Novy Borban Rapport Richárd sötéttel elért villámgyőzelemmel kezdte meg Viktor Laznicka elleni hatjátszmás párharcát. Az angol megnyitású partiban a cseh sakkozó taktikailag sebezhető volt, olimpiai ezüstérmes nagymesterünk huszáráldozatát elfogadva királya bajba került, már a 24. lépést követően kapitulációra kényszerült.

Korábbi találkozóikról Rapport Richárdnak nem voltak kellemes emlékei, legfiatalabb nagymesterünk Viktor Laznickától három vereséget is elszenvedett, egy partijuk döntetlennel végződött. A cseh olimpiai válogatott második táblása kezdte világossal a hatjátszmás párharcot, s hazai pályán megsemmisítő vesztéssel rajtolt, a 24. lépést követően már feladásra kényszerült.

rapportmch14-1_3916

Az október 1-től érvényes világranglistán 2720 Élő-ponttal már 28. Rapport a tőle megszokottan ritkább változatra szavazott, és a legjobb pillanatban terelte taktikai síkra a partit. Laznicka a kritikus állásban alaposan elszámolta magát, a huszáráldozat elfogadása után királya bajba került, vezérlépése pedig már végzetes következményekkel járt. A második partiban Rapport játszik világossal.

Verőci Zsuzsa