A Taskentben zajló Grand Prix-verseny hatodik fordulójában döntetlennel ért véget az amerikai Hikaru Nakmaura és az olasz Fabiano Caruana derbije. A még nyeretlen olasz nagymester gyalogelőnyét nem tudta győzelemig fokozni, örökös sakkal végződött csatájuk. Az orosz Dmitrij Andrejkin meglepetésre legyőzte honfitársát, Szergej Karjakint, Nakamurával holtversenyben vezet. A játéknapon még az azeri Sahriyar Mamedgyarov állhatott fel győztesként a sakkasztaltól, ehhez az üzbég Rusztam Kaszimdzsanovtól hathatós segítséget kapott. Előnyös állását elrontotta az izraeli Borisz Gelfand, majd a remiért kellett küzdenie a francia Maxime Vachier-Lagrave ellen. Döntetlennel zárult a grúz Baadur Zsoba és az orosz Dmitrij Jakovenko, valamint a holland Anish Giri és az azeri Tejmur Radzsabov játszmája.

_DSC0120

A GP viadal hatodik játéknapján nagy érdeklődés kísérte az amerikai Hikaru Nakamura és az olasz Fabiano Caruana derbijét. Caruana a 2. Sinquefield Cup szuperversenyen tudta először legyőzni Nakamurát, korábban 13 döntetlen mellett háromszor kikapott tőle. A viadal második körében Caruana nyerőesélyt szalasztott el, s ez történt a bakui GP-n is. Nakamura az üzbég fővárosban éllovasként vette fel a küzdelmet a viadalon még nyeretlen Caruanával szemben. Ezúttal a Nimzoindiai védelemben csatáztak, és az amerikai nagymester szép lassan kis hátrányba, passzív állásba került. Nakamura gyalogáldozatra szánta el magát, Caruana kissé erélytelenül játszott, nem tudta fokozni előnyét. Huszárjának lecserélése elhibázott gondolat volt, Nakamura megkönnyebbülhetett, a vezérvégjátékban Caruana örökös sakkal remizett.

_DSC0122

Meglepetésre az orosz házirangadón Dmitrij Andrejkin legyőzte Szergej Karjakint. A rajtlistán második Karjakin játékára rányomta bélyegét tegnapi veresége, fölöslegesen kockáztatott, húzott furcsákat a vezérgyalog megnyitású partiban. Andrejkin örülhetett annak, hogy a küzdelmük nélkülözte a megszokott sémákat, a bonyodalmakban túljátszotta esélyesebb ellenfelét. A győzelemmel Andrejkin befogta Nakamurát.

Az azeri Sahriyar Mamedgyarov csak az egész pontnak örülhetett, a játéknak kevésbé. Nyeréséhez az üzbég Rusztam Kaszimdzsanov hathatós segítséget nyújtott, esélyes pozícióban nagyot hibázott.

Az izraeli Borisz Gelfand elmulasztotta a felzárkózás lehetőségét. A francia Maxime Vachier-Lagrave nehéz pillanatokat élt át kedvenc Grünfeld védelmében, a torna doyenje eltékozolta kecsegtető esélyét, majd Vachier-Lagrave nem adaott be egy fontos sakkot, a küzdelmes parti remivel végződött.

A spanyol megnyitás berlini változatában remizett a holland Anish Giri és az azeri Tejmur Radzsabov, a parti igazolta a változat korábbi értékelését.

Pontosztozkodás született a grúz Baadur Zsobava és az orosz Dmitrij Jakovenko játszmájában is. Zsobava gyalogáldozattal próbált „kavarni”, Jakovenko a békés megoldást kereste.

A 6. forduló eredményei:
Borisz Gelfand (izraeli, 2748) – Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2757) döntetlen (Grünfeld védelem, 37)
Baadur Zsobava (grúz, 2717) – Dmitrij Jakovenko (orosz, 2747) döntetlen (Nimzoindiai védelem, 47)
Dmitrij Andrejkin (orosz, 2722) – Szergej Karjakin (orosz, 2767) 1 – 0 (Vezérgyalog megnyitás, 34)
Anish Giri (holland, 2768) – Tejmur Radzsabov (azeri, 2726) döntetlen (Spanyol megnyitás, 52)
Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2764) – Rusztam Kaszimdzsanov (üzbég, 2706) 1 – 0 (Bécsi megnyitás, 35)
Hikaru Nakamura (amerikai, 2764) – Fabiano Caruana (olasz, 2844) döntetlen (Nimzoindiai védelem, 65)

A verseny állása:
1-2. Hikaru Nakamura és Dmitrij Andrejkin 4 pont
3-5. Sahriyar Mamedgyarov, Baadur Zsobava és Maxime Vachier-Lagrave 3,5
6-8. Dmitrij Jakovenko, Tejmur Radzsabov és Anish Giri 3
9-10. Szergej Karjakin és Fabiano Caruana 2,5
11. Borisz Gelfand 2
12.Rusztam Kaszimdzsanov 1,5

A 7. forduló párosítása:
Fabiano Caruana – Borisz Gelfand
Rusztam Kaszimdzsanov – Hikaru Nakamura
Tejmur Radzsabov – Sahriyar Mamedgyarov
Szergej Karjakin – Anish Giri
Dmitrij Jakovenko – Dmitrij Andrejkin
Maxime Vachier-Lagrave – Baadur Zsobava

Verőci Zsuzsa