Samkirban lejátszották a Gasimov emlékverseny második fordulóját. A játéknap egyetlen győzelmét a norvég világbajnok Magnus Carlsen aratta, az azeri Sahriyar Mamedgyarov sokat hibázott, már a 29. lépés után feladásra kényszerült. Az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik az amerikai Wesley Soval remizett, az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand sötéttel a francia Maxime Vachier-Lagravevel osztozott meg a ponton. Az angol Michael Adams és az olasz Fabiano Caruana gyors lépésismétléses remije volt az első befejezett parti, míg utolsóként a holland Anish Giri és az azeri Rauf Mamedov kötött békét. A harmadik forduló slágermeccsét Fabiano Caruana és Magnus Carlsen játssza.

1429355681

A Gasimov emlékverseny második játéknapján a világbajnok Magnus Carlsen könnyű győzelmet aratott az azeri Sahriyar Mamedgyarov ellen. A tavalyi viadalon a norvég világelső mindkét partiját megnyerte az azeriek első számú sakkozójával szemben, akivel először 2005-ben, a Corus „B” tornán mérkőzött meg először, megosztoztak a ponton. Azóta még nyolcszor csaptak össze klasszikus időkontroll mellett, Magnus összesítésben 3-1-re vezetett, ötször nem bírtak egymással. Carlsen meglepő könnyedséggel került előnybe, Mamedgyarov már hátrányos állásban hibák sorozatával könnyen megadta magát, 29 lépés után már elismerte vereségét.

A győzelemmel rajtolók találkozóján az amerikai Wesley So ritkán játszott változatot választott az orosz Vlagyimir Kramnyikkal szemben. So pontosan játszott, világossal az exvilágbajnok nem tudott előnybe kerülni.

1429355666

Döntetlennel ért véget a francia Maxime Vachier-Lagrave és az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand játszmája is. Anand meglepetéssel szolgált a nyitásban, a kiegyensúlyozott erők küzdelme nem is végződhetett volna más eredménnyel.

Az angol Michael Adams tegnapi veresége után nagyon békés húrokat pengetett, gyors lépésismétléses remivel zárult az olasz Fabiano Caruana elleni partija.

A mezőny egyetlen nem az elithez, a + 2700 Élő-pontosok táborába tartozó azeri Rauf Mamedov második döntetlenét érte el. A holland Anish Girivel szemben sötéttel kissé kedvezőbb állásban cserékkel egyszerűsített, bátrabb is lehetett volna.

logo

A 2. forduló eredményei:
Michael Adams (angol, 2746) – Fabiano Caruana (olasz, 2802) döntetlen (Spanyol négyeshuszárjáték, 26)
Magnus Carlsen (norvég, 2863) – Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2754) 1 – 0 (Grünfeld védelem, 29)
Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2762) – Viswanathan Anand (indiai, 2791) döntetlen (Vezércsel, 49)
Anish Giri (holland, 2790) – Rauf Mamedov (azeri, 2651) döntetlen (Elfogadott vezércsel, 56)
Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2783) – Wesley So (amerikai, 2788) döntetlen (Vezérgyalog megnyitás, 40)

A verseny állása:
1-3. Vlagyimir Kramnyik, Wesley So és Magnus Carlsen 1,5
4-7. Viswanathan Anand, Maxime Vachier-Lagrave, Rauf Mamedov és Fabiano Caruana 1
8-10. Michael Adams, Anish Giri és Sahriyar Mamedgyarov 0,5

A 3. forduló párosítása:
Wesley So – Michael Adams
Rauf Mamedov – Vlagyimir Kramnyik
Viswanathan Anand – Anish Giri
Sahriyar Mamedgyarov – Maxime Vachier-Lagrave
Fabiano Caruana – Magnus Carlsen

Verőci Zsuzsa