Rapport nem akart remizni, Laznicka megnyerte a 6. partit, kiegyenlített

Novy Borban 3-3-as döntetlennel ért véget Rapport Richárd és Viktor Laznicka hatjátszmás párosmérkőzése. A párharc utolsó partijában nagymesterünk játszott világossal, a Bird megnyitást választotta. A nyitásból hátránnyal jött ki, gyalogot is vesztett, de tisztáldozata után lépésismétléssel remizhetett volna, ehelyett rájátszott a cseh sakkozó időzavarára. A végjáték is döntetlent ígért, Ricsi kapkodott, Laznicka nyert bástyavégjátékra egyszerűsíthetett, a győzelemmel kiegyenlített! Rapport Richárd kétpontos előnyt tékozolt el, Viktor Laznickát dicséri, hogy reménytelennek tűnő helyzetben sem adta meg magát. A páros mérkőzést két villámparti zárta le, Rapport 2-0-ra legyőzte Laznickát.

image003

Nem várt fordulattal döntetlennel ért véget Rapport Richárd és Viktor Laznicka párharca. Taktikában nagymesterünk felülmúlta ellenfelét, extravagáns nyitásokkal, döcögő játékkal is a mérkőzés félidejében két ponttal vezetett. A negyedik játszmában Viktor Laznicka nagy hibájának köszönhetően a vesztett állását meg is nyerhette volna, s ezzel a meccset, a virtuális világranglistán Lékó Pétert is megelőzte volna. (Az amerikai Hikaru Nakamura a cseh David Navara elleni győzelmének köszönhetően lépett nagyot előre a világranglistán, de szupernagymesterekkel szemben már nem ilyen könnyű Élő-pontokat gyűjteni, könnyű veszteni…)

rapportlaznivka6_4014

Rapport az ötödik játszmát igazi ellenállás nélkül vesztette el, majd következett a hatodik összecsapás, döntetlen elegendő lett volna a mérkőzés megnyeréséhez. A klasszikus sakkiskola híveként, a nemzetközi élmezőnyt nagyon jól ismerve, a jelentős versenyeket állandóan követve, a játszmákat elemezve számomra érthetetlen, hogy Ricsi miért nem rendelkezik egy jól felépített megnyitási repertoárral, miért kell olyan rendszerekkel kísérleteznie, ahol világossal nem hoz ki előnyt, sötéttel pedig kapaszkodnia kell? Taktikai érzéke kitűnő, de nem lehet csak taktikára alapozni, nehéz lesz így az előrelépés.

Viktor Laznicka a pozíciós játékot kedveli, a bonyodalmakban hajlamos a hibára. Dicséri a cseh sakkozót, hogy reménytelen helyzetben is összeszedte magát. Kiegyenlítéséhez Ricsi hathatós segítséget nyújtott, lépésismétléssel remizhetett volna, ehelyett rájátszott időzavarára. A végjáték is remit ígért, de nagymesterünk ellenfele időzavarában kapkodva végül elnézte a tiszt kedvező visszaadását, a bástyavégjátékban már nem volt mentsége.

A párosmérkőzés végeredménye:
Rapport Richárd (magyar, 2713) – Viktor Laznicka (cseh, 2675) 3 – 3
Viktor Laznicka – Rapport Richárd 0 – 1 (Angol megnyitás, 24)
Rapport Richárd – Viktor Laznicka döntetlen (Caro-Kann védelem, 45)
Viktor Laznicka – Rapport Richárd 0 – 1 (Királyindiai védelem, 36)
Rapport Richárd – Viktor Laznicka döntetlen (Caro-Kann védelem, 51)
Viktor Laznicka – Rapport Richárd 1 – 0 (Szabálytalan megnyitás, 32)
Rapport Richárd – Viktor Laznicka 0 – 1 (Bird megnyitás, 80)

Verőci Zsuzsa