Lékó az orosz Goganovval, Balogh az azeri Safarlival játszik a Világkupa első fordulójában

A Nemzetközi Sakkszövetség megjelentette a Bakuban szeptember 10. és október 5. között megrendezésre kerülő 128 résztvevős, kieséses rendszerű Világkupa sorsolását, a viadal első két helyezettje szerez világbajnok-jelölti címet. Két magyar résztvevőnek drukkolhatunk, Lékó Péter Élő-pontszáma alapján kapott meghívást, Balogh Csaba a tavalyi kontinensviadalról jutott be a rangos mezőnybe. Lékó az orosz Alekszej Goganovval (2603), Balogh Csaba az azeri Eltaj Safarlival (2644) játszik az első körben. A részvételre jogosultak közül csak a norvég világbajnok Magnus Carlsen és az exvilágbajnok indiai Viswanathan Anand marad távol, a már világbajnok-jelölti címet szerzett amerikai Fabiano Caruana és Hikaru Nakamura is játszik a viadalon, a rajtlistát a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov vezeti. Címvédő az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik.

Az esztendő egyik legrangosabb viadalát az azerbajdzsáni fővárosban rendezik meg. A 128 résztvevős kieséses rendszerű Világkupának legnagyobb tétje a világbajnok-jelölti cím, az első két helyezett szerez jogot a jövő évi nyolcfős tornán való részvételre, amelynek győztese lesz a regnáló világbajnok Magnus Carlsen kihívója.

A Világkupa rendszere nem változott meg, a két évvel ezelőtti viadal első négy helyezett jogosult a részvételre. Tizennyolcan a 2014. februári és a 2015. január közötti Élő-listák súlyozott pontszámai alapján játszhatnak. A női világbajnok ukrán Marija Muzicsuk, és a 2013 ás 2014-es junior világbajnokok is meghívást kaptak.

topalovvnakamura_010

A rajtlistát a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov vezeti, különösebb kockázatot számára a részvétel nem jelent, hiszen Élő-pontjai alapján a jelen állás szerint biztosan világbajnokjelölt. Ez csak akkor változna meg, ha az év hátralevő versenyein érthetetlen formahanyatlás állna be nála, és sorban „betlizne” a tornákon. Az amerikai Fabiano Caruana és Hikaru Nakamura nyugodtan sakkozhat, a Grand Prix-sorozat első és második helyezettjeként már biztosították világbajnok-jelöltségüket. Címvédőként az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik játszik, aki csak a Vk-ról biztosíthatja világbajnok-jelöltségét. Két éve honfitársát, Dmitrij Andrejkin győzte le a döntőben, az orosz Jevgenyij Tomasevszkij és a francia Maxime Vachier-Lagrave végzett még a dobogón.A nagyon feszült azeri-örmény viszony ellenére játszik az örmény Levon Aronjan, neki „kötelező” lenne a részvétele, hiszen a 2014/15-ös Grand Prix-sorozatra szóló meghívással nem élt.

A Világkupák történetének legerősebb viadalán remek csatákat ígérnek a két-kétjátszmás párharcok, a döntőben pedig már négy partira kerül sor. 1-1, illetve 2-2 esetén rájátszás döntené el a továbbjutást. Az augusztus 1-től érvényes világranglista első 25 helyezettjéből huszonketten a rajtnál. Hárman is a + 2800 Élő-pontosok elit csoportjának tagjai. Nyolcan, Topalov, Nakamura, Caruana, a holland Anish Giri, az amerikai Wesley So, az orosz Alekszandr Griscsuk, Aronjan és a francia Maxime Vachier-Lagrave a Vk-t megelőzően a Grand Chess Tour második versenyén, St. Louisban szerepelnek augusztus 23-tól.

A fantasztikus mezőnyben Lékó Péter 29. a rangsorban, Élő-pontjai alapján kapott meghívást. A Világkupákon korábban szereplését nem kísérte nagy siker, éppen ideje, hogy a negatív statisztikán javítson, és megbirkózzon a számára láthatóan kevésbé fekvő lebonyolítás nehézségeivel, leginkább a gyorsított időkontrollal. Az orosz Alekszej Goganov lesz az első fordulóban az ellenfele.

Negyvenhatan a 2014-es és a 2015-ös Európa-bajnokságról harcolták ki a továbbjutást, Balogh Csaba tavaly Jerevánban teljesítette célkitűzését, a 60 helyre rangsorolták, az azeri Eltaj Safarli az első akadály a remélhetően minél hosszabb menetelésen. Húsz-húsz résztvevő Amerikát és Ázsia/Óceániát képviseli. Hatan Afrikából érkeznek, hat sakkozónak a FIDE elnöke, Kirszan Iljumzsinov adhatott szabadkártyát, többek között a kínai exvilágbajnoknőt, Hou Ji-fant jelölte. Négy sakkozót a rendező azeriek indíthatnak.

A rajtlista élcsoportja:
Veszelin Topalov (bolgár, 2816), Hikaru Nakamura (amerikai, 2814), Fabiano Caruana (amerikai, 2808), Anish Giri (holland, 2793), Wesley So (amerikai, 2779), Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2777), Alekszandr Griscsuk (orosz, 2771), Ding Liren (kínai, 2770), Levon Aronjan (örmény, 2765), Dmitrij Jakovenko (orosz, 2759), Szergej Karjakin (orosz, 2753), Jevgenyij Tomasevszkij (orosz, 2747), Borisz Gelfand (izraeli, 2741), Pentala Harikrishna (indiai, 2740), Michael Adams (angol, 2740), Peter Szvidler (orosz, 2739), Tejmur Radzsabov (azeri, 2738), Leinier Dominguez Perez (kubai, 2736), Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2735), Radoslaw Wojtaszek (lengyel, 2733), Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2731), Yu Yangyi (kínai, 2726), Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2726), Wei Yi (kínai, 2725), David Navara (cseh, 2724), Pavel Eljanov (ukrán, 2723), Dmitrij Andrejkin (orosz, 2720), Nyikita Vityjugov (orosz, 2719), Lékó Péter (magyar, 2714), …Balogh Csaba (magyar, 2659)

Baku rendezi jövőre a sakkolimpiát, a Világkupa főpróba is a sakkozás legnagyobb ünnepe előtt. Az azeriek már sokszor bizonyították, hogy szeretik és értik a sakkot, tisztelik, becsülik a sakkozókat, ennek kiváló példájaként szolgálnak a samkiri Vugar Gasimov emlékversenyek, amelyeknek szervezése a legnagyobb elismerést vívta ki.

Verőci Zsuzsa