A Wijk aan Zee-ben zajló Tata Stell Chess szuperversenyen a világbajnok Magnus Carlsen hatos nyerősorozattal a kilencedik forduló után már egypontos előnnyel vezet. A norvég világranglista-vezető a mai játéknapon az azeri Tejmur Radzsabov ellen folytatta a szenzációs szériát, ismét bizonyította, hogy esélyt nyújtó középjátékban a modern sakkozás igazi királya. A holland Anish Giri a kínai Ding Lirenre mért vereséget. Az örmény Levon Aronjan megszerezte első győzelmét, a grúz Baadur Zsobava hetedszer kapott ki. Az amerikai Wesley So és a francia Maxime Vachier-Lagrave egymás elleni remivel osztja a második helyet. Kölcsönös pontatlankodás után osztozott meg a ponton az olasz Fabiano Caruana és a kínai világbajnoknő Hou Ji-fan. A lengyel Radoslaw Wojtaszek és az ukrán Vaszilij Ivancsuk sem bírt egymással, a horvát Ivan Saric és a holland Loek van Wely játszmája is döntetlennel zárult. A tízedik fordulót Hágában játsszák, nagy érdeklődéssel várjuk Vaszilij Ivancsuk és Magnus Carlsen párharcát.

_MG_4221

A pihenőnap után is folytatódott a világbajnok Magnus Carlsen nyerősorozata. A Tata Steel Chess szuperverseny kilencedik fordulójában sorozatban hatodik győzelmével már egypontos előnnyel vezeti a 14 fős mezőnyt. Az azeri Tejmur Radzsabov ellen ismételten bizonyította, hogy a kezdeményezés megragadása után zseniálisan képes haderejének tisztjei között a harmóniát megteremteni, megragadni a taktikai lehetőségeket. Magnus a gyengébb kezdés után már egypontos előnnyel várhatja a befejező négy fordulót.

Fokozott érdeklődés kísérte a világranglistán második olasz Fabiano Caruana és a kínai világbajnoknő Hou Ji-fan összecsapását. Caruana a bonyolult állásban többször is hibázott, Hou Ji-fan a felkínált esélyt nem tudta kihasználni, a csata döntetlennel ért véget.
Örülhettek a holland sakkrajongók, Anish Giri fontos rangadón vereséget mért a kínai Ding Lirenre, Az olimpiai bajnokcsapat tagja harmadszor volt kénytelen kapitulálni, Giri a végjátékban megbirkózott a technikai nehézségekkel, két könnyűtisztje erősebb volt kínai ellenfelének bástyájával szemben.

A címvédőként játszó örmény Levon Aronjan a sereghajtó grúz Baadur Zsobavával szemben könnyű győzelmet aratott. A top nagymesterek táborába tartozó Zsobava hetedik vereségét szenvedte el.

Az amerikai Wesley So és a francia Maxime Vachier-Lagrave egymás elleni döntetlennel megőrizték holtversenyes második helyüket.

A torna doyenje, a 45 éves ukrán Vaszilij Ivancsuk kipihente magát a pihenőnapon, a lengyel Radoslaw Wojtaszekkel szemben sötéttel remizett, a tízedik fordulóban Magnus Carlsennel vív meg.

A játéknap leghosszabb parijában a horvát Ivan Saric és és a holland Loek van Wely csatázott, Saric kedvező pozícióját elpackázva megküzdött a remiért.

A 9. forduló eredményei:
Ivan Saric (horvát, 2666) – Loek van Wely (holland, 2667) döntetlen (Pirc védelem, 89)
Anish Giri (holland, 2784) – Ding Liren (kínai, 2732) 1 – 0 (Királyindiai védelem,75)
Wesley So (amerikai, 2762) – Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2757) döntetlen (Grünfeld védelem, 43)
Radoslaw Wojtaszek (lengyel, 2744) – Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2715) döntetlen (Bogoindiai védelem, 36)
Magnus Carlsen (norvég, 2862) – Tejmur Radzsabov (azeri, 2734) 1 – 0 (Spanyol megnyitás, 60)
Levon Aronjan (örmény, 2797) – Baadur Zsobava (grúz, 2727) 1 – 0 (Királyindiai védelem,
Fabiano Caruana (olasz, 2820) – Hou Ji-fan (kínai, 2673) döntetlen (Szicíliai védelem, 49)

A verseny állása:
1.Magnus Carlsen 7 pont
2-3. Wesley So és Maxime Vachier-Lagrave 6
4-5. Vaszilij Ivancsuk és Ding Liren 5,5
6-7. Anish Giri és Fabiano Caruana 5
8-9. Radoslaw Wojtaszek és Tejmur Radzsabov 4,5
10. Levon Aronjan 4
11-12. Hou Ji-fan és Ivan Saric 3
13. Loek van Wely 2,5
14. Baadur Zsobava 1,5

A 10. forduló párosítása:
Loek van Wely – Hou Ji-fan
Baadur Zsobava – Fabiano Caruana
Tejmur Radzsabov – Levon Aronjan
Vaszilij Ivancsuk – Magnus Carlsen
Maxime Vachier-Lagrave – Radoslaw Wojtaszek
Ding Liren – Wesley So
Ivan Saric – Anish Giri

Verőci Zsuzsa