Lékó Péter sötéttel kezd Li Chao elleni meccsén

A kínai Li Chao vezeti a világos bábukat Lékó Péter elleni hatjátszmás páros mérkőzésének első partijában. A sorsolást a párharcot megelőző sajtótájékoztatón tartottuk meg. Kozma József, szegedi képviselő, a Maróczy SE elnöke köszöntötte elsőként a mérkőzés két résztvevőjét, Mészáros Attila, a Magyar Sakkszövetség főtitkára kiemelte, hogy a szövetség örül annak, hogy első számú sakkozónk saját otthonában népszerűsítheti a sportágat. Li Chao pályafutása során először játszik ilyen lebonyolítású meccset. Lékó Péter a támogatóknak ismételten köszönetet mondott a mérkőzés megrendezéséért, amely a Világkupára történő felkészülését segíti elő.

DSCN1233

Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Magyar Sakkszövetség közös rendezésében kezdődik meg pénteken Lékó Péter és Li Chao hatjátszmás meccsén. Magyar bajnokságok, válogatott viadal, Mitropa Kupa után a napfény városa először rendez páros mérkőzést. Szeged díszpolgára, Lékó Péter már világbajnoki döntőt is játszott, és számos hosszabb-rövidebb találkozón mérkőzött meg a világ legjobbjaival. Ellenfele, Li Chao még nem játszott hasonló meccset, s ezért is várja nagy érdeklődéssel az összecsapást.

sakk_sajtotajekoztato05kf

„Először járok Magyarországon, nagyon tetszik a város, érdeklődéssel várom a partikat. Két különböző stílus csap össze, Péter óvatosabb, én szeretem a bonyolult küzdelmeket” – mondta Li Chao. A kínai nagymestert édesanyja kísérte el hazánkba.

Lékó Péter számít a sakkbarátok támogatására, reméli, hogy sokan ellátogatnak majd az IH Rendezvényközpontba, hogy „élőben” is láthassák a csatákat, a partikat követően pedig a közös elemzéskor „bepillanthassanak” a nagymesterek gondolkodásának titkaiba. Balogh Csaba olimpiai ezüstérmes nagymesterünk kommentálja majd a partikat, játszma végén ütköznek majd az álláspontok, ki mit látott, melyik tervet vélte jobbnak, hol maradt ki esély.

A két játékos megállapodott abban, ha a páros mérkőzés döntetlenre végződne, két snell játszma következne 5-5 perc és lépésenkénti 3-3 másodperc gondolkodási idővel. . Ha akkor sem jutnak döntésre, akkor a „hirtelen halál” jön, amikor világosnak öt, sötétnek négy perc gondolkodási ideje van, de sötétnek elegendő a döntetlen a végső sikerhez.

Mészáros Attila az internet szerepéről is beszélt a sakk népszerűsítésében, a találkozót a www.leko2015.chess.hu oldalon lehet majd élőben követni, és számos ismert portál is átveszi majd a közvetítést.

Naponta 15 órakor kezdődnek a játszmák, a szünnapon, augusztus 17-én a két nagymester 20-20 táblás szimultánt ad, természetesen sokkal többen jelentkeztek játékra.

Verőci Zsuzsa