A József Attila Színház meghívója

Sakk kiállítás – 2019. szeptember 26. 18:00 órától

Helyszín: JASZ Galéria

Időtartam: a kiállítás 2019. szeptember 26-tól október 30-ig látható.

 

A 2019/2020-as évad első kiállítása a SAKK jegyében szerveződött, amelyhez segítségül hívtuk a Budapesti Sakkmúzeum kiállítási anyagát és a Magyar Sakkszövetség támogatását.

Célunk, hogy egy másik oldaláról mutassuk meg a sakkot, hogy felhívjuk a figyelmet erre a csodás játékra, képességfejlesztőre, amit ma már matematikában, pszichológiában is nagy sikerrel alkalmaznak. Célunk, hogy több szó essen erről a táblajátékról, amely több mint ezer éve él közöttünk mai formájában, miközben szórakoztat, tanít, összehoz. Ezért most mi is szórakoztatva igyekszünk közelebb hozni a sakkot azokhoz, akik még nem –, és azokhoz is, akik már jól ismerik.

A kiállításon kitérőt teszünk Kempelen Farkas életébe. Többek között beszélünk „A Török”-ről Kempelen Farkas legendás sakkozógépéről:  1769-ben készítette és bejárta Európát, Észak Amerikát és szinte mindig nyert, míg 1854-ben Philadelphiában egy tűzben megsemmisült.

Helyet kapnak méltán híres női sakkozóink, büszkeségeink, és látható még néhány sakk ihlette műalkotás is.

Bemutatunk különleges tárgyakat, sakkészleteket és a megnyitón lehetőség nyílik egy feladvány megfejtésére, ahol a helyes válaszolót ajándékkal jutalmazzuk.

A megnyitón részt vesz Krizsán Edith, nemzetközi sakkmester, Szabó László a Magyar Sakkszövetség elnöke és Nemcsák Károly a József Attila Színház igazgatója.

Várjuk önöket szeretettel!