Fiatal tehetségünk, Kozák Ádám 15 évesen nagymester-normát teljesített az év egyik legerősebb nyílt versenyén, a Gibraltár Openen! Ádámnak már korábban, a nemzetközi mesteri cím megszerzésekor is volt esélye erre, de most jött el várva várt nagymester-norma ideje.

A gratulációval együtt megkértük arra, számoljon be a versenyről!

Másodszor játszottam Gibraltáron, tavaly ott értem el a harmadik IM normámat – kezdte Ádám. A 8. és 9. fordulóban elért győzelmeim segítettek a nagymesteri norma eléréséhez. 

Különösen örültem a 8. fordulóban sötéttel elért győzelemnek, mivel manapság, – ha az ellenfél stabilan játszik fehérrel – nem könnyű nyerni. Arra készültünk – ha sikerül az ellenfelet időzavarba juttatni, akár kölcsönös időzavart is vállalva -, jó esélyem lehet fölénybe kerülni. A nehézséget az okozta: parti közben hogyan kerüljem el az egyszerű állásokat? Ellenfelem meglepett a nyitás választásával, ezért picit kockáztattam, nyitás után rosszabbul álltam, de a 30. lépésben, kölcsönös időzavarban, jobb számolással sikerült nyernem.

A 9. fordulóban világossal játszottam Vasquez chilei nagymester ellen. Egyenlő, de bonyolult állásban, a 60. lépésem után megkaptam a 15 perc bónuszt. Ellenfelemnek 10 perc ideje volt még, belemerült az állásba. Nem kontrollálta idejét, vagy elfelejtette közben, hogy még nem lépte meg a 60.-at… Számomra is meglepő volt, hogy az utolsó pillanatig nem lépett, így leesett. Valószínűleg a 6. órában fáradtabb volt nálam.

Sokan nem tudtuk, hogy nagymesteri normát teljesítettél, hiszen a chess-results oldalon a perfomance alacsonyabb volt az elvárásnál.

A norma úgy lett meg, hogy az első fordulós ellenfelem élőjét (1922) a szabályok értelmében felkerekítették 2200-ra, így a 9. forduló után 2602 perfomance elérésével meglett a norma.

Hol laktatok, milyenek voltak a körülmények?

Mi a spanyol oldalon szálltunk meg, autót béreltünk, úgy jártunk át a versenyre. A 7. napon éjszaka olyan erős orkán volt, hogy biztonsági okokból lezárták a verseny helyszínéhez vezető út egy szakaszát. Az útzár miatt meg kellett kerülni a gibraltári sziklát minden játékosnak. Rengetegen késtek akik nem béreltek autót, hiszen így gyalog vagy taxival kellett megkerülniük Gibraltárt. Korrektek voltak a szervezők, mert nem indították el az órákat, mindenkit bevártak. Nagyon jól szervezett verseny a gibraltári.

Hogy érezted magad a versenyen?

Jó volt a hangulat, a magyar játékosok összetartóak voltak. Többször vettünk fel útközben játékosokat, és vittünk a versenyre, majd vissza, a szállodába. A magyarok közül Gledura Benji lakott hozzánk közeli hotelben, így néha ő is jött velünk.

Melyik partid volt a legjobb?

A Tregubov, vagy a Lagno elleni partikat mondanám. Tregubov ellen hat és fél órás partit játszottam. Kis előnyöm próbáltam érvényesíteni, mivel passzív futója, és gyengébb királyállása volt. Lagno ellen tanulmány-szerű volt a remi. Nézte 5-6 percig, lépett egy természeteset a 41.-ben, ami után a tisztáldozat tartotta a remit. Azt hitte nyerve áll, és nagyon csalódott volt a remi miatt. Ki is vette a szabadnapot utána. 🙂

Tradewise Gibraltar Chess (John Saunders)

Milyen terveid vannak erre az évre?

Márciusban a First Saturday GM csoportjában szeretnék játszani, majd a Tavaszi Fesztivál áprilisban, azután a májusi zalakarosi verseny szerepel a terveimben. Júliusban az U18 Csapat EB-n várhatóan játszani fogok. A többi verseny még nincs eldöntve.

Hogyan készültél a versenyre, ki segített neked?

A verseny alatt Gonda Lászlóval nagymesterrel készültem, vele két éve edzek. Mihók Olivérrel már 5 éve rendszeresen sakkozunk, ő közben nagymester lett, vele nagyon jó, baráti kapcsolat alakult ki az évek során. Az utóbbi időben Galyas Miklós nemzetközi mesterrel szoktunk gyakorló-partikat játszani, de időnként, Sergey Grigoriants orosz nagymesterrel is edzek.

Kiutazáskor a GM norma szerzése volt konkrét célom, de nem stresszeltem rá a versenyre. Kijátszottam a partikat, magas volt a lépésszámom. Három női éljátékossal is játszottam, akik Gibraltáron veszélyesek, mert a magas díjak miatt nagyon motiváltak. Ahogy Gonda Laci viccelődött, nehogy úgy járjak, mint tavaly Hou Yifan, mert kezdhetek az utolsó partiban 1.g4-el. 🙂

Ádám tavaly áprilisban lett nemzetközi mester. Nem magántanuló, de az iskolája nagyban segíti őt, hogy minél több időt fordíthasson a sakkra. Heti 3-4 nap van sakk edzése, ezek 5-6 órásak. Emellett fontosnak tartja a sportolást, hetente háromszor kosarazik.

Nagyon sok sikert kívánunk fiatal tehetségünknek! Reméljük, a továbbiakban sem ”stresszel rá” a versenyekre,”csak” ki akarja játszani a partikat, és olyan eredményes lesz, mint Gibraltáron szokott!