Hou Ji-fan fél pontra a világbajnoki cím visszahódításától

Lvivben döntetlennel fejeződött be a női világbajnoki döntő nyolcadik játszmája. A címvédő ukrán Marija Muzicsuk kicsit kedvezőbb állást játszhatott kihívója, a háromszoros világbajnoknő kínai Hou Ji-fannal szemben. A zárt állásban azonban nem talált áttörést, Hou Ji-fan 5-3-ra vezet, még fél pontra van szüksége, hogy visszahódítsa a világbajnoki címet. A párharc hétfői kilencedik partijában a világos bábukat vezeti majd.

chess-women-Lviv-2016-03-12_8787sa_HBR

A tíz játszmásra tervezett világbajnoki döntő nyolcadik partijában újabb döntetlen született. A címvédő Marija Muzicsuk ezúttal nem 1.e4-gyel nyitott, a vezérgyalog megnyitású játszmában késlekedett a d5-re ütéssel, lehetőséget adott kihívójának, Hou Ji-fannak, hogy sikerrel kiépítse a sikeres védekezéshez szükséges állást.

A vezérszárny blokádja után a királyszárnyra tevődött át a küzdelem, de Marija itt sem talált áttörési lehetőséget, a vezércsere csak megkönnyítette az exvilágbajnoknő feladatát. A 44. lépésben kötöttek békét, Hou Ji-fannak még fél pontra van szüksége a világbajnoki cím visszahódításához. A hétfői kilencedik játszmában világossal játszik.

A világbajnoki döntő 8. játszmája:
Marija Muzicsuk (ukrán, 2563) – Hou Ji-fan (kínai, 2667) – döntetlen (Vezérgyalog megnyitás, 44)

A világbajnoki döntő állása:
Marija Muzicsuk – Hou Ji-fan 3 – 5 (döntetlen, 0 – 1, döntetlen, döntetlen, döntetlen, 0 – 1, döntetlen, döntetlen)

Verőci Zsuzsa