Nakamura legyőzte Gelfandot, átvette a vezetést

A Taskentben zajló Grand Prix-verseny ötödik fordulójában az éllovas francia Maxime Vachier-Lagrave vereséget szenvedett az orosz Dmitrij Jakovenkótól. Hikaru Nakamura vette át a vezetést, az amerikai nagymester 97 lépésben nyert az izraeli Borisz Gelfand ellen. A játéknap meglepetése, hogy a grúz Baadur Zsobava sötéttel játszva tisztáldozattal fűszerezett támadással győzte le az orosz Szergej Karjakint. Az olasz Fabiano Caruana ismét csak remizett, nem bírt az azeri Sahriyar Mamedgyarovval. Pontosztozkodás született az üzbég Rusztam Kaszimdzsanov és a holland Anish Giri partijában, békés remivel zárult az azeri Tejmur Radzsabov és az orosz Dmitrij Andrejkin játszmája is.

_DSC0752

A szombati pihenőnap után folytatódtak a 2014/15-ös Grand Prix-sorozat második versenyének küzdelmei. A rendkívül békés negyedik játéknap után az ötödik fordulóban már parti is döntéssel végződött. Az amerikai Hikaru Nakamura vette át a vezetést, nagy türelemmel játszva értékesítette gyalogelőnyét a pontatlanul védekező izraeli Borisz Gelfanddal szemben. A szicíliai védelmű partiban a nyitás nem hozott előnyt világosnak, de a torna doyenje fokozatosan rontott állásán, gyalogot vesztett, bár a gyalogszerkezet miatt inkább reminek nézett ki a parti. Gelfand láthatóan elfáradt, Nakamura időzavarát is kihasználva 97 lépés után győztesként állhatott fel a sakkasztaltól.

Az éllovas francia Maxime Vachier-Lagrave elvesztette veretlenségét és éllovasi pozícióját is. Az orosz Dmitrij Jakovenko első győzelmét aratta. Alaposan felkészült a Grünfeld védelemben tavaly játszott Gajewski-Vachier-Lagrave partiból, előnnyel jött ki a nyitásból, gyalogot is nyert. Vezérszárnyi szabadgyalogjainak előrenyomulását a francia nagymester nem tudta megakadályozni.

_DSC0780

A grúz Baadur Zsobava sikerrel bizonyította, hogy nagyon él a bonyodalmakban, szereti a taktikai lehetőségeket kínáló állásokat. Az orosz Szergej Karjakin ellen tisztet áldozott, nem akart örökös sakkal remizni, hanem a támadás folytatása mellett döntött. Karjakin nem találta meg a legjobb védelmet, királya áldozatul esett Zsobava akciójának.

Az olasz Fabiano Caruana a samkiri Gasimov emlékversenyen és a bakui GP-n is legyőzte az azeri Sahriyar Mamedgyarovot, az üzbég fővárosban azonban nem bírt vele.

Pontosztozkodással zárult az üzbég Rusztam Kaszimdzsanov és a holland Anish Giri Grünfedl védelmű játszmája. Gyors remivel az azeri Tejmur Radzsabov és az orosz Dmitrij Andrejkin spanyol megnyitású partija a berlini változatban.

Az 5. forduló eredményei:
Hikaru Nakamura (amerikai, 2764) – Borisz Gelfand (izraeli, 2748) 1 – 0 (Szicíliai védelem, 97)
Fabiano Caruana (olasz, 2844) – Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2764) döntetlen (Szláv védelem, 34)
Rusztam Kaszimdzsanov (üzbég, 2706) – Anish Giri (holland, 2768) döntetlen (Grünfeld védelem, 45)
Tejmur Radzsabov (azeri, 2726) – Dmitrij Andrejkin (orosz, 2722) döntetlen (Spanyol megnyitás, 36)
Szergej Karjakin (orosz, 2767) – Baadur Zsobava (grúz, 2717) 0 – 1 (Caro-Kann védelem,
Dmitrij Jakovenko (orosz, 2748) – Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2757) 1 – 0 (Grünfeld védelem, 47)

A verseny állása:
1.Hikaru Nakamura 3,5 pont
2-4. Baadur Zsobava, Maxime Vachier-Lagrave és Dmitrij Andrejkin 3
5-9. Szergej Karjakin, Dmitrij Jakovenko, Sahriyar Mamedgyarov, Tejmur Radzsabov és Anish Giri 2,5
10. Fabiano Caruana 2
11-12. Rusztam Kaszimdzsanov és Borisz Gelfand 1,5

A 6. forduló párosítása:
Borisz Gelfand – Maxime Vachier-Lagrave
Baadur Zsobava – Dmitrij Jakovenko
Dmitrij Andrejkin – Szergej Karjakin
Anish Giri – Tejmur Radzsabov
Sahriyar Mamedgyarov – Rusztam Kaszimdzsanov
Hikaru Nakamura – Fabiano Caruana

Verőci Zsuzsa