Samkirban a nagy rangadóval, az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand és a norvég világbajnok Magnus Carlsen összecsapásával kezdődött meg a II. Gasimov emlékverseny. Anand kecsegtető esélyt hagyott kihasználatlanul, Carlsen döntetlenre mentette gyaloghátrányos állását. Az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik az angol Michael Adams, az amerikai Wesley So a holland Anish Giri elleni győzelemmel rajtolt. Döntetlennel zárult az azeri Sahriyar Mamedgyarov és az olasz Fabiano Caruana, valamint az azeri Rauf Mamedov és a francia Maxime Vachier-Lagrave játszmája.

Magnus Carlsen és Viswanathan Anand a tavalyi világbajnoki döntőjük óta másodszor mérkőztek meg, ez már az 53. klasszikus időkontrollal vívott összecsapásuk volt. Baden-Badenben a GRENKE Chess Classic szuperverseny negyedik fordulójában az indiai exvilágbajnok 1.d4-gyel nyitott, és a norvég világbajnok nem kis meglepetésre a holland védelmet választotta. A bonyolult csatában Anand hibázott nagyot, hallucinált a bástyaáldozattal, ellenfelének ajándékozta a pontot, az újabb győzelemmel Magnus 11-7-re vezetett 34 döntetlen mellett. Úgy éreztük, hogy kísértett a „csennaji szellem”, az első világbajnoki döntőn Vishy két partit is vesztett világossal.

A második meccsen Szocsiban találkozójuk jóval több érdekességgel szolgált, Magnus Carlsen kétpontos győzelme ellenére kiegyensúlyozottabb volt az összecsapásuk. Carlsen szerzett vezetést, Anand azonnal egyenlített. A döntő kritikus partijának a hatodik bizonyult, amikor Vishy óriási esélyt szalasztott el, kiskombinációval nyerőesélyhez juthatott volna. Az elszalasztott lehetőség, az elvesztett parti döntően befolyásolta a párosmérkőzés végső kimenetelét.

_MG_6428

A sorsolás szeszélye folytán Vishy Anand ismét világossal játszhatott Magnus Carlsen ellen. A világbajnok láthatóan elégedetlen volt a sorsolásával, a 7-es sorszám annyit jelent számára, hogy ötször a sötét bábukat vezeti a viadalon, ráadásul kéthónapos szünet után első partiját éppen az egyik legnagyobb riválisa ellen játszhatta. Vishy ezúttal 1.e4-re szavazott, és az esetleg várt berlini változat helyett Magnus pályafutása során először a Marshall támadást választotta. Anand mindkét döntőn megnyitási felkészültségben felülmúlta Carlsent, aki azonban a sakktábla mellett többször is higgadtságát megőrizve sikerrel megbirkózott hátrányosabb állásaival is.

1429283994

Az oly alaposan elemzett Marshall támadásban Magnus Carlsen a 14. lépésben újított, az oly sokszor látott 14…Vh4, vagy a 14…Vd7 helyett 14…Fg6-ot választotta. Vishy Anand hosszasan tűnődött, meglepetéssel érte a lépés. Magnus Carlsen a 19. lépésben nagyot hibázott, az exvilágbajnok megőrizte gyalogelőnyét, nyerőesélyhez jutott. A partit követő sajtótájékoztatón Vishy jóval beszédesebb volt, Magnus érezte, hogy nagyon gyanúsan állt, csak ellenfelének köszönhette a szerencsés megmenekülést, 47.Kf5? után megkönnyebbülhetett.

1429276561

Elméleti párbajt nyert meg az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik az angol Michael Adams ellen. A katalán megnyitású partiban Adams a 13. lépésben tért el a korábban látott folytatástól. Hátrányba került, Kramnyik sem játszott mindig a legpontosabban, de előnyét megőrizte, fontos győzelemmel rajtolt.

Az amerikai Wesley So a számára furcsa közjátékkal is tarkított bajnokságról érkezett Samkirba. A viadalon Hikaru Nakamura negyedik bajnoki címét szerezte meg, So másfél pontos hátránnyal lett bronzérmes. A kilencedik fordulóban a versenybíró hat lépés után vesztesnek nyilvánította, mert a játszmalapjára a “double check triple check use your time” szöveget írta, a szabály szerint csak a döntetlen ajánlatot jelző megjegyzést szabad írni a lépések mellett. So először játszott az amerikai bajnokságon, és mindenki azt várta, hogy Nakamurának komoly riválisa lesz.

So nyeréssel rajtolt. A holland Anish Giri gyanús varit választott, amire ellenfele érdekes új ötlettel reagált. A bonyodalmakban is hibázott a holland titán, “halálos kötésbe” került tisztje, korán feladásra kényszerült.

Az olasz Fabiano Caruana is a Grünfeld védelemben újítással jelentkezett az azeri Sahriyar Mamedgyarovval szemben. Állása nem tűnt nagyon barátságosnak, Mamedgyarov kezdeményezéshez jutott. Caruana tisztáldozattal egyszerűsítette le a pozíciót, Mamedgyarov sokáig nem látta be, hogy pozíciója nem nyerhető.

Az azeri Rauf Mamedov jó érzékkel választott változatot a francia Maxime Vachier-Lagrave szicíliai védelmére, pontos játékkal szerzett értékes fél pontot.

Az első forduló eredményei:
Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2783) – Michael Adams (angol, 2746) 1 – 0 (Katalán megnyitás, 39)
Wesley So (amerikai, 2788) – Anish Giri (holland, 2790) 1 – 0 (Angol megnyitás, 32)
Rauf Mamedov (azeri, 2651) – Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2762) döntetlen (Szicíliai védelem, 40)
Viswanathan Anand (indiai, 2791) – Magnus Carlsen (norvég, 2863) döntetlen (Spanyol megnyitás, 53)
Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2754) – Fabiano Caruana (olasz, 2802) döntetlen (Grünfeld védelem, 90)

A 2. forduló párosítása:
Michael Adams – Fabiano Caruana
Magnus Carlsen – Sahriyar Mamedgyarov
Maxime Vachier-Lagrave – Viswanathan Anand
Anish Giri – Rauf Mamedov
Vlagyimir Kramnyik – Wesley So

Verőci Zsuzsa