Döntetlennel kezdődött meg Lvivben a címvédő ukrán Marija Muzicsuk és kihívója, a kínai exvilágbajnoknő Hou Ji-fan tíz játszmásra tervezett világbajnoki döntője. A párharc első partijában Muzicsuk játszhatott világossal. Az az olasz megnyitású összecsapás óvatos játék mellett a 31. lépésben ért véget pontosztozkodással. A csütörtöki második partiban Hou Ji-fan vezeti a világos bábukat.

Lvivben, az Operaházban kedden este tartották meg a női világbajnoki döntő megnyitó ünnepségét, a címvédő ukrán Marija Muzicsuk és kihívója, az exvilágbajnoknő kínai Hou Ji-fan tíz játszmás párharcának nyitányát. A helyszín, a színpompás program méltó volt a nagy jelentőségű viadalhoz, az ukrán sakkozás fellegvárának számító Lviv felkészülten várta a döntőt, kitűnő körülményeket biztosított a páros mérkőzéshez.

HBR_1432sa

A város polgármestere, Andrij Szadovij köszöntötte a döntő résztvevőit, a Nemzetközi Sakkszövetség nevében az ügyvezető alelnök, a görög Georgios Makropoulos tartott beszédet. A döntő főbírója, a Brit Virgin-szigetekbeli Carol Jarecki vezényelte le a sorsolást, amelynek eredményeként a címvédő Marija Muzicsuk játszhatta világossal a párbaj első partiját, ahogy a 3., 6., 8. és a 10. játszmában is övé a kezdés joga.

chess-women-champ-Lviv-2016_2108sa_HBR

A küzdő felek korábban hasonló színelosztás mellett kétszer megküzdöttek egymással, mindkét partiban a háromszoros világbajnok, kétszeres Grand Prix-győztes Hou Ji-fan győzött. A döntő előtt a monacói Grand Prix-verseny 10. fordulójában a kínai nagymesternő 29 lépésben kényszerítette megadásra Mariját, s ezzel bebiztosította első helyét.

A szicíliai védelmű kalandok helyett ezúttal a békésebb olasz megnyitás került megjátszásra. A megnyitást kedvelők talán világos kis előnyét vélték felfedezni, sötéttel a nyitást kedvelőknek, így Hou Ji-fannak sem volt igazi oka aggodalomra. A sorozatos cserék teljes kiegyenlítéshez vezettek.

Marija Muzicsuk (ukrán, 2563) – Hou Ji-fan (kínai, 2667) döntetlen (Olasz megnyitás, 31)

Verőci Zsuzsa