Carlsen ötödször is nyert, félpontos előnnyel vezet

A Tata Steel Chess szuperverseny nyolcadik fordulójában hat játszma is döntéssel végződött. A világbajnok Magnus Carlsen folytatta nyerősorozatát, ötödik győzelmét a grúz Baadur Zsobava ellen érte el, félpontos előnnyel már a norvég világelső vezet. Az ukrán Vaszilij Ivancsuk világossal szenvedett gyors vereséget, az amerikai Wesley So jól felkészült a tisztáldozatos változatra. A francia Maxime Vachier-Lagrave megfosztotta veretlenségétől a holland Anish Girit. Második vereségét szenvedte el a lengyel Radoslaw Wojtaszek, az azeri Tejmur Radzsabov holtversenyben áll + 1-gyel az olasz Fabiano Caruanával, aki a holland Loek van Welyt győzte le. A kínai Ding Liren ötödik nyerését könyvelhette el, a nyeretlenek találkozóján a kínai világbajnoknő Hou Ji-fan és az örmény Levon Aronjan megosztozott a ponton. A pihenőnap után kedden folytatódik a pontvadászat.

10923506_10155116022030790_8705672667440069511_n

A Wijk aan Zee-ben zajló Tata Steel Chess szuperverseny nyolcadik fordulójában hat játszma is döntéssel végződött, három partit a világossal játszók nyertek, háromszor a sötét bábukat vezetők voltak eredményesek. A norvég világbajnok Magnus Carlsen felszabadultan kommentálta a grúz Baadur Zsobava elleni győzelmét, sorozatban ötödször állhatott fel győztesként a sakkasztaltól. Gyengébb kezdése után a holland tengerparti városban már háromszor tornagyőztes 24 éves világelső pontos játékkal használta ki Zsobava hibáját, aki oly sokat tépelődött, túlértékelte esélyét, majd passzívan próbált védekezni. Carlsen győzelme mellett elégedetten szemlélhette, hogy holtversenyes társa, az ukrán Vaszilij Ivancsuk világossal egy jól előkészített házielemzés áldozata lett.

ivancsukso_4718

Az amerikai Wesley So érthető elégedettséggel osztotta meg a játszmában átélt élményeit a torna kommentátorával, az amerikai Yasser Seirawannal. A torna doyenje figyelmét elkerülte a tavalyi világbajnok-jelölti versenyen látott Anand-Aronjan partit elemző Anish Giri javaslata, a tisztáldozat után világos a nagyátlós kötés, a bástya hatodik soron való beavatkozása ellen nehezen tud védekezni. Ivancsuk a tábla mellett nem találta meg a legjobb esélyt, a 26. lépés után már feladta a reménytelen küzdelmet. Wesley So a 14 fős mezőny egyetlen veretlen résztvevője!

A francia Maxime Vachier-Lagrave éppen Girit fosztotta meg veretlenségétől, a spanyol megnyitású játszmában királyszárnya védtelen maradt. Vachier-Lagrave a bonyodalmak után könnyen nyerhető végjátékra egyszerűsített.

A kettős nyeréssel rajtoló, majd ötödik és hatodik partiját is elvesztő olasz Fabiano Caruana a holland Loek van Welyt győzte le. Az ún. sündisznó állásban higgadtan kivárta esélyét, kiskombinációval anyagi előnyt szerzett, vezérvégjátékban ezt érvényesítette.

Második vereségét szenvedte el a két nagy meglepetést is okozó, Magnus Carlsent és Fabiano Caruanát is legyőző lengyel Radoslaw Wojtaszek. Kedvenc szicíliai védelme ezúttal zátonyra futott, az azeri Tejmur Radzsabov pontos játékkal szerezte meg második győzelmét.
A kínai Ding Liren ötödik pariját nyerte meg. A horvát Ivan Saric állásának gyalogszerkezeti gyengeségei végzetesnek bizonyultak.

A játéknap egyetlen döntetlene a kínai világbajnoknő Hou Ji-fan és a címvédőként játszó örmény Levon Aronjan partijában született meg. Az olasz megnyitású ütközet igazolta az elmélet korábbi értékelését.

A 8. forduló eredményei:
Loek van Wely (holland, 2667) – Fabiano Caruana (olasz, 2820) 0 – 1 (Vezérgyalog megnyitás, 81)
Hou Ji-fan (kínai, 2673) – Levon Aronjan (örmény, 2797) döntetlen (Olasz megnyitás, 55)
Baadur Zsobava (grúz, 2727) – Magnus Carlsen (norvég, 2862) 0 – 1 (Larsen megnyitás, 50)
Tejmur Radzsabov (azeri, 2734) – Radoslaw Wojtaszek (lengyel, 2744) 1 – 0 (Szicíliai védelem, 59)
Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2715) – Wesley So (amerikai, 2762) 0 – 1 (Spanyol megnyitás,
Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2757) – Anish Giri (holland, 2784) 1 – 0 (Spanyol megnyitás, 33)
Ding Liren (kínai, 2732) – Ivan Saric (horvát, 2666) 1 – 0 (Szláv védelem, 34)

A verseny állása:
1.Magnus Carlsen 6 pont
2-4. Wesley So, Maxime Vachier-Lagrave és Ding Liren 5,5
5. Vaszilij Ivancsuk 5
6-7. Tejmur Radzsabov és Fabiano Caruana 4,5
8-9. Radoslaw Wojtaszek és Anish Giri 4
10. Levon Aronjan 3
11-12. Hou Ji-fan és Ivan Saric 2,5
13. Loek van Wely 2
14. Baadur Zsobava 1,5

A keddi 9. forduló párosítása:
Ivan Saric – Loek van Wely
Anish Giri – Ding Liren
Wesley So – Maxime Vachier-Lagrave
Radoslaw Wojtaszek – Vaszilij Ivancsuk
Magnus Carlsen – Tejmur Radzsabov
Levon Aronjan – Baadur Zsobava
Fabiano Caruana – Hou Ji-fan

Verőci Zsuzsa