05.17.

Kiemelkedő eredménnyel, ezüstéremmel is zárult a magyarok számára a Szenior Európa Bajnokság, amelyről a két csapatkapitány, Hardicsay Péter és Krizsány László folyamatosan tájékoztatott minket. Ezúton is köszönjük a beszámolókat, és gratulálunk az eredményhez! Íme, az utolsó összefoglalók:

Az ezüstérmes 50 év felettiek csapatkapitányának, Krizsány Lászlónak beszámolója az utolsó két fordulóról:

“Véget ért Szlovéniában a Csapat Európa Bajnokság. Két kategóriát rendezik a szenior tornákat, 50 és 65 év feletti csapatokkal. Mindkét csapatunk nagyot küzdött és helyt állt a versenyen. A szakág erejét és jelentőségét mutatja hogy a teljesség igénye is nélkül olyan játékosok vettek részt a versenyen mint: Nunn, Kosten, Ftacnik, Plachetka, Beliavsky, Mikhalchishin, Knaak, David Alberto, Godena, Hjartarson, Petursson, stb.

Az 50 + magyar csapat, remek hajrával, hármas holtversenyben végzett az élen Angliával és Olaszországgal.

Az utolsó táncra Szlovákia ellen került sor, akik bár a végső győzelembe saját jogon már nem szólhattak bele, mégis igen stabil csapatukkal, nehéz ellenfélnek ígérkeztek. Izsák Gyula nagyon elfáradt, így őt pihentettük. Horvát Péter sötéttel a nyitást követően kapott egy remi ajánlatot. Előzetesen itt ezzel az eredménnyel kalkuláltunk, így a pont osztozkodás megfelelt. A két világos táblán erőltettük a játékot, míg az éltáblán Mrva nagymester szorongatta Csiszár Csabát. A kettesen egy kimaradt nyerő lépés után, döntetlen lett. A négyesen nyert állásba kerültem, míg az egyesen egyre rosszabbul álltunk. Ebből kellett 1.5 pontot kihozni. Sajnos, egy „egylépéses” nyerést kihagytam, s a 40 lépés előtt, az időzavarban csak annyit érzékeltem, hogy Csabi felugrott és jelezte, hogy jó az iksz. Ránéztem az állására, és láttam, hogy betolta középső gyalogjait, és vele együtt az ellenfelét, mindjárt megnyerjük. Még vissza sem néztem, azzal a lendülettel kínáltam meg remivel az ellenfelemet, aki korábban kétszer is megtette ezt. Ő is átnézett az egyesre, és konstatálta, hogy egy gyakorlatilag esélytelen, rossz végjátékot kell megnyernie. Elutasított a remit, és kényszeresen lépkedett, de nem hagytam neki esélyt, nem erőltettem és kockáztattam a nyerést, döntetlen a vége. Megint Csaba szállította a győzelmet a magyar csapatnak. Óriási gratuláció neki.

A két rivális is győzött, így maradt a holtverseny. Az olaszokkal korábban 2-2 volt a vége, míg az angolokat megvertük, így normálisan pl. egy egymás elleni, berger, stb. jól jött volna nekünk. Nem ez döntött, hanem egy kevésbe ismert, újszerű számítási módszer, amiben – a második fordulóban vesztő angolok – meglepetésre jobban álltak. Maradtak is az élen, másodiknak minket hoztak ki, míg az olaszoké a bronz. Az angolok 5 jó nevű nagymesterrel érkeztek és hódítottak el a győzelmet: Emms, Flear, Arkell, Davies, Conquest.

Összességében elégedettek vagyunk, nagy hajrával az utolsó 4 fordulóban nyertünk, némileg megtépázott helyzetből álltunk fel. Négy tábladíjat hoztunk el, ahol táblánként a legjobb hármat értékelték, performansz eredmény számítás okán. Varga Zoli, Izsák Gyula és jómagam veretlenek maradtunk. Az éltáblát bevállaló Csiszár Csaba élete formájában játszott, és teljesítményével nagyban hozzájárult a győzelemhez. Mellette Varga Zoli tudott rangadókat nyerni, ami a végelszámolásnál meglátszott. Horváth Peti mutatott gyengébb formát, de nagyon fontos volt, hogy mindig tudott valaki pihenni, amikor játszott. Az indulási feltételeket a szövetség biztosította, részt vállalva a szenior szakág fejlődésében. Valamilyen formában mindenki hozzátett, hogy ez a siker megszülethessen.”

Hardicsay Péternek, a 60 év felettiek csapatkapitányának beszámolója a 8-9.fordulóról:

“A csapat jól játszott és a 8. fordulóban az első asztalon találta magát.
Táblánként: az elsőn Hardicsay világossal Nunnra készült (az elmúlt évben remit értem el), de a ravasz angol stratégák Kosten nagymestert játszatták helyette. Megpróbáltam legyőzni és élesre töltöttem (utólag hiba volt). A Bogo indiai védelemben a nagymester egy Carlsen által alkalmazott lépést és stratégiát alkalmazott. Ez Hfd7 és d6 lépésekkel kezdődik. Nem ismertem, de helyesen reagáltam addig, amíg az a5 választ kaptam. Stratégiailag b3 szolid előnyt adott, a korábbi rámenős b4 és Fb2 térelőnyös pozíziót ígért volna. Ezt kihagytam és stratégiai hátrányba kerültem, ugyanis egy huszár telepedett be c5-re. Sötét könnyen érvényesítette előnyét. Így jár, aki nem elégszik meg a remivel-
A másodikon Zoltán orosz játékkal védekezett Large nemzetközi mester támadása ellen. Large kihagyta az előnyt adó h5 lépést és sötét tartotta magát. Értékes remi. A harmadikon Jenő nem sok lépés után az ellenfél döntetlen ajánlatát kapta. Elfogadtam. A negyediken Gábor, a sakk megnyitás innovátora kifundált valami újat. Az ellenfél, Povah nemzetközi mester a legjobbat lépte, Azután remit rebegtek ajkai. Ez is remi lett, pedig itt nyerésre számoltam. 2,5-1,5-re vesztettünk. Visszaestünk a 7. helyre.
9. forduló
Nem szerencsés a helyi csapatot megkapni, különösen két erős nagymesterrel.
Az elsőn a híres Beljavszky szlovénosított volt világbajnokjelölt várt rám. A dadogós futólépéssel védekeztem a katalán variban. A nagymester jobban ismerte (én meg nem ismertem a Kozák elleni partiját, amit zártabb kezelés után 2022-ben elvesztett) a varit és erős szabad gyalogot képzett. Ezt leblokáltam, de behatolt és szép futóáldozattal matt támadáshoz jutott. Általában az ellenfélnek kellemetlen emlékek stratégiája laskeri elve nem rossz módszer, de erre nem volt elég időm.
A másodikon Zoltán könnyen hozta a remit a komoly nagymester, Mikhalcsisin ellen. Nem hittem a szememnek, mind a két eddigi nyerő emberünk Jenő és Gábor is rosszul jöttek ki a nyitásból és bár harcoltak, mind a ketten a megnyitásban hátrányba kerültek és simán vesztettek (mind a ketten első alkalommal a versenyen). 3,5-0,5 arányban kaptunk ki a harmadik asztalon.
Végül is az elvárható 12. hely helyett a 8. helyet értük el. Erősítenünk kellene (remélem sikerül), bár minden idők legerősebb EB-jén tisztességgel szerepeltünk.
A 50 év feletti magyar csapatban, amely ezüstérmes lett, még az ötödik játékosuk is erősebb ÉLŐ-ben, mint nálunk az első táblás. A 20 év életkori különbség meg tudjuk, mivel jár. A öregedés nem állítható meg, de a sakk a mentális gondokon segít. Csapattagjainknak köszönöm a baráti hozzáállást és a sok színvonalas elemzést. A partikat utólag is érdemes átnézni, a nyitásokat fejleszteni fogjuk. A rekreációs idő az idősebbeknél hosszabb, ezt kell megoldanunk. Meg is fogjuk.

Köszönöm a drukkerek lelkes támogatását.
Hardicsay Péter kapitány”

05.16.

EZÜSTÉRMES Az 50 ÉV FELETTI MAGYAR CSAPAT!!!!

Szívből gratulálunk!

Az eredmények itt találhatóak.

Beszámolóval később jelentkezünk.

 

05.15.

Legyőztük az angolokat! Újabb beszámoló a bajnokság 50 év feletti sakkozók csapatkapitányától

“A Szlovéniai Szenior Európa Bajnokságon további három fordulón van túl az 50 + válogatott. Tegnap előtt Dániát vertük 3-1 arányban, míg tegnap a magyar – angol rangadóra került sor. Mieink a 3., míg a vetélytárs szigetországiak az élről várták a fordulót. Az ellenfél négy, egykoron jól csengő nevű nagymesterrel ült asztalhoz. Három döntetlennel indult a mérkőzés. Jómagam Arkell ellen viszonylag gyorsan, míg Varga Zoli Flear ellen igen magabiztosan hozta az ikszet sötéttel. Izsák Gyula Conquest elleni mérkőzés volt a legkritikusabb papíron. Gyula immáron a verseny folyamán harmadszor nyerhetett gyalogot e5-ön, amit most meg is tett. Mazsolától (Varga Zoli) kapta azt a jótanácsot, hogy minden e5 gyalogot le kell ütni . Komoly kompenzáció volt érte világosnak, mely a középjáték végére elfogyott, mint ahogy a gyalogelőny is elpárolgott.  Döntetlen itt is a vége. A döntés az Csiszár Csaba – Emms partira maradt. A végig kézben tartott partiban Csaba nagy támadással rendelkezett. Végül a bonyodalmakat követően ellenkező színű futós, de gyalog előnyös végjátékra tett szert. Csak a bábok számában volt különbség, minden további egálnak állt. A gyalogelőnyt mégsem lehetett remire adni, és addig bűvészkedtek a felek, míg megszületett a „meglepetés” győzelem.

A történelmi siker után az utolsó fordulót, hármas holtversenyben az élen várjuk. A párosításunk nekünk a legnehezebb, de egy esetleges Szlovákia elleni győzelemmel mi lehetünk befutók. A mai, mindent eldöntő mérkőzés 14.00 kor kezdődik.  Döntetlen esetén A bronz a legesélyesebb, míg vereséggel, amire gondolni sem merünk, a 4. helyig eshetünk vissza.”

 

Csapatkapitányi beszámoló a 6-7. fordulóról a bajnokságról 65 év felettiek sakkozóknál

“Mivel végig az élmezőnyt üldöztük, a Belgium elleni győzelemmel és a Németország válogatottja elleni döntetlennel feljöttünk az élmezőnybe. Már 10 csapatpontunk van. Négy győzelem, két döntetlen és egy vereség. a 8. fordulóban az első asztalon játszunk Anglia válogatottjával. Két nagymesterrel és több erős nemzetközi mesterrel várnak ránk. Két pont előnyük van, már 12 pontnál tartanak.

A 6. fordulóban a nagyon biztosan játszó belgákat kaptuk. Még nem volt vereségük, de most lett egy! Az első táblán Hardicsay ismét sötéttel játszott. Az ellenfél egy éve még 200 pont előnyben volt és ő volt a FIDE Szenior Sakkbizottsága titkára. Perfekt angol, orosz, német, azaz nem csak sakkozó, komoly állásai is voltak. Nagyon rámenős sakkot játszik, mint egy orosz sakkozó. Az e4-es nyitására ismét úgy álltam fel, mint az első fordulóban és a c3-as szicíliaiban a titkos fegyveremet alkalmaztam, ami meglepte őt. A francia védelemhez hasonló stratégiát alkalmazva megfékeztem a rohamát. A huszárom c6-a7-c8-b6-on lépegetve fenyegette a meggyengült fehér mezőket. A nemes ellenfél törik-szakadra játszott, közben lenyertem egy gyalogot. A realizálásához viszont kevés idő maradt, így megelégedtem a remivel. A végállásban az örökös sakkot láttam, de egy Bd8 lépéssel még az anyagilag egyenlő állásban próbálkozhattam volna.

A másodikon Zoltán világossal nem tudott előnybe kerülni, pedig az ellenfél nyitási tudását 1.b3-al kiküszöbölte. Térelőnye lett, sötét fekete futója pedig beszorult b8-ra. Világos itt nyitotta a állást, nem középen. A maratoni parti végig döntetlen maradt.

A harmadikon Jenő a vezérindiaiban hátrányosabban került ki a nyitásból. Gyalogot vesztett, de ekkor bekapcsolt a végjáték tudása és a hátrányos bástyavégjátékot megmentette.

A negyediken Gábor ellenfele ismét Caro-Kannt játszott, de Gábor már harmadszor nyeri meg ugyanazt a stratégiát. Gyors gyalognyerés és matt következett. Legyőztük a belgákat.

A 7. fordulóban Németország várt ránk. Minden táblán nagy élő fölényük volt. Mivel már alig lézengtem a fáradtságtól, kihagytam magam és Zoltánt világossal raktam be Knaak nagymester ellen.  Az elsőn Zoltán olasz megnyitást játszott és Knaak nem tudott ezzel a zárt kezeléssel mit kezdeni. Egy előnyösebb végjáték alakult ki jobb huszárral a bezárt futó ellen. A nagymester bástyájával próbálkozott stratégiai előnyt kihozni, de az anyag elfogyott. Zoltán nagyszerűen helytállt.

A másodikon Jenő egy ritkább varival, a Trompowski varival találta magát szembe. Hátrányba került, de az ellenfél nem tudott mit kezdeni kisebb előnyével, így megszületett a döntetlen.

A harmadikon Gábor a legharcosabb némettel játszott. A felkészülés bevált, de a fáradás miatt sok időt használt fel, így indokolt volt a remi ajánlat elfogadása.

A negyediken Vlagyimir vezérindiai védelmet választott. Simán kiegyenlített, bár az ellenfél gyalogot áldozva szerette volna megközelíteni a királyát. A dupla gyalog volt előnyben. Az ellenfél bírón keresztül tett remi ajánlatát elfogadtam. Talán még kicsit lehetett volna játszani, de biztosra mentünk.

A 8. fordulóban várjuk és kérjük a drukkerek támogatását a világbajnok angolok ellen. Fáradtak vagyunk, de talán ők is megviseltek mivel erős a mezőny, különösen az eleje. Faragó Iván nagymester, volt harcos éljátékosunk emléke kötelez minket a magyar virtusra.

Hardicsay Péter kapitány”

05.12.

Beszámoló 3-5. fordulóról (a 65 év feletti sakk) Hardicsay Péter csapatkapitánytól a 65 év felettiek magyar csapatáról (Terme Catez, Szlovénia)

“Megjósoltam, be is jött! Csapatunk két győzelmet és egy döntetlent ért el. Az ellenfeleink Svájc Riehen, Horvátország válogatottja és Franciaország voltak. Mind a három csapat átlaga magasabb volt a magyarokénál.Nehezen tudom elküldeni a beszámolót, mert az internet túlterhelt.

A fordulókról részletesen:

3. forduló: A svájci Riehen csapatával küzdöttünk meg. Az első táblán Wirthensonnk. mester világossal bemutatta rajtam a hét fogást a szimmetrikus angol Adorján varijában. A kérdés az volt, ki fogalja el először a nyílt c vonalat. Ez sötétnek tempóra sikerült és korrekt remi született. A másodikon Zoltán könnyedén és gyorsan nyerhető állásba került, de egy felületes lépése után a nyerés tovaszállt. Kár érte!
A harmadikon Jenő ismét remekelt. A szimmetrikus angolból egy gyalog előnyt hozott ki, de úgy tűnt, a d5 pont blokádja kompenzációt adott. Jenő azonban a gyalog visszaáldozásával centrális futóhoz, majd matt támadáshoz jutott. Támadással anyagot nyert. Briliáns parti volt
A negyediken Gábor a megnyitásban előnybe került. a Caro-Kann védelem ellen
Sok gyalog többlete lett, így simán nyert.A mélyebb megértés és a megnyitási tudás ezen a szinten megtérül! 3:1-re nyertünk.
4. forduló A horvát válogatottal játszottunk, ismét sötéttel az első táblán.
Hardicsay a nevezetes Antunacnk. mesterrel küzdött. Kinéztem egy varit, amit a mester ellen a szlovén bajnok SebenikMatej alkalmazott. A nagymester nyerni tudott, magam eltévesztettem a bonyolult nyitást és gyalogot vesztettem, bár az dupla volt. Ellenfelem a maratoni partiban mindent megpróbált és egy 3 a 2 bástya végjátékban a sajnálatos hibám miatt tudott nyerni. A hibát nehéz magyarázni, de kifáradtam.
A második táblán az ellenfél nem érkezett meg, így kontumáltan nyert Jenő.
A harmadik táblán Gábor hátrányosabban állt, de hősiesen küzdve elérte a döntetlent-
A negyediken Vlagyimir fehérrel könnyeden túljátszotta ellenfelét.Sajnos itt a behatolási vonalat hibásan értékelte és az agyonvert ellenfél erőre kapott. Szerencsénkre nem találta meg a támadás folytatását és végül is miénk lett a két pont, 2,5-1,5 arányban nyertünk a horvátok ellen.
5. forduló A franciák eddig mindig megelőztek minket, erős csapatuk van.
Az első táblán Hardicsay fehérrel járszott. Sötét a nagyobbik Dr. Roos mindig franciára vagy hollandra hajt. Hiába, egy francia nem tehet mást! Ezért vezérgyaloggal nyitottam és az un, triangulum változat jött. Katalánozni szerettem volna, de jött a kőfal vari. A Ff4-es mellékvarit választottam. Talán a Tarjan cselt, azonnali g4-et és fxg4-re He5-öt kellett volna játszanom. Majd előkészítem legközelebbre. Sötét Ff6 és Ve7-el teljesen kiegyenlített, így remire kellett adni. A másodikon Zoltán sötéttel belement a négyeshuszár variba Boudrenk. mester ellen. Sajnos reminél itt sem volt több benne. A harmadikon Jenő világossal az ifjabb Roos nemzetközi mesterrel játszva a Fb5 sakkos szicíliait választotta. Sötét helyesen hozta középre a bástyáit és megnyitotta közepet. Világos a bonyolult állásban remit kínált. Sötét sokat gondolkozott, harcias volt, de elfogadta. A negyediken Gábor azt az elemzést használta fel, amit Antunac ellen én játszottam és könnyen kiegyenlített. A Vari él és a gyakorlat tovább építi. A parti remi lett- Jó eredmény a 2:2 az erős francia csapat ellen. Holnap a belgák jönnek.”

Újabb beszámoló érkezett Krizsány Lászlótól az 50 év felettiek csoportjáról:

“Utolsó jelentkezésünk óta további négy fordulót rendeztek a Szenior Európa bajnokságon. Hollandia után, amelyen begyűjtöttük a kötelező győzelmet, három rangadó következett. Az első helyen kiemelt Olaszokkal 2-2, Izland ellen sajnos buktunk 2.5-1.5 – re, míg ma Montenegrót vertük ugyanilyen arányban. Összességében tartjuk magunkat az élmezőnyben, küzdünk az érem megszerzéséért.

Az angolok elleni rangadó dönthet ebben a kérdésben. Varga Zoli remekül játszik, míg sajnos Horváth Peti formán kívül van. Zoli az Olaszok ellen Godenát, míg Izland ellen Peturrsson nagymestereket verte. Tette mindezt látványos játékkal. Péter sajnos kétszer vesztett ezalatt, utóbbi pláne fájó az Izlandi Thorhallsson GM ellen, miután sötéttel nyert állást hozott ki. Technikai okok miatt elfogyott az ideje, és nem találta meg a nyeréshez vezető utat. Így helyettünk Izland vezet, mely csapatot a jó nevű Hjartarsson vezeti. Ma kicsit kárpótoltuk magunkat, a veszélyes Montenegró ellen. Zoli sötéttel békülékeny volt, jól érezte hogy ma ez elég lehet. A két világos táblán remekül álltunk, míg Izsák Gyula beszorult. Utóbbi megnyitás kezelése nem fog bekerülni a szakkönyvekbe. Csiszár Csabi végzett először, feladásra kényszerítve Nikcevic nagymestert. Sötétnek itt nem sikerült elsáncolnia, sőt az egész királyszárny bealudt. Gyorsan utolérte a végzet emiatt. Gyula közben egy remek robbantás következtében kiegyenlített, remire is adták a bástyavégjátékot. Nekem fölényes állásom volt, a legnagyobb kérdés az volt a végjátékban hogy tovább játszom, vagy a biztos csapatgyőzelem miatt fogadjam el a 3 remiajánlatot. Kevés esély volt a vereségre, de ha megtörténik, akkor ugrik a csapatgyőzelem, és valószínűleg teljes joggal felnégyelnek. A békés megegyezés, valamint Csiszár Csabi szépségdíjas támadása és első győzelme az éltáblán fontos csapatgyőzelmet eredményezett.

A forduló előtt előttünk álló Montenegró immáron mögöttünk van. Négy forduló van hátra, következik a hajrá. Holnap a pihető Horváth Péter visszaszáll, és reméljük tudta rendezni a sorokat. Sokat beszélgettünk róla közösen, erre minden esély megvan. Fontos pontja lehet a csapatnak, mert nagyon fáradunk. ”

05.09.

Kiemelkedő lehetőség, hogy hazánk is képviselheti magát a Szenior Európa Bajnokságon, ráadásul mindkét korcsoportban szurkolhatunk sakkozóinknak.

A 65 év feletti magyar csapat kapitányának, IM Hardicsay Péter összefoglalóját olvashatják.

“Beszámoló Magyar Szenior Válogatott (65 év feletti) 1-2. forduló Terme Catez, Szlovénia.
A csapatunk fiatalodott, Németh Zoltán és Volosin Vlagyimir a törzsmezőnynél minimum 6 évvel fiatalabb. A mezőny minden idők legerősebbje, még a korábbi világbajnokságokat is leelőzi. Csak néhány nagy név a múltból, akik itt játszanak: Nunn és Beljávszkij világbajnokjelöltek, Knaak, Mikhalcsisin, Ftacsnik, Plachetka, Westerinen, Yorjola nagymesterek és még lehetne sorolni. 31 csapat indult, több délszláv csapat első alkalommal. A védő a szlovák válogatott, akik a múlt EB-n minden csapatot térdre kényszerítettek, még az angolokat is.
Mi a szerény 12. sorrendet kaptuk, mert az ÉLŐ-átlagunk erre jogosít. A főbíró is magyar, Gyömbér Tamás.
Az első fordulóban a bombaerős szlovén csapat késői csatlakozása miatt a felkészülésünket sutba dobhattuk, de a finn 3. csapatot azért 3,5-0,5 arányban múltuk felül. Rutinos mesterjelöltek voltak, de az első táblás kivételével a mi játékosaink megették őket. Táblánként. Hardicsay sötéttel egy síber ellenfelet kapott. A szicíliai Fb5-ös varikat kerülendő átmentünk egy c3-as szicíliaiba. Világos két kézzel cserélt mindent és picit jobban állt. Megszületett a remi. A másodikon Zoltán a szláv ellen az e3-as varit választotta, amiben sötét elnézheti a d5 gyalogost Vb3 után. Ez is történt. Sötét némi aktivitást kapott, de nem használta ki a lehetőséget és újabb gyalogot vesztett. Világos nyert. A harmadikon Jenő sötéttel egy szimmetrikus angollal védekezett. Világos nem a természetes He1-c2-e3 átrendezést választotta, hanem az egyébként is bezárt g7 futót cserélte. Sötét hozzájutott d5-höz, majd egy jó huszár, rossz futó játékhoz. Sötét anyagot nyert. A negyediken Gábor világossal az 5.d4-rs variban vizsgáztatta ellenfelét. Sötét a kevésbé aktív, de helyes He8 helyett a régies Hd5-öt választotta. Gábor finom manőverekkel gyenge gyalogot hozott létre, majd kombinációval nyert-
A második fordulóban megkaptuk a szlovák szupercsapatot. A negyediken bevetettük Volosin Vlagyimirt, hogy fékezze meg Petránt. Sajnos, bár ez sikerült neki, de beszorult és világos át tudott törni. A harmadikon Jenő világossal a jól bevált Alapin varit alkalmazta. Az előző EB hőse Lancnk. mester kényelmetlenül állt és a futó átvitele a királyszárny védelmére helyett a hagyományos centralizálást választott, majd remit kínált. Jenő elfogadta, bár az elemzésünk alapján azonnal a dr. Lasker által ajánlott kettős futóáldozat lehetőségére jöttünk rá. Itt elment egy fél pont. Zoltán sötéttel egy régi, még a Teichmann-Schlechter (19 századi parti) partiban alkalmazott védekezéssel kis hátrányba került, mivel izolált gyalogja lett. Plachetka nagy támadáshoz jutott és kombinációs úton győzött. Az elsőn Hardicsay Ftacsnikkal küzdött. Egy korábbi (fél éves) Pechacs elleni parti volt a minta. A nagymester gyanút fogott és átment Hc6-al egy Szozin alvariba. Az állás dinamikus egyenlő volt. Sötétnek világos terve volt (ezt jobb lett volna elkerülni) és gyalogot nyert, de érte világos a többlet gyalog ellen nyomáshoz jutott. A gép szerint (aki soha sincs időzavarban), egy korábbi f6 lépéssel a teljes kiegyenlítés biztos lett volna. A 40. lépés után egy gyaloghátrányos, de tartható végjátékban világos hibázott és vesztett. Kár volt érte. A drukkerek most (talán)csalódottak, de lesz még feltámadás!
A versenyen a körülmények jók, csak az internet akadozik a 4 csillagos szállodában (!). Talán a végére megjavul a vonal.
Hardicsay Péter kapitány”

05.08.

Az 50 év felettiek csoportjában történtekről IM Krizsány Lászlótól kapunk tájékoztatást, köszönjük szépen!

“2024.05.06-16 között Szlovénia ad otthont a Szenior csapat Európa Bajnokságnak, ahol mindkét kategóriában, 50 + és 65 + is indít csapatot a férfiválogatott. A szállásra, az ellátásra, az utazásra, a versenyteremre nem lehet panasz, kellemes 9 nap elé nézünk.

Az 50 feletti csapat 5 fővel vágott neki az útnak, míg a csapatok 4 táblán mérkőznek meg egymással. Négyes kiemeltek vagyunk, így a dobogó lehet a cél.

Az első fordulóban Hollandia nézett velünk farkasszemet. Varga Zoli maradt ki a csapatból, a legrutinosabb játékosunkat a nagy csatákra tartogatjuk. Jól sikerült a felkészülés, mert mind a négyen világossal készültünk… Végül is ez két táblán érvényesült.

Az első táblát a legfiatalabb „szépkorú” vállalta, Csiszár Csabára nehéz napok várnak, de ez nem az a nap volt. Az első körben a nyitások után csak neki volt előnye, sőt a sötét táblákon kifejezetten kényelmetlenül álltunk. Horváth Peti a kettesen kapott is egy remi ajánlatot a c3-as sziciliaiban. Gondoltam, jónak ajánl, Peti nem is ismeri ezt a szót, mire elfogadta. Nem állhatott túl jól… A négyesen Izsák Gyula nyomott állásba került, de az ellenfele egy nem túl bonyolult kombinációt elnézett, és ezzel sötéttel szállította az első győzelmünket. Jómagam nem éreztem a vezércselt, talán ki is egyenlített az ellenfelem, de amikor magától kellett lépnie, sok pontatlanságot elkövetett, és viszonylag könnyen elvesztette a középjátékot. A végére Csaba maradt. Az álláselőnyét minőségelőnyre cserélte, de nem volt könnyű érvényesíteni a zárt állásban. A végére már sikerült feltörnie a zárt állás, ki is jött a nyerés, de saját bevallása szerint elfáradt. Egy közbeiktatás kihagyása miatt csupán fél pont jött össze.

3-1 a vége, túl vagyunk a kötelezőn, holnap Zoli is beszáll.

A játszmákat, melyek délutánonként 15.00 kor kezdődnek, élőben lehet követni, többek között a lichess oldalán.

——————————————————————————————————————————————————————————————————————–

Magyar sakkozók is részt vesznek a Szenior Európa Bajnokságon, amelyet Szlovéniában rendeznek meg. Terme Catez fürdővárosban ma kezdődött az esemény, 50 év és 65 év feletti csoportokban mérettetik meg magukat a kontinens sakkozói.

A Magyar Sakk Szövetség támogatásával két csapatunk is részt vesz a bajnokságon:

65 év felettiek csoportjában: IM Hardicsay Péter, IM Németh Zoltán, IM Dőry Jenő, FM Glatt Gábor, FM Volosin Vladimir

50 év felettiek csoportjában: IM Csiszár Csaba, GM Varga Zoltán, GM Horváth Péter, IM Krizsány Lászó, IM Izsák Gyula

Az eredményeket és a párosításokat itt lehet követni.

Cikkünk folyamatosan frissül.

HAJRÁ, MAGYAROK!