Micsoda kezdés! – Kapitányi értékelések a krétai 1-2. fordulóról

image by Anastasiya Karlovych

Krétán, a Sakkcsapat Európa-bajnokságon két forduló után még mindkét csapatunk száz százalékos!

A románok ellen aratott nagy arányú győzelemnek köszönhetően a férfiaknál Magyarország áll az élen. A 40 csapatot felvonultató mezőnyben már csak 7 hibátlan együttes van: a magyarokon kívül Hollandia, Örményország, Csehország, Olaszország, Horvátország és Oroszország. A mieink hétfőn Hollandia ellen folytatják – az első táblán, világossal.

A 32 csapatos női mezőnyben 8 együttes áll 4-4 ponttal: a magyar lányok jelenleg a hetedikek. Hétfői ellenfelük a második helyen álló grúz csapat lesz, a magyarok sötéttel kezdenek. A további hibátlanok: Izrael, Spanyolország, Lengyelország, Ukrajna, Törökország és Oroszország.

Kapitányi értékelések az első két fordulót követen:

A női válogatott szövetségi kapitány, Papp Gábor az alábbiak szerint látta az eddigi meccseket:
„Az első fordulóban bejött a számításunk, a hátsó táblákon elért győzelmek – ahol nagy volt az Élő-átlag különbség – biztosították a csapatgyőzelmet. De az első táblán Hoang is a győzelemért játszott, végül nem tudta érvényesíteni az előnyét. Az első fordulóban is látszott, hogy az erős csapatok is küzdöttek.

A második körben hozzánk hasonló erősségű válogatottal kerültünk össze. Az azeriek a nemrég véget ért Club Cup-ról ezüstéremmel tértek haza. Az összecsapás nem kezdődött jól, mert az első táblán megnyitásból hátrányosan jöttünk ki, illetve a 4. táblán sem jött be a számításunk. Szidi és Petra nagy csatában, hasonló játékerejű ellenfelek ellen diadalmaskodtak. Már elkezdtük a készülést a grúzok elleni összecsapásra”. – foglalta össze a kapitány.

Balogh Csaba, a magyar férfi válogatott szövetségi kapitánya szerint már az első fordulóban látszódott, hogy Erdős Viktor meghálálta a bizalmat, és egy nagyon látványos, könnyed áldozatokkal tarkított győzelemmel megadta a meccs hangulatát. Madj így folytatta az értékelést : „Második győzelmünket Ricsi szerezte, aki az ellenfél időzavarát kihasználva, fokozatosan átvette a kezdeményezést és szerezte meg végül a teljes pontot. Zoli és Fecó partijában is bizakodtam, mindketten hosszan nyúzták ellenfelüket, azonban szívós védekezéssel kitartották őket, ennek ellenére a 3-1 arányú győzelem mindenképpen nagyon szép eredmény volt. Ebben a mezőnyben nincs könnyű ellenfél, ez abból is látszódik, hogy sok meglepés eredmény született.

A második forduló kis izgalommal kezdődőtt, a nyitások után még nem voltam a legboldogabb. Szerencsére a játszmák elkezdtek a mi javunkra billenni. Fecó magbiztos játékvezetéssel érvényesítette kis végjátékelőnyét. Ricsi a megnyitást nem annyira kapta el, viszont az ellenfele érezhetően félt tőle, ez meglátszott a lépésein. Ricsi így fokozatosan vette át a kezdeményezést, és időzavarban a kevés báb ellenére egy nagyon szép matthálót szőtt az ellenfél királya ellen, és ezzel hozta a teljes pontot. Harmadik győzelmünket Zoli szerezte, aki egyelő megnyitásból fokozatosan játszotta túl ellenfelét. Peti jól jött ki a megnyitásból, viszont néhány rossz döntés után kellemetlen helyzetbe került, hátrányos végjátékban kellett precízen védekeznie, az egész forduló leghosszabb partiját játszották, és végül kiharcolta a döntetlent. A végső elszámolásnál az első két forduló nagy arányú győzelmei sokat fognak jelenteni holtverseny esetén.”

image by Nika Riga