A dortmundi 42. Sparkassen Chess-Meeting szuperversenyen negyedszer is remizett Lékó Péter. A német David Baramidze jól felkészült a katalán megnyitásból. A olasz Fabiano Caruana kihasználta a német Georg Meier fatális hibáját, újabb győzelmével egy pontra növelte előnyét. Döntetlennel ért véget a német Arkadij Naiditsch és az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik játszmája. Nyerőesélyes állását rontotta remire az angol Michael Adams az ukrán Ruszlan Ponomarjovval szemben. Pihenőnap után pénteken folytatódik a pontvadászat, Lékó világossal Naiditsch ellen játszik.

SONY DSC

Nehéz küzdelemben nyert harmadszor az olasz Fabiano Caruana. A francia védelem nagy specialistájának számító német Georg Meier a különböző oldalra történt sáncolás mellett újított, megragadta a kezdeményezést. Caruana pontosan védekezett, majd az ellentámadás lehetőségét kihasználta. Meier fatális hibát követett el, királya védtelen maradt.

SONY DSC

A negyedik játéknapon még három döntetlen született. A német David Baramidze jól felkészült a katalán megnyitásból, végig őrizte kis előnyét Lékó Péterrel vívott partijában.

SONY DSC

Mínuszban az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik, de mégis a spanyol megnyitás berlini változatát játszotta meg a német Arkadij Naiditsch ellen. Kölcsönösen pontos játék után a várt döntetlen született meg.

SONY DSC

Nagy esélyt szalasztott el a címvédő angol Michael Adams. A spanyol megnyitású partiban túljátszotta az ukrán Ruszlan Ponomarjovot, de többször is kihagyta a a nyeréshez vezető folytatásokat, örökös sakk lett a vége.

A 4. forduló eredményei:
Fabiano Caruana (olasz, 2789) – Georg Meier (német, 2632) 1 – 0 (Francia védelem, 38)
Michael Adams (angol, 2743) – Ruszlan Ponomarjov (ukrán, 2723) döntetlen (Spanyol megnyitás, 54)
David Baramidze (német, 2616) – Lékó Péter (magyar, 2737) döntetlen (Katalán megnyitás, 52)
Arkadij Naiditsch (német, 2705) – Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2777) döntetlen (Spanyol megnyitás, 47)

A verseny állása:
1.Fabiano Caruana 3,5 pont
2. Arkadij Naiditsch 2,5
3-5. Michael Adams, Lékó Péter és Georg Meier 2
6-7. Ruszlan Ponomarjov és Vlagyimir Kramnyik 1,5
8. David Baramidze 1

A pénteki 5. forduló párosítása:
Vlagyimir Kramnyik – Fabiano Caruana
Lékó Péter – Arkadij Naiditsch
Ruszlan Ponomarjov – David Baramidze
Georg Meier – Michael Adams

Verőci Zsuzsa

Címkék: ,