U16-os ifjúsági sakkolimpiát rendeznek ez év végén Győrben: a december 12. és 22. közötti viadalra rekordszámú sportolót várnak – hangzott el az esemény keddi sajtótájékoztatóján.
A kisalföldi megyeszékhely augusztusban, a tromsői sakkolimpia idején nyerte el a rendezés jogát. A szövetség ezen a sikeren felbuzdulva úgy döntött, megpályázza a 2020-as sakkolimpia rendezését is – közölte az eseményen Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter, a Magyar Sakkszövetség elnöke, aki 500-650 résztvevőre számít.

Seszták Miklós kiemelte: Győr „bravúros beugrással” szerezte meg a decemberi esemény rendezési jogát. Hozzátette: a 2020-as sakkolimpia megrendezése „nagyon jó kezdet” lehet ahhoz, hogy a következő állomás a 2024-es nyári olimpia megrendezésének elnyerése lehessen.

Az eseményen elhangzott: az U16-os eseményen már jelezte részvételét a legutóbbi hasonló verseny első három helyezettje, India, Törökország, valamint Oroszország, és összesen pedig eddig öt kontinens 13 országának 20 csapata nevezett. A Nyugat-magyarországi Egyetemen megrendezendő torna lebonyolítását 120 millió forinttal támogatja a kormány.

Seszták Miklós a sajtótájékoztatón kiemelte, amikor 2011-ben átvette a szakszövetség vezetését, kitűzött célokat – a sakk „láthatóvá tételét”, a sportág, valamint az országot nemzetközi versenyen képviselők anyagi helyzetének stabilizálását – sikerült megvalósítani. A sportág bekerült a nemzeti alaptantervbe, a sakknak juttatott források tették lehetővé például a győri verseny megszervezését is, és a sakkozók biztosabb anyagi háttérrel készülhetnek viadalaikra.

„Lassan Győr városa olimpiai város lesz” – mondta a 2017-es Európai Olimpiai Ifjúsági Fesztivál megrendezésére utalva Borkai Zsolt polgármester, majd hozzátette: igyekeznek minél több eseményt odavinni, mivel Győr alkalmas nagy nemzetközi viadalok megrendezésére.

Simicskó István sportért felelős államtitkár az eseményen arról beszélt, a cél az, hogy minden magyar gyermek sportoljon, hiszen ez a fizikai és a szellemi fejlődését is szolgálja, a kormány pedig arra törekszik, hogy minél több nemzetközi és világversenynek adhasson otthont az ország.

(mti)

unnamed-1

unnamed-2

unnamed