Nakamura elhibázott tisztáldozata azonnali vesztéshez vezetett, Karjakin bástyája betört a hetedik sorra

A Moszkvában zajló világbajnok-jelölti verseny második fordulójának egyetlen győzelmét az orosz Szergej Karjakin érte el. Az amerikai Hikaru Nakamura kicsit hátrányosabb állásban azonnal vesztő tisztáldozatot hozott, elnézte a hetedik soron a kettős fenyegetést. Elsőként az orosz Peter Szvidler és a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov remizett, majd példájukat követte megnyitáselméleti párbaj után az örmény Levon Aronjan és az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand. Érdekes küzdelmet hozott és pontosztozkodással ért véget az amerikai Fabiano Caruana és a holland Anish Giri játszmája. A 420 ezer eurós összdíjazású viadal győztese lesz a norvég világbajnok Magnus Carlsen kihívója.

EVP94183

A moszkvai vb-jelölti torna második fordulójában az amerikai Hikaru Nakamura nagy drámát élt át. A vezérindiai védelmű partiban az orosz Szergej Karjakinnal szemben kis hátrányban volt, amikor úgy érezte, hogy az állás Karjakin 29.h4 lépése kiskombinációra ad lehetőséget. Kis hezitálás után ütött be huszárjával g3-ra, elnézte a kettős fenyegetést. Magába roskadva nézte Bc7 után a pozíciót, nem volt ereje azonnal feladnia a partit, a 38. lépést követően nyújtott kezet. A tragikus vesztést követően is eleget tett kötelezettségének, elemezte a partit, Karjakin igen visszafogottan hallgatta a nagy rivális kesergését, különösebb örömöt arcán nem fedezhettünk fel.

r02-02

A játéknap az orosz Peter Szvidler és első partiját Viswanathan Anand ellen elvesztő bolgár Veszelin Topalov remijével kezdődött. Az exvilágbajnok kis újítást játszott meg, a sorozatos cserék teljes kiegyenlítéshez vezettek.

EVP94163

Megnyitáselméleti párbajt is vívott az örmény Levon Aronjan és Viswanathan Anand. Hat napja játszották az Aeroflot-tornán a Gelfand-Gracsev partit, amit az izraeli nagymester megnyert. Anand javította sötét játékát, Aronjan kissé furcsa manőverei nem hozták előnybe a világos haderőt, mindketten elégedettek voltak a döntetlen végkifejlettel.

r02-03

Az amerikai Fabiano Caruana a 12. lépésben tért el az első játéknapon látott Anand-Topalov játszmától, kissé kedvezőbbnek tűnt állása, de jelentős időhátrányba került. A vezércserét követően a holland Anish Girinek a d szabadgyalog ellenesélyt adott, logikus volt a végeredmény, a pontosztozkodás.

A 2. forduló eredményei:
Peter Szvidler (orosz, 2757) – Veszelin Topalov (bolgár, 2780) döntetlen (Spanyol megnyitás, 30)
Levon Aronjan (örmény, 2786) – Viswanathan Anand (indiai, 2762) döntetlen (Vezércsel, 31)
Fabiano Caruana (amerikai, 2794) – Anish Giri (holland, 2793) döntetlen (Spanyol megnyitás, 42)
Szergej Karjakin (orosz, 2760) – Hikaru Nakamura (amerikai, 2790) 1 – 0 (Vezérindiai védelem, 38)

A verseny állása:
1-2. Viswanathan Anand és Szergej Karjakin 1,5
3-6. Levon Aronjan, Fabiano Caruana, Anish Giri és Peter Szvidler 1
7-8. Hikaru Nakamura és Veszelin Topalov 0,5

A 3. forduló párosítása:
Hikaru Nakamura – Peter Szvidler
Anish Giri – Szergej Karjakin
Viswanathan Anand – Fabiano Caruana
Veszelin Topalov – Levon Aronjan

Verőci Zsuzsa

Fotók: Amruta Mokal ChessBase India, http://worldchess.com