Megrendülve tudatom, hogy 2018. március 18-án teljesen váratlanul, tragikus hirtelenséggel elveszítettük sakktársunkat, barátunkat; elhunyt Schrancz István sakkmester

Schrancz István, született 1943.05.24, Gyál. Az általános iskolát még Gyálon, utána a Közgazdasági Technikumot már Budapesten végezte el.

Egész életét meghatározta a sakk szeretete és művelése, bár viszonylag későn, 14 évesen tanult meg sakkozni – amikor már középiskolába járt – a Nyugati pályaudvar várótermében! Ezekből a partikból és az autodidakta önképzéstől olyannyira felgyorsult a fejlődése, hogy 1958 szeptemberében megnyerte a Tipográfia tehetségkutató versenyét. Leigazolt a Nyugati Vasas egyesületéhez. 1962-ben már mesterjelölt. Bekerült az ifjúsági válogatott keretébe, s játszott is a válogatott mérkőzésein. 1963-ban veretlenül megnyerte a Győrben megrendezett Magyar Ifjúsági bajnokságot, majd 1972-ben megszerezte a mesteri címet. Számos nemzetközi versenyen szerepelt eredményesen, a Magyar Sakkéletben, illetve külföldi publikációkban is találkozhatunk a játszmáival. Munkahelyei: KGM Építőipari Vállalat Budapest 1961-1963, MÁV Budapest, Nyugati Pályaudvar 1963-1971, VOLÁN, Budapest 1971-1972, Utasellátó Vállalat Központja 1972-1978. A sakkcsapat váltások nyomán váltott munkahelyeket; a cégek nevéből a sakk klubokra is könnyen következtethetünk… Sakk edzői képesítést szerzett a TF-en, majd később a sportvezetőit és szervezőit is. Az edzői képességét, tudását a gyakorlatban is hasznosította már az Utasellátó SC NB-II-s csapatánál is, majd később Jászberényben is. Sok fiatal sakkozó köszönhette neki sakk tudását, köztük mai nagymesterek, mesterek is.

1974-ben megnősült és házasságából két leánya született. Mindig is példás családapa volt, de ez mellett jutott energiája a versenysakkozásra is.

Döntő fordulatot hozott életében egy a hetvenes évek végén (1977. május 23-június 5.) Jászberényben megrendezett vegyes mesterverseny. Ekkor már 2300 Élő pontja volt és a versenyen olyan jól szerepelt, hogy a LEHEL Hűtőgépgyár (mai nevén Electrolux) Jászberénybe hívta sakkozni. Erre ő igent mondott és 1978-ban családjával Jászberénybe költözött. A jászberényi csapat éljátékosa volt hosszú éveken át, amit csak néhány évre cserélt fel arra, hogy a Szolnoki Mezőgép NB-I-es csapatát erősítse. 1993-ban már alapító tagja a Jászberényi (Szekuritás) Sakk Körnek és innentől már csak jászberényi színekben sakkozott… Játékára a kifinomult, pontos állásértékelés és a könnyed elegancia volt a jellemző.

Hiteles történet az alábbi: Schrancznak a másik Szolnok megyei sakk legenda, Kádas mester ellen rendkívül magas %-ban nyerő volt a mérlege, pedig sokszor kerültek szembe egymással versenyeken. Amikor néztem a partijaikat Pista mindig csak odasúgott nekem: „megvárom, amíg Gabi áldoz két-három gyalogot, abból később visszaadok egyet és a végjátékban nyerek!” Ez szinte mindig be is jött, ezért Schrancz Pista volt az egyetlen, akinek Gabóca már a parti előtt felajánlotta a remit…

A sakkozás mellett a munkahelyén is bizonyított: 1986-1989 között felsőfokú társadalombiztosítási végzettséget szerzett, és az Electrolux Társadalombiztosítási Osztályának vezetőjévé nevezték ki. Korrekt munkájával köztiszteletnek örvendett egészen 2005-ig, amikor is nyugdíjba ment. Nem sokkal később, 2010-ben a sakkversenyzést is abbahagyta.

Azonban ezután is a sakkozás szerelmese maradt, csak más formában! Már 1962 óta a magyar levelezési sakkozás egyik meghatározója egyénisége volt és számos magyar bajnoki döntőn ért el magas helyezést; 1971-ben levelezési mesteri címet szerzett. A nemzetközi levelezési mesteri címet 1981-ben, a Senior nemzetközi mesteri címet 2001-ben kapta meg az ICCF-től. A magyar levelezési válogatottat is több alkalommal erősítette, ezek közül kiemelendő, hogy XIV. Levelezési Sakkolimpia döntőjében VIII. helyezést érte el a magyar csapattal. A 2002. évi egyéni e-mail világbajnokságon a III. helyezést érte el. Sokat elemzett együtt a többi jászberényi sakkozóval, leginkább Sinka Istvánnal, Czeglédi Lászlóval és Tajti Sándorral. Közülük Sinka szintén nemzetközi címeket és verseny eredményeket ért el a távsakk különböző formáiban, ami nyilván a Schranczal folytatott közös munkának is nagyban köszönhető.

Schrancz mindig kereste az új lehetőséget, így az ezt követő években megismerkedett az IECG (International Email Chess Group) szervezetével, ahol 2004-ben szintén Senior International mesteri címet szerzett. Ez a szervezet 2010-ben megszűnt, ezután a jogutódjánál a Lechenicher SchachServeren (LSS) szerversakkot játszott – egészen a 2018. március 18-án bekövetkezett haláláig. Bár tudatában vagyunk vele, hogy szűkre szabott a földi létünk, mégis úgy érezzük, hogy nagy igazságtalanság történt: Schrancz Pista még sok-sok érdekes sakk partit játszhatott volna…

Schrancz István polgári búcsúztatója Jászberényben a Fehértói temetőben lesz március 23-án pénteken 15.00-kor, a temetése pedig március 27-én, kedden 11.00-kor Gyálon a Táncsics Mihály utcai régi köztemetőben.

Sinka István