Női csapatunk ezüstérmes a Mitropa Kupán!

A 38. Mitorpa Kupát május 4-12. között rendezte meg a Svájci Sakkszövetség, a járvány helyzethez alkalmazkodva, online formában. A viadalon tíz ország női- és férfi csapatai négy-négy táblán mérkőztek meg. A magyar nők a fantasztikus második helyen, a férfiak pedig a hetedik helyen végeztek.

A Mitropa Kupa évtizedek óta a közép-európai válogatottak hagyományos sakkversenye. A szervezők a jelenlegi járványos helyzetben az úgynevezett hibrid lebonyolítás mellett döntöttek: ez azt jelenti, hogy a mérkőzések online zajlottak, azonban egy-egy válogatott csapat játékosai egy közös térben, számítógépek előtt ülve sakkoztak, ellenőrzött körülmények között. A FIDE legújabb szabályozásai megengedik, hogy a hibrid versenyek értékszámszerzők legyenek, és a svájci rendezők éltek is a lehetőséggel. A magyar válogatott Budapesten, a Magyar Sakkszövetség versenyterményben vívta a csatákat.

Női játékosaink végig az érmes helyezésekért küzdöttek, a záró fordulóban végül Szlovéniát 4-0 arányban legyőzve, állhattak fel a “virtuális dobogó” második fokára.

Férfi csapatunk is győzelemmel búcsúzott, így végül a hetedik helyet szerezte meg. A verseny közepén több fontos mérkőzésen maradt alul a magyar válogatott, így a végére már hiába jöttek a jobb eredmények, a csapat végül a tabella második felében végzett.

Papp Gábor női szövetségi kapitány értékelése:
“Elképesztő teljesítményt produkáltak a lányok, mindenki hozzájárult a sikerhez, igazi csapatmunka volt! A verseny előtt az erőviszonyokat felmérve a negyedik, ötödik helyezés tűnt reálisnak, de a csapat jóval erején felül teljesítve, parádés játékkal szerezte meg az ezüstérmet. Nagyon büszke vagyok a lányokra, hogy végig bírták a feszültséget, a kritikus pillanatokban mindig valaki extrát tudott nyújtani. Külön öröm három ifjúsági versenyzőnk kiváló játéka, bebizonyították, hogy lehet rájuk számítani a felnőtt válogatottban is. Nagyon boldogok vagyunk! Szép volt lányok!”

Gonda László, a férfi csapat kapitányának értékelése:
“Az utolsó fordulós győzelem nagyon kellett ahhoz, hogy elmondhassuk, sokat szépítettünk az eredményen. A férfiak mezőnye nagyon sűrű volt, több ország, köztük mi is joggal pályázhattunk az érmes helyezések egyikére, de többször is nagyon balszerencsésen jött ki a lépés. A hetedik helyet nem tartom kudarcnak, érdekes volt ez a hibrid forma, jó volt kipróbálni, de még gyerekcipőben jár. Remélem hamarosan visszatérhetünk a sakktábla mellé, és ott újra bizonyíthat a csapat.”

A legutóbbi, két évvel ezelőtti Mitropán a magyar férfiak aranyérmet, a nők bronzot szereztek. Ebben az évben a férfiak az első rajtlistahelyről, a nők az ötödik helyről kezdték a viadalt. A csapatban az erős címviselők mellett a legtehetségesebb ifjúsági játékosok közül is többen szerephez jutottak.

Végeredmény:

Nők.

  1. Olaszország (17 pont), 2. Magyarország (14), 3. Németország (13), 4. Csehország (11) 5. Franciaország (9), 6. Horvátország (9), 7. Svájc (5), 8. Szlovénia (4), 9. Ausztria (4), 10. Szlovákia (4)

Magyar csapat tagjai: Terbe Julianna, Juhász Barbara, Gaál Zsóka, Terbe Zsuzsanna, Karácsonyi Kata, Juhász Judit

https://chess-results.com/tnr558726.aspx?lan=1&art=0&turdet=YES&flag=30

Férfiak.

  1. Olaszország (14 pont), 2. Szlovákia (14), 3. Csehország (13), 4. Franciaország (13) 5. Ausztria (8), 6. Németország (8), 7. Magyarország (7), 8. Svájc (6), 9. Szlovénia (6), 10. Horvátország (1)

Magyar csapat tagjai: Héra Imre, Antal Gergely, Mihók Olivér, Nagy Gábor, Borhy Marcell, Csíky Endre

https://chess-results.com/tnr558727.aspx?lan=1&art=0&turdet=YES&flag=30