Leszkó Bence ezüstérmes az EU bajnokság 14 évesek korcsoportjában!

Hat magyar fiatal képviselte hazánkat a csehországi Kouty nad Desnouban megrendezett Európai Uniós Bajnokságon.

E csendes kis hegyvidéki síparadicsom ideális búvóhely volt számunkra az augusztusi kánikulában.

Remek körülményeket teremtettek a helyi szervezők, volt lehetőség több fakultatív programra is például: ping-pong, bowling, kirándulás lanovkával.

A versenyen speciális módon a fiúk és a lányok együtt indultak korosztályonként, és utána értékelték a végeredményt külön-külön.

A legkisebb korosztályt a Pásti család legifjabb képviselője, Zsombor képviselte. Remekül kezdett, akár az aranyérem is elérhetőnek tűnt, amikor az 5. fordulóban egy nyerhető játszmát elveszített a későbbi győztes ellen. Ez kissé visszavetette, de ha az utolsó fordulóban nyer, akkor meglett volna a hőn áhított érem. Sajnos ez nem sikerült, így a 9. helyezést érte el.

A 10 éves korosztályban Király Lilla indult harcba az éremért. Szerintem tudása alapján a győzelemért kellett volna játszania, de vélhetően a versenyrutinja miatt ez elmaradt (mindössze az 5.versenye), így a holtversenyes 3. helyen végzett, de a mezőnyérték számítással a 4. pozícióban zárt.

A 12 éves korosztály Pásti Ároné volt, aki magas színvonalon kezdett. A 6. fordulóig csak az első és a hgarmadik kiemelt ellen adott le 1,5 pontot úgy, hogy azokban is komoly nyerési esélyei voltak. Hiába a remek játék, mert a finis sajnos Áronnál se sikerült, a 10. helyezés fájó, mert végig az élmezőnyben küzdött.

A 14 éves korosztályt három játékos is képviselte. A lányoknál Pásti Anna a 6. fordulóban egy szép játszmában megnyert egy rangadót, így belépett az éremesélyesek közé, de sajnos itt is a záró 3 forduló nem sikerült és a 12. helyezett lett.

Gömböcz Zsófia több bravúros győzelmet is aratott, megverte az 1. kiemelt fiút is, de az utolsó fordulóban nyerni kellett volna, hogy érmet szerezzen. Döntetlennel az 5.helyen zárt, de a plusz 46 élőpont jelzi, hogy jól szerepelt a versenyen.

Leszkó Bence a fiúknál 4. kiemelt volt. Magabiztos játékkal kezdett 6 játszmából 5,5 ponttal vezette a mezőnyt. Ekkor úgy tűnt, hogy meglehet a bajnoki cím. A 7. fordulóban egy biztonsági remi azt jelentette, hogy már 1 döntetlen is a szinte biztos bajnoki címet jelentette volna, aminek a jogosságát az eddigi teljesítménye alapján senki se vonhatta volna kétségbe. Ekkor jött egy rossz játszma a későbbi bajnok ellen, akit korábban többször is a szerencse segített a versenyen. Sajnos ez az egy parti elegendő volt, hogy a legfényesebb éremből ezüst legyen, aminek azért tudtunk így is örülni.

Összességében jól harcoltak ifjú sportolóink, legközelebb ha a szerencse nem pártol el a végére, akkor több érmet fogunk elhozni.

Czebe Attila csapatvezető