Két nagy meglepetéssel kezdődött meg Dortmundban a 43. Sparkassen Chees Meeting szuperverseny. A tízszeres győztes orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik világossal játszva szenvedett vereséget a német Arkadij Naiditschtól. A német színekbe átigazolt Liviu-Dieter Nisipeanu az amerikai sakkozást képviselő Wesley So-t győzte le. Immár hivatalos, hogy Fabiano Caruana is amerikai színekben szerepel, a címvédő az orosz Jan Nepomnjacsij elleni döntetlennel kezdte meg szereplését. A kínai exvilágbajnoknő Hou Ji-fan szerencsésen döntetlenre mentette hátrányos állását a német Georg Meierrel szemben.

 

SONY DSC

SONY DSC

A tavalyi dortmundi szuperversenyen elszenvedett fiaskó után az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik számára kudarccal kezdődött az idei viadal is. A német Arkadij Naiditsch-csal szemben korábban 16-szor mérkőzött meg, háromszor sakkolimpián, 13-szor a dortmundi arénában. Hat győzelem mellett kétszer kikapott a nyolc döntetlen mellett, de világossal ötször is legyőzte a német sakkozót, kétszer megosztoztak a ponton. A szép sorozat két nappal Kramnyik 40. születésnapja után megszakadt.

Naiditsch a bonyodalmakban jobban tájékozódott, a kölcsönös időzavarban több gondolkodási ideje maradt, nem a leggyorsabb nyerést választotta, de esélyét kihasználta.

A román színekből „átigazolt” Liviu-Dieter Nisipeanu a nyitásban alaposan meglepte az amerikai Wesley So-t. A szicíliai védelem egyik ritka változatában világos taktikai csapással került előnybe, a középen rekedt sötét király helyzete megpecsételődött.

Az amerikai sakkozás nagyot erősödött Fabiano Caruanával. Immár hivatalossá vált, hogy az amerikai-olasz kettős állampolgárságú nagymester a jövőben az amerikai válogatottban szerepel. Stavangerben meglehetősen mérsékelt teljesítményt nyújtott. Dortmundban címvédőként az orosz Jan Nepomnjacsij elleni döntetlennel rajtolt, kis előnyét nem tudta döntővé fokozni.

Nehéz perceket élt ált a kínai exvilágbajnoknő Hou Ji-fan. A katalán megnyitású játszmában a német Georg Meier kedvezőbben állt, majd a kritikus állásban nyerőesélyt szalasztott el.

Az első forduló eredményei:
Jan Nepomnjacsij (orosz, 2720) – Fabiano Caruana (amerikai, 2805) döntetlen (Grünfeld védelem, 46)
Georg Meier (német, 2654) – Hou Ji-fan (kínai, 2676) döntetlen (Katalán megnyitás, 59)
Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2783) – Arkadij Naiditsch (német, 2722) 0 – 1 (Tarrasch védelem, 57)
Liviu-Dieter Nisipeanu (német, 2654) – Wesley So (amerikai, 2778) 1 – 0 (Szicíliai védelem, 28)

A 2. forduló párosítása:
Fabiano Caruana – Wesley So
Arkadij Naiditsch – Liviu-Dieter Nisipeanu
Hou Ji-fan – Vlagyimir Kramnyik
Jan Nepomnjacsij – Georg Meier

Verőci Zsuzsa