A Magyar Sakkszövetség vezetői Maróczy Géza rokonaival, Schmitt Pál volt köztársasági elnök úrral, Portisch Lajossal, a Nemzet Sportolójával, meghívott vendégekkel és érdeklődőkkel 2020. március 2-án megkoszorúzták a II. János Pál pápa tér 16-os számú ház falán Maróczy Géza emléktábláját.

Szabó László, a Magyar Sakkszövetség elnöke, Schmitt Pál elnök úr, Portisch Lajos, Alexei Shirov, Maróczi Imre és Kállai Gábor a beszédükben egyaránt kiemelték Maróczy Géza életművének máig is ható értékeit. Maróczy Géza a XX. század első éveinek legerősebb sakkozója volt. 1927-ben Londonban és 1936-ban Münchenben győzelemre vezette a Magyar Válogatott a Sakkolimpián. A Magyar Sakkozás vezéralakjaként Szabó Lászlóval és Lilienthal Andorral az elsők között kapta meg a FIDE-től a Nagymesteri címet 1950-ben. A róla elnevezett Maróczy-rendszer világos kezében ma is az egyik leghatásosabb fegyver a Szicíliai védelem gyorsított Sárkány-változata ellen, híres vezérvégjátékai, elemzései, könyvei a mai sakktudásunk forrásai.

Schmitt Pál korábbi köztérsasági elnök úr 1,5 millió forintot ajánlott fel azért, hogy Maróczy Géza egyik könyve idén, a Maróczy Géza emlékév keretében ismét kiadásra kerülhessen.

 

 

A Magyar Sakkszövetség 2020. március 3-án, kedden 13.00 órakor a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben megkoszorúzza Maróczy Géza sírját. Minden sakkbarátot szeretettel vár a Magyar Sakkszövetség!