Lvivben a kínai exvilágbajnoknő Hou Ji-fan a világbajnoki döntő második játszmát 32 lépésben megnyerte

A Lvivben zajló világbajnoki döntő második partijában a kínai exvilágbajnoknő Hou Ji-fan világossal győzött, a 10 játszmásra tervezett párharcban vezetést szerzett. Az ukrán világbajnoknő Marija Muzicsuk a spanyol megnyitás ellen a nyílt változatra szavazott, egyenlő esélyeket ígérő pozícióban vezérszárnyi akció helyett a királyszárnyon védekezett. Hou Ji-fan kezdeményezéshez jutott. Marija időzavarát is kihasználva a 32. lépés után fogadhatta a címvédő gratulációját. A döntő harmadik összecsapására szombaton kerül sor, Marija Muzicsuké a kezdés joga.

chess-women-Lviv-2016-03-03_2675sa_HBR

A világbajnoki döntő második játéknapján a kihívó, a háromszoros világbajnoknő kínai Hou Ji-fan világossal játszva a 32. lépésben megadásra kényszerítette a címvédő ukrán Marija Muzicsukot. Az exvilágbajnoknő a spanyol megnyitás mellett voksolt, a világbajnoknő a nyílt változat mellett döntött. Hou Ji-fan a 9.Fe3-as folytatásra szavazott, eltért a bakui Világkupán látott Adams-Muzicsuk partitól.

chess-women-Lviv-2016-03-03_2762sa_HBR

 

A világos királyállás meggyengítéséért a futópár adott kompenzációt, Hou Ji-fan királyszárnyi akciót tervezett. Marija Muzicsuk késlekedett az ellenjátékkal, egyre nagyobb időhátrányba is került, de jó tervet nem talált. Világos f gyalogja faltörő kos szerephez jutott, Marija a fenyegetésekkel nem tudott megbirkózni, már a 32. lépést követően feladásra kényszerült.

A világbajnoki döntő 2. játszmája:Hou Ji-fan (kínai, 2667) – Marija Muzicsuk (ukrán, 2563) 1 – 0 (Spanyol megnyitás, 32)

A világbajnoki döntő állása:
Marija Muzicsuk – Hou Ji-fan 0,5 – 1,5 (döntetlen, 0 – 1)

Verőci Zsuzsa