Kramnyik legyőzte Hu Ji-fant, So az amerikai rangadón nyert Caruana ellen

A sötéttel játszók sikereit hozta a 43. Sparkassen Chess Meeting szuperverseny második fordulója. Az exvilágbajnokok összecsapását az orosz Vlagyimir Kramnyik megnyerte a kínai Hou Ji-fan ellen. Az amerikai derbin Wesley So diadalmaskodott Fabinao Caruanával szemben. A német nagymesterek fordulatos csatájában Liviu-Dieter Nisipeanu kerekedett felül, Arkadij Naiditsch esélyes állást rontott el. A játéknap egyetlen döntetlene az orosz Jan Nepomnjacsij és a német Georg Meier partijában született. A viadal harmadik fordulóját a pihenőnap után kedden játsszák.

SONY DSC

SONY DSC

A hagyományos dortmundi szuperverseny második játéknapján a sötét volt a nyerő szín, három partit is a másodhúzók nyertek meg. A kínai exvilágbajnoknő Hou Ji-fan és az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik első alkalommal mérte össze erejét. A spanyol megnyitású partiban Kramnyik fontos közbeiktatással, felkínált bástyaáldozattal került jelentős előnybe. A bástya „mérgezett” volt, leütése védhetetlen támadáshoz vezetett volna. Hou Ji-fan a vezércserét követően is gyorsan döntő hátrányba került, a 28. lépést követően feladásra kényszerült.

Wesley%20So%20-%20Fabiano%20Caruana

A forduló nagy érdeklődéssel várt rangadóját vívta a két amerikai nagymester, Fabiano Caruana és Wesley So. Caruana sokáig olasz színekben játszott, bár Miamiban született. Kettős állampolgár volt, pár hete jelent meg a hír, hogy az amerikai sakkozást erősítené, a Nemzetközi Sakkszövetségtől megkapta az engedélyt. A Fülöp-szigeteki Wesley So már a tavalyi sakkolimpián is szeretett volna az amerikai válogatottban játszani, de ezt „elhagyott” hazája megakadályozta. Idén már mérsékelt sikerrel játszott az amerikai bajnokságon. Nyolcadszor mérkőztek meg egymással, Caruana 2-1-re vezetett. A szicíliai védelmű csatározásban Caruana nem használta ki So elhibázott futólépését, a hiba után Wesley előnybe került. A csatározásban érdekes anyagi megoszlás alakult ki, Caruana két könnyűtisztje azonban nem tudta felvenni a harcot So bástyájával és szabadgyalogjaival szemben.

A román színekben Európa-bajnoki címet szerzett Liviu-Dieter Nisipeanu immár német zászló alatt játszik, míg Arkadij Naiditsch „átigazolását” tervezi, az azeri válogatott várja őt tárt karokkal. A német derbi is szolgált fordulatokkal, Naiditsch komoly nyerőesélyt ért el, de lépésről-lépésre rontotta el pozícióját, majd Nisipeanu lendült akcióba, a szabadgyalogja feltartóztathatatlanná vált.

Az orosz Jan Nepomnjacsij és a német Georg Meier francia védelmű partija örökös sakkal fejeződött be.

A 2. forduló eredményei:
Fabiano Caruana (amerikai, 2805) – Wesley So (amerikai, 2778) 0 – 1 (Szicíliai védelem, 69)
Arkadij Naiditsch (német, 2722) – Liviu-Dieter Nisipeanu (német, 2654) 0 – 1 (Caro-Kann védelem, 59)
Hou Ji-fan (kínai, 2676) – Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2783) 0 – 1 (Spanyol megnyitás, 28)
Jan Nepomnjacsij (orosz, 2720) – Georg Meier (német, 2654) döntetlen (Francia védelem, 25)

A verseny állása:
1.Liviu-Dieter Nisipeanu 2 pont
2-6. Vlagyimir Kramnyik, Wesley So, Arkadij Naiditsch, Jan Nepomnjacsij és Georg Meier 1
7-8. Fabiano Caruana és Hou Ji-fan 0,5

A keddi 3. forduló párosítása:
Georg Meier – Fabiano Caruana
Vlagyimir Kramnyik – Jan Nepomnjacsij
Liviu-Dieter Nisipeanu – Hou Ji-fan
Wesley So – Arkadij Naiditsch

Verőci Zsuzsa

Fotók: Dagobert Kohlmeyer www.sparkassen-chess-meeting.de/2015/