Adams tisztáldozattal győzte le Caruanát

A London Chess Classic 2014 szuperverseny első fordulójában az angol Michael Adams remek győzelmet aratott az olasz Fabiano Caruana ellen. A torna doyenje tisztáldozattal jutott támadáshoz, időzavarban rontott, de Caruana újabb hibája után már biztos kézzel érvényesítette anyagi előnyét. Az exvilágbajnokok remélt nagy csatája helyett az orosz Vlagyimir Kramnyik és az indiai Viswanathan Anand ismert elméleti változatban osztozott meg a ponton. Döntetlennel zárult az amerikai Hikaru Nakamura és a holland Anish Giri játszmája is.

LCC-141210_202

A londoni szuperversenyen az angolok első számú sakkozója, Michael Adams remek győzelemmel rajtolt, a világranglistán második olasz Fabiano Caruana ellen nyert. Adams a rajtszámokat eldöntő hétfői villámversenyen hármas holtversenyben végzett az élen, az amerikai Hikaru Nakamura és az az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik is 17-17 pontot szerzett (a győzelemért 3, a döntetlenért 1 pont járt), de riválisaival szemben 7 pontot gyűjtött, míg Nakamura és Kramnyik 4-4 pontot. Adams tornagyőztesként választhatott sorsolási számot, a hármasra szavazott. Anish Giri 16 ponttal negyedik lett, Vishy Anand tízet szerzett, Fabiano Caruana 9-cel zárt. Adams tornagyőztesként választhatott sorsolási számot, a hármasra szavazott, Caruanának a négyes maradt.

adamscaruana_4559

Adams és Caruana a spanyol megnyitásban vívott meg, az angol nagymester a nyitásban hátrányba került. Caruana a kritikus állásban azonban elmulasztott egy védő királylépést, tisztáldozatot engedélyezett ellenfelének, majd többször is hibázott. Időzavarban Adams is pontatlankodott, nyerést is kihagyott. Caruana már az időkontroll után húzott egy nagyon gyenge bástyalépést, ez eldöntötte a parti sorsát, világos szabadgyalogjai ellen többé nem volt védelme. A 43 esztendős Adams a vezérvégjátékban érvényesítette anyagi előnyét.

A szuperversenyeken mindig csúcsrangadó, amikor a sakkozás 14. és 15. világbajnoka csatázik. Vlagyimir Kramnyik és Viswanathan Anand első partijukat az 1989-es moszkvai GMA-döntőn vívták meg, a 2008-as Amber-versenyen került sor jubileumi, 125. összecsapásukra, majd három év múlva már 150. partijukban csaptak össze. Remek játszmák, emlékezetes párbajok jellemezték viaskodásaikat, amelynek egyik fénypontja volt a 2007-es mexikói nyolc résztvevős, kétfordulós döntő. Viswanathan Anand győzelmével megfosztotta világbajnoki címétől Vlagyimir Kramnyikot.

Egy évvel mexikói trónfosztása után Kramnyik alulmaradt a bonni párharcban is, Anand megvédte koronáját. Anand a 12 játszmásra tervezett döntőben a 11. parti után már diadalmaskodott, 6,5-4,5-ös győzelme meggyőző volt.

A London Chess Classic 2014 torna előtti 168 játszmájukban Anand 27 győzelem mellett 19-szer szenvedett vereséget, 122-szer osztoztak meg a ponton. Bonni világbajnoki döntőjük előtt a klasszikus gondolkodási idejű partik mérlege az orosz exvilágbajnoknak kedvezett, 38 döntetlen mellett 6-4-re vezetett. Azóta a statisztika Anand előnyére módosult, 9-7-es vezetés és 51 döntetlen mellett várta a 169. partit.

kramnyikanand_4554

A remélt nagy küzdelem elmaradt, a Botvinnik-változatban a jól ismert elméleti ösvényen haladt a játszma. A parti megerősítette a korábbi értékelést, világos kis előnye sötét pontos védekezése mellett kevés a győzelem megszerzéséhez.

Döntetlennel zárult Hikaru Nakamura és Anish Giri spanyol megnyitású partija is, a holland nagymester jól felkészült, kiegyenlítette esélyeit.

Az első forduló eredményei:
Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2669) – Viswanathan Anand (indiai, 2793) döntetlen (Félszláv védelem, 45)
Hikaru Nakamura (amerikai, 2775) – Anish Giri (holland, 2768) döntetlen (Spanyol megnyitás, 33)
Michael Adams (angol, 2745) – Fabiano Caruana (olasz, 2829) 1 – 0 (Spanyol megnyitás, 73)

A 2. forduló párosítása:
Viswanathan Anand – Fabiano Caruana
Anish Giri – Michael Adams
Vlagyimir Kramnyik – Hikaru Nakamura

Verőci Zsuzsa