kívánva, üdvözlettel

Rácz Zoltán

a MSSZ főtitkára

edzokepzes-tajekoztato