Novy Borban döntetlennel ért véget Rapport Richárd és a cseh Viktor Laznicka hatjátszmás páros mérkőzésének második partija. Az első összecsapást világossal Laznicka 24 lépésben vesztette el, Ricsi remek taktikai csapásokkal rombolta szét ellenfele királyállását. A második játszma a Caro-Kann védelemben pozíciós küzdelmet hozott, a nagymesterek a 45. lépést követően kötöttek békét. Csütörtökön Laznickáé a kezdés joga.

2014corrida-site

Rapport Richárd sötéttel elért villámgyőzelméről, a látványos huszáráldozatokról a nemzetközi szaksajtóban is nagy elismerést írtak. Legfiatalabb nagymesterünk a kritikus pillanatban remekül megérezte a taktikai lehetőséget, a pozíciós stílusú Viktor Laznickát veszélyérzete cserben hagyta.

Ricsi nagyszerű nyerése után a hatjátszmás párharc második partijában világossal már nem tudta meglepni cseh ellenfelét. A Caro-Kann védelemben a5 5.Hc5-ös változatra Laznicka fokozatosan egyenlített ki, majd nagymesterünk könnyelmű bástyalépése után már komoly esélyhez is jutott. Sötét elhibázott bástyacseréje után már nem kellett aggódnunk, az egyszerűsítés már remihez vezetett.

A párosmérkőzés állása:
Rapport Richárd (magyar, 2713) – Viktor Laznicka (cseh, 2675) 1, 5 – 0,5
(Viktor Laznicka – Rapport Richárd 0 – 1 (Angol megnyitás, 24)
Rapport Richárd – Viktor Laznicka döntetlen (Caro-Kann védelem, 45)

Verőci Zsuzsa