Kramnyik iskolajátékkal győzte le Nakamurát

A London Chess Classic 2014 szuperverseny második fordulójában az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik kitűnően megjátszott partiban győzte le az amerikai Hikaru Nakamurát. A 20 esztendős holland Anish Giri a torna doyenje, a 42 esztendős angol Michael Adams ellen nyert. A 45. születésnapját ünneplő indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand gyorsan remizett az olasz Fabiano Caruanával.

LCC170-141211

Az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik könnyed játékkal feledtette, hogy az utóbbi tornákon négy kellemetlen vereséget is szenvedett az amerikai Hikaru Nakamurától. Különösen fájó kudarcként élte meg a 2012-es isztambuli sakkolimpiai vesztését, ami végül a biztosnak látszó aranyéremtől fosztotta meg az orosz válogatottat. Mindig kiélezett partikat játszottak, sokszor túlértékelték az esélyeiket.

Kramnyik Londonban bizonyította nagy klasszisát, gondos felkészülés, az állás kínálta lehetőségek tökéletes kihasználása jellemezte játékát, Nakamura gyorsan megbánhatta, hogy a királyindiai védelemre voksolt. A meggyengült sötét királyállás elleni akció tankönyvbe illő példa lehet.

A torna doyenje, Michael Adams sem választott szerencsés kézzel nyitást, a sötét futók cseréje után a holland Anish Giri egyre nagyobb előnybe került. Gyalogot is nyert, a bástya és huszár összjátéka tanulságos volt, Adams időzavarban meg is könnyítette a 20 éves titán feladatát, aki értékes győzelmet aratott.

LCC177-141211

Az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand 45. születésnapját ünnepelte, gyorsan remizett az olasz Fabiano Caruanával.

A 2. forduló eredményei:
Viswanathan Anand (indiai, 2793) – Fabiano Caruana (olasz, 2829) döntetlen (Vezércsel, 17)
Anish Giri (holland, 2768) – Michael Adams (angol, 2745) 1 – 0 (Katalán megnyitás, 47)
Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2769) – Hikaru Nakamura (amerikai, 2775) 1 – 0 (Királyindiai védelem, 41)

A verseny állása:
1-2. Vlagyimir Kramnyik és Anish Giri 4 pont
3. Michael Adams 3
4. Viswanathan Anand 2
5-6. Fabiano Caruana és Hikaru Nakamura 1

A 3. forduló párosítása:
Hikaru Nakamura – Viswanathan Anand
Michael Adams – Vlagyimir Kramnyik
Fabiano Caruana – Anish Giri

Verőci Zsuzsa