Tovább tart Rapport Richárd fantasztikus menete a norvégiai Stavangerben zajló sakk szupertornán. A 7. fordulóban a magyar nagymester világossal legyőzte a korábbi világbajnoki döntőst, Szergej Karjakint, ezzel eldőlt, hogy biztosan megdönti a 2005 óta fennálló magyar értékszámrekordot. Most már csak az a kérdés, mennyivel…

 

 

Fotó: Facebook/NorwayChess)

 

 

Rapport Richárd teljesítményére nincsenek szavak. Az élete formájában játszó 25 éves nagymester a stavangeri torna keddi játéknapján újabb győzelmet aratott a klasszikus partiban, ezúttal a korábbi világbajnoki döntős orosz Szergej Karjakin volt az áldozat.

Rapportnak 15.5 pontja van, toronymagasan vezeti a versenyt, így három körrel a vége előtt már a tornagyőzelemről is reálisan lehet beszélni.

A versenyt a hagyományostól eltérő rendszerben pontozzák, a győzelem három pontot ér, a vereség nullát. Döntetlennél egy olyan villámjátszma következik, amelynek színelosztása ugyanaz, mint a fő játszmában. Világos 10 percet kap, sötét csak hetet, de a remi sötét győzelmét jelenti. Aki ebből a partiból jobban jön ki, 1.5 pont kap, míg a vesztes 1 ponttal gazdagodik. A hivatalos végeredményt ez alapján hirdetik ki, ugyanakkor az értékszámok továbbra is a klasszikus pontozás alapján (győzelem 1 pont, döntetlen 0.5 pont) változnak.

Ez alapján Rapport 5.5 pontnál jár, így eldőlt, hogy a hátralévő három fordulótól függetlenül megdönti a 2763-as magyar értékszámrekordot, amelyet Lékó Péter tartott 2005 óta, illetve idén február óta Rapporttal közösen. Rapportnak minimum 2765 lesz az értékszáma a verseny végén, de minden további fél ponttal plusz 5 pont adódik az értékszámához.

A nap frissítésű, nem hivatalos rangsorban Rapportnak – leírni is félelmetes – 2778 az Élő-pontja, ez a 6. helyet jelenti most…

Szerdán a nyolcadik forduló akár döntő is lehet a rangadó a világbajnok és világelső Magnus Carlsen és Rapport között. A norvég vezetheti a világos bábukat.

A viadalon Polgár Judit is a helyszínen tartózkodik, minden idők legjobb női játékosa az egyik szakkommentátor.

SAKK, NEMZETKÖZI SZUPERTORNA, STAVANGER
7. FORDULÓ

Rapport Richárd (2760)–Szergej Karjakin (orosz, 2758) 1:0
Aryan Tari (norvég, 2642)–Magnus Carlsen (norvég, 2855) 0:1
Alireza Firouzja (francia, 2754)–Jan Nyepomnyascsij (orosz, 2792) 1:0

Az állás: Rapport 15.5 pont, Carlsen 12, Nyepomnyascsij 9.5, Firouzja 9, Karjakin 8.5, Tari 3
Az állás a klasszikus pontozás szerint: Rapport 5.5 pont, Carlsen 4, Nyepomnyascsij és Firouzja 3.5-3.5, Karjakin 3, Tari 1.5

 

R. P.

Nemzeti Sport