A Barcza Gedeon SC rövid időn belül második vezetőjét vesztette el… 2017. október 10-én elhunyt Ősz Gábor tanár úr, az egyesület alapító elnöke.
Gábor 1967. január 24-én született Budapesten, és iskoláit is itt végezte. Tanári pályára készült és ehhez hű maradt egész életében. Bárhol is tanított, tanítványai nagyon szerették embersége és állandó segítőkészsége miatt. Több történelmi témájú könyvet írt, és évente rendezett történelmi vetélkedőket, nemzetközi konferenciákat. Különösen a magyar-lengyel közös múlt érdekelte.
Másik nagy szerelme a sakkozás volt. 1987-ben Rózsa Józseffel együtt megalakították a Barcza Gedeon SC-t, ami a legrégebbi gyereksakk-klub az országban. Gábor kezdettől fogva részt vett a szakmai munkában, sakk-szakköröket vezetett, sakktáborokat tartott, csapatokat irányított Ádám Györggyel együtt. Sakktanítványai kedvelték érdekes előadásmódját és sakktörténeti óráit.
Mindig a gyerekek érdekeit tartotta szem előtt, a konfliktusokat igyekezett elkerülni. Lányát is megtanította sakkozni, s együtt örült vele, ha sikerei voltak…
A sakkozásban és a hivatásában is nagy űrt hagyott maga mögött, amit nehéz lesz betölteni.
Nyugodj békében Gábor!
                                                                                                                                                                      Jakobetz László