St. Louisban Nakamura nyerte a villámversenyt, Kaszparov tizenegy év után játszott tornán

Saint Louisban Hikaru Nakamura győzelmével ért véget a 6 fordulós villámverseny. A tornán az amerikai bajnokság első három helyezettje és a tizenegy éve az aktív játéktól visszavonult Garri Kaszparov játszott. A sakkozás legendás 13. világbajnoka 53 esztendősen is felvette a harcot a fiatalokkal, az 5-5 perces és lépésenként 3-3 másodperc bónusszal vívott csatákban az egykori világelső hű volt önmagához, bosszankodott az elnézéseken, örült a nyeréseknek. Végül harmadik lett, a 18 partijából 9,5 pontot gyűjtött, Nakamura tizenegy pontot szerzett, Wesley So tízzel végzett másodikként, Fabiano Caruana 5,5-tel zárt.

02(2)

A sakkozás 13. világbajnoka, tizenöt évig koronázott királya, minden idők legsikeresebb sakkozója, Garri Kaszparov húsz évig vezette a világranglistát, nyolcszoros olimpiai bajnok, tizenhárom szuperversenyt nyert meg. Tizenegyszer választották az év legjobbjává, vehette át a sakkozás Oscar-díját.

Linaresben 2005. március 10-én Garri Kaszparov tornagyőztesként utolsó sajtótájékoztatóját tartotta. Kaszparov nyolcadszor győzött az andalúziai kisvárosban, egyszer Vlagyimir Kramnyikkal teljes holtversenyben végzett az élen. Legnagyobb sikereinek színhelyén jelentette be, hogy visszavonul. A nagy harcos, a megalkuvást nem tűrő, a kompromisszumokra nehezen kész nagymester a New in Chess holland sakkújság 2004. évi 7-es számában adott interjújában mondta: „When you have a winning position you don’t sign a peace treaty favourable to your opponent”. (Ha nyerő pozíciód van, ne írj alá olyan békét, amely ellenfelednek kedvez.)

Megszámlálhatatlan tornagyőzelmével, csodálatos partijaival, a sakkozás vezérkarával vívott állandó küzdelmével, irodalmi munkásságával, a sakk népszerűsítésért tett erőfeszítéseivel történelmet írt és ír.
Kaszparov visszavonulása után csak bemutatókon vett részt, nosztalgia meccset játszott ősi riválisával, Anatolij Karpovval, megmérkőzött 1993-as világbajnoki döntős ellenfelével, az angol Nigel Shorttal.

blitz01

Az amerikai sakkozás fellegvárának számító St. Louisban Garri Kaszparov ismét sakkasztalhoz ült, a bajnokság első három helyezettjével, Fabiano Carzanával, Wesley Soval és Hikaru Nakamurával 6 fordulós villámversenyen vett részt. Az 5-5 perces és lépésenként 3-3 másodperces partikat óriási érdeklődés követte. Természetesen a sakkrajongók elsősorban arra voltak kíváncsiak, hogy az 53 esztendős fenomén miként tudja felvenni a versenyt az évtizedekkel fiatalabb ellenfelekkel.

day02

A show sikere biztosítva volt, Garri még mindig nyerni akar, bosszankodott a hibákon, az elnézéseken (az első játéknapon háromszor is huszárt nézett el), örült a győzelmeknek, szórakozott, hogy szórakoztasson.

Hikaru Nakamura a „blitz” világranglistán második Magnus Carlsen mögött, a verseny egyértelmű favoritja volt, míg azt is tudtuk, hogy pályafutása során első amerikai bajnoki címét megszerző Fabiano Caruana nem tartozik a legjobb snellezők közé.

Az első játéknap három fordulója után So és Nakmaura 5-5 ponttal vezetett, Kaszparov 4,5-öt gyűjtött, míg Caruana 3,5-tel zárta a kilenc partiját.
A pénteki három fordulóban Nakamura nagyobb sebességre kapcsolt, hat pontot szerzett, egypontos előnnyel végzett az élen. So megismételte előző napi teljesítményét, míg Kaszparov 5,5-öt gyűjtve lett harmadik. Caruana hibázott a legtöbbet, messze lemaradva lett az utolsó. Kaszparov pluszban maradt Nakamurával szemben, a 22 éves So-val nem bírt.

standings

Nakamura az 50 ezer dolláros díjalapból 20 ezret kapott, So 15 ezret kasszírozott, Kaszparov a 10 ezer dolláros díját a sakkolimpián résztvevő amerikai válogatott szponzorálására ajánlotta fel.

Ultimate Blitz Challenge, Saint Louis, 2016. április 28-29.
Név Élő Játszma 1 2 3 4 Pont
Hikaru Nakamura 2787 18 ****** 01½11½ ½01½½0 101½11 11.0
Wesley So 2773 18 10½00½ ****** 0111½½ 0½11½1 10.0
Garri Kaszparov 2812 18 ½10½½1 1000½½ ****** ½½1101 9.5
Fabiano Caruana 2795 18 010½00 1½00½0 ½½0010 ****** 5.5

Verőci Zsuzsa