Jelölések a Magyar Sakkszövetség Tisztújító Közgyűlésére

A Magyar Sakkszövetség Jelölőbizottsága ellenőrizte a 2023. március 11-i Tisztújító Közgyűlésre a megadott határidőig beérkezett jelöléseket. Az érvényes jelöléssel rendelkező személyek a következők.

 

ELNÖKJELÖLTEK

 

dr. Polyánszky-Tamási Zoltán Péter

 

Dr. Polyánszky Zoltán 47 éves, filozófus, közgazdasági doktor. Az európai uniós források szakértőjeként dolgozik az államigazgatásban és a tanácsadói szektorban, később főosztályvezető a Miniszterelnökségen, jelenleg politikai tanácsadó. A sakk gyermekkora óta vonzza, de csak 35 évesen kezd versenyezni, ma is aktív klubjátékos. 2020 decembere óta FIDE versenybíró (FA). 2021-ben Gonda László nagymesterrel megalapítják az Olimpia Sportegyesületet, ennek keretében szervezi a Buda Grand Prix versenysorozatot, amely 2021-ben és 2022-ben is az év legnagyobb létszámmal megrendezett egyéni sakkversenye volt Magyarországon. Közreműködik a 2024. évi Sakkolimpia budapesti megrendezése érdekében hozott kormányzati döntések előkészítésében, majd 2021 ősze óta a Szervezőbizottság döntéshozó testületének elnöke. Az elmúlt években számos cikke jelent meg a Magyar Sakkvilágban. A sakk mellett, felesége partnereként a budapesti bridzsklubok versenyeinek is gyakori vendége, Táblakönyv című műve pedig az ostáblajátékok 50 változatának szabályait adja közre – magyar nyelven első ízben.

 

dr. Sterbenz Tamás

 

Dr. Sterbenz Tamás, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem (TF) rektora vagyok. A sport világába a kosárlabdázás révén kerültem, többek között válogatott játékosként, szövetségi kapitányként és az MKOSZ főtitkáraként szereztem sokrétű tapasztalatot. Tanári és közgazdász végzettségemet kamatoztatva lettem a TF professzora, a Sportmenedzsment tanszék oktatójaként és vezetőjeként a sportszervezetek működését tudományos alapossággal követhettem. A magyar sport működését több szövetség, testület és szervezet (MOB, MEFS, NDHSZ, Atlétikai VB Irányító Testület) aktív szereplőjeként, a nemzetközi sportvilág sajátosságait pedig a FIBA Europe meghívott tagjaként ismertem meg.

Szakterületem a döntéselmélet, melynek keretein belül mind az egyéni, mind a szervezeti döntések sajátosságait, fejlesztési lehetőségeit kutatom. Társtémavezetőként többek között Medvegy Zoltán doktori munkáját támogatom, a sakkozók stratégiai és taktikai döntéseinek vizsgálata már eddig is érdekes tudományos eredményeket hozott. A TF-en vezetésemmel létrehoztuk a Szellemi Sportok Kutató Központját, újra elindítottuk a szakedző képzést, megrendeztük a Sakk és Bridzs Európai Egyetemi bajnokságot, a TFSE keretein belül pedig fejlesztjük az egyre sikeresebb szakosztályt.

A versenysakkozásba levelezési sakkozóként kapcsolódtam be, Sopron városából a magyar ifjúsági bajnokság döntőjébe, illetve az Eb középdöntőjébe jutottam a sakkozás e válfajának még hagyományos időszakában. A számítógépek előtti korszak megtanított a szisztematikus információgyűjtés és gondolkodás alapjaira, felkészített a tudományos eredmények gyakorlati hasznosítására.

Az utóbbi években a TFSE játékosaként és az MTK vendégjátékosaként játszom csapatbajnoki mérkőzéseken, rektori kinevezésem óta pedig főleg rapidversenyeken indulok.

2019 óta a Sakkszövetség elnökségének tagja és az Oktatási-Kutatási Bizottság elnöke voltam, ez az időszak kiteljesítette a más területeken szerzett elméleti és gyakorlati tapasztalataimat.

Vezetői mottóm: „Minden csapattag előnyben részesítene egy olyan csapatot, amelyben senki, még ő maga sem lazsálna”. Ennek megfelelően szeretnék Önökkel azon dolgozni, hogy 2024-ben sikeres sakkolimpiát szervezzünk és ennek segítségével új, fejlődő pályára állítsuk a magyar sakkozást!

 

ALELNÖKJELÖLTEK

 

dr. Flumbort András László

 

Dr. Flumbort András László, 38 éves jogász, nemzetközi nagymester sakkozó. Korábban, két alkalommal a Magyar Sakkszövetség elnökségi tagja, sokszoros magyar sakkcsapatbajnok, a 2009-es sakkcsapat Európa-bajnokságon és egyéb nemzetközi versenyeken a magyar női és az ifjúsági válogatott szövetségi kapitánya volt, valamint évekig Rapport Richárd sakknagymester szakmai menedzsereként is dolgozott. A Magyar Sakkozásért Alapítvány egyik alapítója, kuratóriumának tagja és titkára. Az Alapítvány keretében szervezője számos rangos sporteseménynek, többek között a „Portisch 75”, „Portisch-Rapport párosmérkőzésnek”, „Kozák–Shirov párosmérkőzésnek” és a közelmúltban – a Kaszparov Chess Foundation-nel együttműködésben – a „Kállai Gábor emlékversenynek”. Az elmúlt években elsősorban ügyvédi praxisával és az Alapítvány működtetésével foglalkozott, tehát a sakktól nem távolodott el, széles kapcsolatrendszerét továbbra is a sportág szolgálatába állítaná, ha a Közgyűlés bizalmat szavaz neki.

 

Nádasi Tamás

 

Nádasi Tamás vagyok, 65 éves mérnök, az Aquaprofit Zrt. és az Aquaprofit Nagykanizsai Sakk Klub elnöke. Nős, egy felnőtt fiúgyermek édesapja és három kiskorú gyermek nagyapja. 6 éves koromtól sakkozom, 10 évesen már versenyszerűen játszottam Kanizsán, a főiskolai években Pécsett a PEAC éltáblása, majd a katonaság alatt Tapolcán a Mereszjev SE versenyzője voltam. Visszatérve Kanizsára az egyik szezonban az NB-II.-es csapatunk lejobb pontszerzője voltam, de igazi sikereket a sakkban inkább a szervezés területén értem el. 1981-től 33 évig voltam a Nagykanizsai Városi Sakkszövetség elnöke, majd ez követően 1984-től a saját csapatunk elnöke vagyok. 31 éve kerültünk fel az élvonalba, 14 bajnoki címet, 4 db ezüst- és 4 db bronzérmet szereztünk. 2000-ben Magyar Sportért állami kitüntetést kaptam. 2004-2009 között az MSSZ elnökségi tagja voltam, majd alelnöke 2009-től 2011-ig. Nagy sikernek tartom, hogy a csapatunkat erősítik, vagy erősítették világbajnok, olimpiai bajnokok, hazai és külföldi válogatott játékosok. 2007-ben ötletadója és szervezője voltam és cégem a szponzora 8 alkalommal az Aquaprofit-Polgár Sakkfesztiválnak, ami már Világfesztivál néven fut. 2007-ben felelős kiadója voltam a „Nagykanizsa Sakktörténete” c. könyvnek. 2019-ben ismét alelnöknek választottak a Magyar Sakkszövetségben. 2021-ben beválasztottak a Nemzeti Versenysport Szövetség elnökségébe. 2021-ben Döry Jenővel társszerkesztője voltam, vagyok rengeteg sakkhoz kötődő eseménynek, kiadványnak. Mecénása több hazai tehetséges fiatal versenyzőnek. Könyveim között több mint ezer kötet sakk témájú, gyűjtöm a sakk relikviákat.

 

 

 

ELNÖKSÉGI TAGJELÖLTEK

 

Ács Péter

 

Sakknagymester, többszörös válogatott versenyző, olimpiai ezüstérmes és junior világbajnok, magyar bajnok, továbbá az MSSZ elnökségének tagja (2019-2023) és a felnőtt válogatott kapitánya az elmúlt két évben. A paksi Atomerőmű SE játékosa vagyok ötéves korom óta, az utóbbi években pedig már aktívan részt veszek a csapat körüli szervezési ügyekben is. Jelenleg kockázatmenedzsment területen dolgozom, előtte hat évet töltöttem egy nemzetközi cégénél könyvelőként, valamint öt év tapasztalatot gyűjtöttem a közigazgatásban. 41 éves vagyok, két gyermek édesapja.

 

Ádók János

 

Születés helye, ideje: Makó, 1955. július 26.

Családi állapot: nős. Feleség: Szanka Sarolta, 2 gyermek: Andrea 1979., Zoltán: 1982.

Katonai szolgálat: Tapolca 1979-80.

FELSŐFOKÚ VÉGZETTSÉG:

Nehézipari Műszaki Egyetem, Miskolc

Bányamérnöki Kar műszaki földtudományi szak (1978.)

Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem

mérnök-közgazdász tagozat (1987.)

SZAKMAI PÁLYA:

1978-1989.     Geofizikai Kutató Vállalat, Budapest, Kutató üzemvezető

1989-1991.     Alföldi Porcelángyár, Hódmezővásárhely, controlling vezető helyettes

1991-2014.     Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzat,

Polgármesteri Hivatal, tanácsadó

Városgazdálkodási Vállalat, igazgató

Vagyonkezelő és Szolgáltató Zrt., igazgatóság elnöke

Zsigmondy Béla Zrt., igazgatóság elnöke

POLITIKAI PÁLYA:

1990. bekapcsolódás a Fidesz hódmezővásárhelyi szervezetének munkájába

1991. Fidesz tagság kezdete

1994-2002. Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének tagja

2002- : Csongrád -Csanád Vármegye (és jogelődjei) Közgyűlése tagja, 2010-től alelnöke.

SPORTOLÓI PÁLYA:

1969: a HÓDIKÖT SE igazolt versenyzője

1977: MEDICOR SE Miskolc, OB I. csapattag

1979: Mereszjev SE Tapolca, OB I. csapattag

1982: Magyar sakkmesteri cím megszerzése

1983: középfokú sakk edzői oklevél megszerzése

1988: BORSOD TÁVHŐ SC Miskolc, OB I. csapattag

1991: SAKK SE Hódmezővásárhely, megyei bajnokságtól OB I:B-ig csapattag

2000-2005: a Vásárhelyi Pákozdy Ferenc Sakk SE elnöke

2015- : Radnai József Alapítvány A Sakkozás Jövőjéért kuratóriumi tag

 

Balogh Csaba

 

Sakknagymester, olimpiai ezüstérmes sakkozó. A magyar válogatottat minden sakkolimpián, Európa-bajnokságon és világbajnokságon képviselte 2005 és 2016 között, amelyek közül a legkiemelkedőbb eredményei a 2014-es olimpiai ezüstérem és a 2011-es és 2015-ös Európa-bajnokságon elért bronzérmek. A saját tábláján öt alkalommal is egyéni érmet szerzett. Ifjúsági sakkozóként U16 egyéni Európa-bajnok, csapatban U16 világbajnok és U18 Európa-bajnok 2003-ban.

2006 óta a Nagykanizsa csapatának tagja, már 14 bajnoki címet ünnepelhetett.

A válogatottól játékosként való visszavonulása után 2017-2018 között szövetségi kapitányként tevékenykedett.

Pályafutása alatt sok időt töltött nemzetközi vizeken, aminek köszönhetően számos kapcsolatot épített ki és rálátást szerzett a sakkozás fejlődésére a világ minden táján.

Több, mint 20 szakirodalmi könyv fűződik nevéhez. Chess Evolution cégével számos innovatív és oktató jellegű termékkel segít a sakkozáson.

Edzőként is aktív, hazai és külföldi fiatalok karrierjét egyaránt segíti.

 

Bea Zsolt

 

Bea Zsolt vagyok, 58 éves közgazdász, gazdasági szakember, az UVATERV Zrt. gazdasági vezérigazgató-helyettese. Korábban – többek között – a Mészáros Csoport cégeinél töltöttem be vezetői pozíciót (a V-Híd Zrt. gazdasági vezérigazgató-helyettese, az R-Kord Kft. ügyvezető igazgatója, a Dunántúli Kft. ügyvezető igazgatója, a Mészáros Építőipari Holding Zrt. vezérigazgatója voltam), illetve az EMMI portfóliókezelési főosztályvezetőjeként dolgoztam.

Három évtizedes vezetői és gazdasági vezetői, valamint szervezetirányítási tapasztalattal rendelkezem. Vezetőként a strukturált gondolkodáson alapuló, rendszerszemléletű, hatékony problémamegoldásra törekszem.

Sakkrajongó, amatőr játékos, lelkes „sakkos szülő” vagyok. Középiskolás koromig sakkversenyeken is asztalhoz ültem.

A 2010-es években gazdasági tanácsadóként vállaltam szerepet a sakkszövetségben.

 

Berkes Ferenc

 

Sakknagymester, magyar válogatott, sakkolimpikon, az Atomerőmű SE Paks játékosa, sakkedző. Versenysakkozóként pontos ismereteim vannak a hazai és a nemzetközi versenyrendszerekről, érdemi tapasztalattal rendelkezem az ifjúsági élsakk, az utánpótlásképzés és a tehetséggondozás területén. Logisztikus diplomát szerzetem. 37 évesen 2 iskolás gyermek édesapja vagyok, akik most ismerkednek meg a sakkozással.

Öt évesen kezdtem el sakkozni Katymáron. A madarasi csapatban eltöltött négy szép esztendő után Paksra kerültem az Atomerőmű csapatába, ahol a mai napig, 28 esztendő után is örömmel játszom.

U18-as világbajnok (2002) és junior világbajnoki ezüstérmes (2005), 8-szoros felnőtt magyar bajnok. 2008-ban a 3. táblán egyéni bronzérmet szerzetem a drezdai sakkolimpián, csapatban kétszeres EB-bronzérmes (2011, 2015). 2019-ben Batumiban az egész csapat-Európa-bajnokság legjobb egyéni teljesítményét nyújtottam.

 

Dankházi Péter Farkas

 

Dankházi Péter, 41 éves informatikus, vállalkozó. Az ELTE programtervező matematikus szak után társaival céget alapít, amely mára egy 50 fős, ismert szereplője lett az informatikai piacnak. A WebDream Magyarország Kft. a kormányzati és a piaci szektor immár több évtizedes partnere, közbeszerzések elektronikus felületeitől tervpályázati honlapokon át a kormányzati fejlesztések monitoring rendszerének felépítéséig, a piaci szektorban honlapok, webshopok, tervezésétől a Vodafone promóciós levélküldő rendszerének kidolgozásán át a Magyar Telekom éves szimpózium informatikai hátterének biztosításáig. Vállalkozói portfolióját ingatlan-bérbeadási, kreatív-design és kereskedelmi cégek egészítik ki. Előszeretettel támogatja a fiatalok informatikai szemléletének segítését, több ízben szerepelt zsűritagként innovatív informatikai versenyekben. Az Olimpia Sportegyesület alapító tagja.

 

dr. Dobozy Gedeon Ábel

 

Dr. Dobozy Gedeon vagyok, 40 éves ügyvéd, a Dobozy Ügyvédi Iroda alapítója. Szakterületem az ingatlanjog, a társasági jog és az adójog. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karán szereztem diplomát, később a Budapesti Gazdasági Főiskola (ma Budapesti Gazdasági Egyetem) Pénzügy és Számviteli Karán tanultam.

Jogi diplomám megszerzése után dolgoztam többek között a Szőcs és Társai Ügyvédi Irodánál, valamint a Réthelyi Ügyvédi Irodánál. 2013-ban alapítottam meg saját ügyvédi irodámat.

Amatőr sakkjátékos és sakkrajongó vagyok többéves ügyvédi, vezetői és szervezetirányítási tapasztalattal, társadalmi szervezetekre vonatkozó széles körű jogi és pénzügyi ismeretekkel,

amelyeket megválasztásom esetén a magyar sakk szolgálatába állítanék.

 

Döry Jenő

 

1951. február 21-én születtem Budapesten. A Kölcsey Gimnáziumban érettségiztem 1969-ben. A Pénzügyi és Számviteli Főiskolát 1973-ban, a Közgazdasági Egyetemet 1977-ben végeztem el pénzügy szakon.

Sakkozói fejlődésemet dr. Szily József edzői tevékenysége segítette egészen a mesteri cím eléréséig (1974). Nemzetközi mesteri cím: 1986. Legnagyobb versenysikerem:

1970-ben Várnában nemzetközi ifjúsági verseny megnyerése, megelőzve négy olyan sakkozót, akik később hazájuk felnőtt bajnokai lettek. A Vasutas Eb-ken a Magyar válogatottal egy ezüst és két harmadik helyezést szereztem.

1992-től 2004-ig a Konzumbankban, 2004-től 2014-ig nyugdíjazásásoig a K&H bankban dolgoztam vezető beosztásokban.

1989-től 2000-ig a Sakkszövetség elnökségi tagjaként az Ifjúsági bizottságot vezettem. Ezekben az években 18 versenyzőnk szerzett korcsoportos EB-ken és VB-ken érmet,

néhányuk több alkalommal is. Nevek csak a legjobbak közül: Lékó Péter, Almási Zoltán, Gyimesi Zoltán, Ruck Róbert, Grábics Mónika, Csőke Adrienn, Lakos Nikoletta, Gara Anita, Gara Tícia.

Versenyszervezés: Utasellátó női Alföldy-emlékversenyek (a kor világszintű résztvevőivel, mint Ahmilovszkája, Alexandria, Fatalibekova, Levityina és hazai nöi sakkozásunk élmezőnye), valamint kisebb férfi versenyek.

Irodalmi tevékenység: Adorján Andrással társszerző az Ellentámadás a Grünfeld–védelemben c. könyvben, amely öt nyelven jelent meg. Hosszú évek óta cikkíró munkatárs a Sakkélet majd a Sakkvilág c. lapban.

A szenior VB-n (65 éven felüliek, Prága, 2020) a magyar csapat legjobb pontszerzője voltam. 2022-ben a szenior VB-n (Acqui Terme), a magyar csapat tagjaként 6. helyezést szereztem.

A Sakkszövetség a sakkozás különböző területein kifejtett munkásságomért 2019-ben Barcza-díjjal tüntetett ki.

A MSSZ közgyűlése 2019-ben négy évre újra elnökségi taggá választott.

Szerkesztője és szerzője is voltam a Magyar Sakkszövetség által 2022-ben kiadott „A magyar sakk arcképcsarnoka” című könyvnek, amely a kezdetektől (az 1840-es évektől) kezdve bemutatja a legjobb magyar sakkozókat.

 

dr. Font Gusztáv

 

Dr. Font Gusztáv vagyok, 52 éves főállatorvos és egzotikus szakállatorvos, minden idők legjobb női sakkozója, Polgár Judit férje, sport- és sakkrajongó. FIDE edzői diplomával rendelkezem, 2011 óta Magyarország FIDE delegátusa vagyok. Ismerem a nemzetközi sakkélet kiemelkedő szereplőit és döntéshozóit, átlátom a viszonyrendszereket és a terület döntési mechanizmusait. Sportdiplomataként dolgoztam azon, hogy Magyarország 2024-ben sakkolimpiát rendezhessen.

2015-ben a Magyar Sakkszövetség elnökségi tagjának választottak, tisztségemről 2022 szeptemberében lemondtam. A Polgár Judit Sakk Klub elnöke, a Polgár Judit Sakk Alapítvány

létrehozása óta az alapítói jogok gyakorlója, az évente megrendezett Világsakkfesztivál szervezőbizottságának tagja, továbbá a nemzetközileg is elismert, 4-10 éves gyermekek számára szakértők és pedagógusok segítségével kidolgozott képességfejlesztő oktatási módszer, a Polgár Judit Módszer operatív igazgatója vagyok.

 

Kirják Róbert

 

Nyíregyházán születtem 1978-ban. A helyi általános iskola elvégzését követően a Krúdy Gyula Gimnáziumban érettségiztem.

2001-ben a Tessedik Sámuel Főiskola gazdasági kar pénzügy és számvitel szakán diplomáztam, ezt követően pedig 2005-ben tettem sikeres államvizsgát a Debreceni Egyetem Közgazdaságtudományi Karán.

Rövid banki és könyvelőirodai munka után 2002-ben kerültem a Móricz Zsigmond Színházhoz, ahol július 1-jétől gazdasági igazgatóként szerződtettek.

2013. június 30-ig a színház ügyvezetője voltam. 2013. július 1-től a gazdasági igazgató pozíció mellett az intézmény cégvezetőjévé is kineveztek.

2016. február 10-től bízták rám a Színház igazgatói feladatait.

Már gyermekkoromban közel került hozzám a sakk. 11 éves koromtól rendszeres résztvevője voltam a gyerek és ifjúsági versenyeknek. Eleinte a nyíregyházi sakkcsapat versenyzőjeként játszottam, majd a Statisztika és a VASAS NB I-es csapatához szerződtem. A Statisztika csapatával számos nemzetközi versenyre jutottam el az országhatáron túlra is. Nyíregyházán az első pillanattól Mihalkó József vezetett egyre mélyebbre a sakk rejtelmeibe, majd később Bilek István és Honfi Károly csiszolta a sakk tudásomat éveken keresztül. 16 éves koromra a FIDE értékszámom elérte a 2100-at és sikerült korcsoportos döntőbe jutnom a 18 éven aluliak korcsoportjában. Ezt követően a felsőfokú tanulmányaimra koncentráltam, majd egyre inkább háttérbe szorult a versenyszerű sakkozás.

Váratlanul ért, de örömmel mondtam igent a felkérésre, 2017 áprilisában a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Sakkszövetség elnökének választottak. Akkoriban az egyik NB II-es nyíregyházi csapat a megszűnés szélén volt és a nagy múltú Nyírségi Torna is úgy tűnt, hogy nem kerül többet megrendezésre. 5 év alatt sikerült elérni, hogy az említett csapat az előző szezonban 1 pont híján nem jutott csak fel a szuper ligába és a Nyírségi Torna új néven – Nyírségi-VIDOR Nemzetközi Sakkfesztivál – évről évre több versenyzőt vonz Nyíregyházára és stabil támogatás mellett kerül lebonyolításra.

2020 szeptember 26-án a Magyar Sakkszövetség taggyűlése beválasztott az Elnökségbe, ahol igyekszem a színházi életben megszerzett marketing és gazdasági tapasztalataimat felhasználva segíteni az elnökség munkáját.

 

Komiszár Nanetta Linda

 

Komiszár Nanetta, tanár, minőségmenedzser, termelésirányítási és logisztikai szakember. Tanári évei alatt francia nyelvet, pedagógiát, pszichológiát és kommunikációt oktatott, majd a piaci szektorban helyezkedett el, ahol 15 éve vezető pozíciót tölt be multinacionális vállalatoknál. 2017 óta a gyógyászati segédeszközöket gyártó Coloplast termelésirányítási, majd folyamatfejlesztési vezetője. Franciául és angolul tárgyalási szinten beszél, a Budapesti Corvinus Egyetemen logisztikát tanít, szabadidejében önkéntes felolvasó. A sakkhoz gyermekkora óta kapcsolódik, U15-ös országos bajnok, majd hosszú évek kihagyása után sakkbíróként tér vissza, 1. osztályú versenybíró. Három gyermek édesanyja.

 

Kurpé Csaba

 

Kurpé Csaba vagyok, 46 éves közgazdász, gazdasági szakember, üzletember, az autófinanszírozás és bérbeadás területén érdekelt Pennipes Kft. tulajdonosa és ügyvezető igazgatója. A Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem szereztem diplomát pénzügyi szakirányon. Amatőr sakkozó, sakk-kedvelő és sportrajongó vagyok, aki a gyermekeit is megtanította erre a varázslatos játékra. Szerteágazó ismeretekkel és jelentős tapasztalattal rendelkezem a csapatépítés, a cégvezetés, a projekttervezés és menedzselés, valamint a reklám, a marketing és a PR területén. A sakk világszerte „trendi”, függetlenül attól, hogy sportként, oktatási eszközként vagy szabadidős tevékenységként tekintünk rá. Megválasztásom esetén ezen a területen tudnék a legtöbbet tenni a magyar sakkért.

 

Misetáné dr. Burján Anita

 

Pedagógus, kutatótanár, egyetemi óraadó (PhD), sakkedző, versenyző. 1994-től a balatonlellei általános iskola matematika-kémia szakos tanára, a természettudományos munkaközösség és a sakkszakkör vezetője. 2019 óta a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem és az ELTE-TTK Matematikatanítási és Módszertani Központ óraadója (matematika didaktika, sakk, illetve sakk és matematika szakterületeken). Kutatási eredményeit tudományos és ismeretterjesztő konferenciákon, valamint egyetemi óraadóként ismerteti.

2022 óta a Polgár Judit Módszer képzője. ECU Chess Trainer (2017).

Több egyesületben versenyzett, korosztályos országos és bajor női sakkbajnok. A sakk kapcsán szülőként, pedagógusként, sakkoktatóként és edzőként, tehetséggondozóként, versenyszervezőként és bíróként, valamint csapatvezetőként is jelentős tapasztalattal rendelkezik. 2010 óta a Somogy Megyei Sakkszövetség elnöke, 2019 óta a Magyar Sakkszövetség Oktatási és Kutatási Bizottságának tagja. 52 éves.

 

Nádasi Tamás

 

Nádasi Tamás vagyok, 65 éves mérnök, az Aquaprofit Zrt. és az Aquaprofit Nagykanizsai Sakk Klub elnöke. Nős, egy felnőtt fiúgyermek édesapja és három kiskorú gyermek nagyapja. 6 éves koromtól sakkozom, 10 évesen már versenyszerűen játszottam Kanizsán, a főiskolai években Pécsett a PEAC éltáblása, majd a katonaság alatt Tapolcán a Mereszjev SE versenyzője voltam. Visszatérve Kanizsára az egyik szezonban az NB-II.-es csapatunk lejobb pontszerzője voltam, de igazi sikereket a sakkban inkább a szervezés területén értem el. 1981-től 33 évig voltam a Nagykanizsai Városi Sakkszövetség elnöke, majd ez követően 1984-től a saját csapatunk elnöke vagyok. 31 éve kerültünk fel az élvonalba, 14 bajnoki címet, 4 db ezüst- és 4 db bronzérmet szereztünk. 2000-ben Magyar Sportért állami kitüntetést kaptam. 2004-2009 között az MSSZ elnökségi tagja voltam, majd alelnöke 2009-től 2011-ig. Nagy sikernek tartom, hogy a csapatunkat erősítik, vagy erősítették világbajnok, olimpiai bajnokok, hazai és külföldi válogatott játékosok. 2007-ben ötletadója és szervezője voltam és cégem a szponzora 8 alkalommal az Aquaprofit-Polgár Sakkfesztiválnak, ami már Világfesztivál néven fut. 2007-ben felelős kiadója voltam a „Nagykanizsa Sakktörténete” c. könyvnek. 2019-ben ismét alelnöknek választottak a Magyar Sakkszövetségben. 2021-ben beválasztottak a Nemzeti Versenysport Szövetség elnökségébe. 2021-ben Döry Jenővel társszerkesztője voltam, vagyok rengeteg sakkhoz kötődő eseménynek, kiadványnak. Mecénása több hazai tehetséges fiatal versenyzőnek. Könyveim között több mint ezer kötet sakk témájú, gyűjtöm a sakk relikviákat.

 

Pergel László

 

Pergel László vagyok, 43 éves informatikus, könyvelőirodai munkatárs (bérügyintézés szakterületen), sakkedző és sakkbíró.

Több mint 30 éve sakkozom, többszörös ifjúsági magyar bajnok vagyok, U14-es egyéni Európa-bajnoki ezüstérmet, csapatban U16-os ifjúsági sakkolimpiai bronzérmet szereztem.

A nemzetközi sakkszövetségnél FM címmel (FIDE-mester), valamint FI (FIDE-instruktor) és IA (nemzetközi bíró) minősítésekkel rendelkezem. Több mint tíz éve vezetem a Szombathelyi Haladás VSE sakk szakosztályát, a HVSE elnökségének, továbbá a Magyar Sakkszövetség Ifjúsági Bizottságának a tagja, valamint az Országos Sakk Csapat Diákolimpia egyik főszervezője vagyok.

Releváns szakmai tapasztalatokkal rendelkezem az ifjúsági sakk, a felnőtt csapatbajnokság, valamint a verseny- és rendezvényszervezés területén.

 

Simon Gábor

 

Simon Gábor, a Budapesti Egyetemi Atlétikai Club (BEAC) igazgatója vagyok. 1984-ben Budapesten születtem, politológus, közgazdász végzettségemet az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szereztem, 2009 óta dolgozom a sport területén. A BEAC igazgatói pozícióját 2012 óta töltöm be. Az ELTE szabadidősport egyesületének vezetőségében 2008 óta dolgozom, 2012-2016 között a Magyar Egyetemi- Főiskolai Sportszövetség (MEFS) elnökségi tagja, 2021 óta a MEFS Egyesületi és Versenysport Bizottságának társelnöki pozíciójában tevékenykedem.

2010-ben alapítója voltam a Kárpát-medencei Egyetemek Kupájának, ami a térség legnagyobb egyetemi multisport eseményévé nőtte ki magát, melyet 10 sportágban (köztük sakk sportágban is) 1500 hallgató számára szervezünk.

A BEAC-ban kezdetektől fogva figyelemmel kísérem a sakk sportág működését, melynek során kiváló kollégákkal, a budapesti és hazai sakkéletért sokat dolgozó Ádám György, Ősz Gábor és Jakobetz László munkáján keresztül ismerhettem meg a sakk világát.

Fiatal egyesületi vezetőként, sportvezetőként szeretném tudásommal, szervezői tapasztalatommal, kapcsolatrendszeremmel a magyar sakkéletet segíteni.

 

Staár Beatrix

 

Közgazdász vagyok, a MET Csoport – svájci székhelyű, európai és ázsiai piacokon jelenlévő, integrált energiavállalat – Csoportszintű Marketing és Kommunikációs igazgatója. A MET-nél – vezetői beosztásban – eltöltött eddigi 13 évem, a változó piaci környezetben való helytállásom, a megújulásra, innovatív megoldásokra való törekvésem, valamint a széles kapcsolati hálóm hasznos lehet abban, hogy a sakkot még szélesebb körben népszerűsíthesse a Magyar Sakkszövetség.

Tagja vagyok a cégcsoportunk által létrehozott Ferences Ösztöndíj Alapítványnak, alapító tagja a Budapesti Olimpia Mozgalomnak (BOM, 2006-), felügyelő bizottsági tagja a BOM Alapítványnak és az általa létrehozott Berzeviczy Albert Ösztöndíjalapítványnak. (2016-), melynek a MET csoport is kiemelt támogatója. Büszke vagyok rá, hogy már 156 tehetséges, fiatal sportolónak segítettünk megszerezni a diplomáját. Társalapítója vagyok a „Women in Energy” (WONY) non-profit egyesületnek és mentor-programjának. (2017-)

 

Szabó Ferenc

 

Szabó Ferenc vagyok, 56 éves okleveles közgazdász, üzletember, a gyógyszeriparban érdekelt

Pharmaroad Kft. ügyvezető igazgatója, a Polgár Judit Sakk Alapítvány kuratóriumi tagja. Középiskolás koromig versenyszerűen sakkoztam. Nem lettem profi sakkozó, de a sportág iránti elkötelezettségem és rajongásom megmaradt – töretlen. A tulajdonomban álló cégek rendszeres támogatói a magyar sakkéletnek, a magyar sakkozásnak, többek között a Magyar Sakkvilág újság megjelenése, valamint sakk alapítványok támogatása révén. Korábban 12 éven át voltam a Magyar Sakkszövetség elnökségi tagja.

Nagyvállalati vezetőként és gazdasági szakemberként kiemelkedő tapasztalatokkal rendelkezem a szervezetirányítás és működtetés, valamint költségvetési és pénzügyi területeken (tervezés és audit).

 

Szabó László

 

1970-ben születtem, Budapesten. Nős vagyok, három gyermek édesapja.

Közlekedésmérnök és igazgatásszervező diplomám van, a mérnöki tudományokból Phd abszolutóriummal rendelkezem.

Gyermekkorom óta, a mai napig igazolt sportoló vagyok.

Sportvezetőként 10 éve dolgozom, 2013 óta a Fogyatékosok Diák-, Verseny- és szabadidősport Szövetségének, 2015 óta a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke vagyok.

2019 és 2023 között a Magyar Sakkszövetséget vezettem.

1999 és 2002 között az Ifjúsági és Sportminisztérium ifjúsági és informatikai helyettes államtitkára voltam.

2022-ben Áder János köztársasági elnök Magyarország Lovagkeresztje kitüntetésben részesített. Több szakmai kitüntetést kaptam a kultúra és a sport területén.

Üzleti vállalkozásaim a kommunikáció, a kultúra és a sport területén sikerrel működnek.

Sakkszövetségi elnökként a legnagyobb sikeremnek a 45. Sakkolimpia megpályázását és Magyarország, a magyar sakkcsalád részére történő elnyerését tekintem.

A sakk gyermekkorom óta életem része: óvodásként és kisiskolásként nagypapám állandó partnereként, középiskolásként a gimnáziumi sakkcsapat tagjaként, és a mai napig csodálatom tárgya a sakk kultúrája, személyiségei, legendái és versenyei.

A sakk négy éve emelkedő pályára állt: a rendszerváltoztatást követő évtizedek folyamatos hanyatlását fogtuk meg elnökségem tagjaival és a szövetség munkatársaival. Rendezett, átlátható és világos sakkszövetséget hoztunk létre – nem tévedések nélkül. A sakkolimpia „megszerzésével” pedig megtaláltuk azt a követ, ahonnan elrúgjuk magunkat és újra emelkedő pályára állítjuk a világ legszebb játékát.

Felemelő, megtisztelő és súlyos feladat és kihívás, amiben örömmel veszek részt.

Sakk. Színesebb, mint gondolnád.

 

Vajtó Lajos

 

1960. január 7-én születtem Budapesten. Családapa, üzletember, szociálpolitikus, sportújságíró, sakkbarát vagyok. Igazgatásszervezőként és szociálpolitikusként végeztem az Államigazgatási Főiskolán. A sport közel áll hozzám, 1972 óta labdarúgó vagyok, jelenleg az Olimpiai Bajnokok és az FTC öregfiúk csapatának tagja, de hobbim a lovaglás, a tenisz és a sakk is.

1985-88-ig a Bp. V. ker. Tanácsnál az elnök személyi titkáraként, hatósági felügyeleti főelőadóként tevékenykedtem. 1990-95-ig az Országos Testnevelési és Sporthivatalban dolgoztam sajtófönökként, majd az Országos Sporthivatalban szóvivőként. 1995-96-ban a Miniszterelnöki Hivatalban sajtófőnökként, majd ’98-ig az MTV Telesport főszerkesztőhelyetteseként. 2000-2005-ig a Spoprtminisztériumban, valamint a Magyar Sportmarketing Vállalatnál az összes magyarországi világesemény szervezését és marketingjét, valamint a magyar sport marketingjét koordináltam. 2005-10-ig a Nemzeti Lóverseny Kft. ügyvezetője voltam. Olyan időszakban kerültem a lóverseny vállalat élére, amikor az mélyponton volt, és sikerült egy felívelő időszakot magam mögött tudnom.

Hiszek benne, hogy a sakktársadalom hasznára válhatok, elnökségi tagként a Magyar Sakkszövetség kamatoztatni tudja a sportirányításban szerzett tapasztalataimat.

 

ELLENŐRZŐ BIZOTTSÁGI TAGJELÖLTEK

 

Bernula István Bertold

 

Bernula István, 44 éves okleveles közgazdász. 2009-től a Rossmann Magyarország Kft. logisztikai igazgatója, majd a Dél-Alföld Közlekedési Központ Zrt. vezérigazgató-helyettese, a Volán Buszpark Kft. ügyvezető igazgatója, jelenleg a Zuglói Városgazdálkodási Közszolgáltató Zrt. vezérigazgatója. Az Olimpia Sportegyesület alapító tagja, sakkversenyző és Európa-bajnok autóversenyző.

 

Hetényi Márk

 

Munkámmal az elmúlt négy évben is szolgáltam a Magyar Sakkszövetség érdekeit, a könyvvizsgálat mellett a saját pénzügyi tudásommal is próbáltam segíteni a gazdálkodást – mind ellenőrzési, mind stratégia szempontból. Azt gondolom, hogy nemzetközi és hazai pénzügyi és üzleti tapasztalatommal, valamint a sakkozás iránti elkötelezettségemmel továbbra is tudom segíteni a Sakkszövetség munkáját.

 

Kovács Péter

 

Kovács Péter, 54 éves közgazdász, cégvezető, a gyógyszeriparban érdekelt Pharmaroad Kft. ügyvezető igazgatója.

2001 és 2019 között a Magyar Sakkszövetség Ellenőrző (Számvizsgáló) Bizottságának tagja, két ciklusban pedig annak elnöke volt (2002–2004, 2014–2019). A sakksport támogatásáért és a szövetségben végzett munkájáért „A Magyar Sakkozásért” díjat kapott.

Gyermekkora óta sakkozik, a Hatvani Sakk Kör tagja, jelenleg nincs versenyengedélye. FIDE Élő-pontszáma 1938, státusza inaktív.

 

dr. Nyíri Ilona Klára

 

Társadalombiztosítási és bérügyi szakelőadói képzettséggel, közgazdász és jogász diplomával rendelkezem, 2022 májusában az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán szereztem munkajogi szakjogász végzettséget. Munkám során elsősorban cég- és gazdasági, valamint munkaügyi (HR) vezetőkkel állok kapcsolatban, akikkel azon dolgozom, hogy különösen a szakterületemmel összefüggő egyes jogszabályi rendelkezések betartása és gyakorlati kivitelezése jogszerűen, naprakészen és célszerűen valósuljon meg.

 

Rakaczki Zoltán

 

1982-ben, Miskolcon születtem. A Miskolci Egyetemen végeztem, közgazdászként. Immáron két évtizede dolgozom a sportban, jelenleg is számos pozíciót betöltve: Magyar Testnevelési Egyetem Sportegyesületének (TFSE) ügyvezetője, a Miskolci Egyetemi Atlétikai és Futball Club elnöke, a Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség és az Európai Egyetemi Sportszövetség elnökségi tagjaként dolgozom ezen szervezetek sikerességéért. Sportvezetői tapasztalataim nem csak az egyetemi sportra korlátozódnak, 2017-2019. között polgármesteri biztosként irányítottam Miskolc sportéletét.

Nem ismeretlen számomra a megpályázott feladat, évekig voltam tagja az Európai Egyetemi Sportszövetség és a Diósgyőri Stadionrekonstrukciós Kft. felügyelő bizottságának.

6 éves koromban tanultam meg sakkozni, később megyei diákolimpiát nyertem és első osztályú játékosi szintig jutottam. Jelenleg a TFSE Budapest I. bajnokságban szereplő csapatának vagyok a játékosa.

 

Urr Anita

 

Urr Anita, közigazgatási ismeretekkel és gyakorlattal rendelkező sportszakember vagyok. Sportszakmai végzettségemet a Corvinus Egyetemen szerzett szociális igazgatás szervező diplomával egészítettem ki, melynek hasznát veszem a Magyar Paralimpiai Bizottság főtitkáraként is. Korábbi munkahelyemen belső auditorként is tevékenykedtem, nagy gyakorlatom van az ellenőrzési folyamatokban, melyet jelenleg a BOM a Magyar Sportért Alapítvány Felügyelő Bizottsági tagjaként gyakorlatban alkalmazok.

A többévtizedes sportvezetésben és közigazgatásban eltöltött tapasztalatom alkalmassá tesz a nagymúltú Magyar Sakkszövetség Ellenőrző Bizottsági tagjának, munkámmal örömmel segítem a magyar sakkozók országos sportszövetségének működését.

 

FEGYELMI BIZOTTSÁGI TAGJELÖLTEK

 

dr. Borbély Zoltán

 

Ügyvéd, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a MÚOSZ oktatója vagyok, 2019-től az MSSZ fegyelmi bizottságának tagja.

Gyermekkoromban kapus voltam az Úttörőstadion együttesében, majd a labdarúgást korán abbahagytam. Pályafutásomat sportriporterként kezdtem, számos olimpiai, világ- illetve Európa-bajnoki aranyéremről közvetítettem. Több portréfilmet készítettem, így a “Paplaci”, “A Köztársaság nevében!”, valamint a Hidegkuti Nándorról szóló „Az ’Öreg’, egy legenda elköszön” című filmeket. Jogászi diplomát szereztem.

1996-tól a Fővárosi Bíróságon, 2001-től a Fővárosi Főügyészségen, majd 2004 és 2014 között a Legfőbb ügyészségen dolgoztam, ahol ügyész és az Ügyészség szóvivője voltam. 2010. májusától 2013-ig a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökségi tagja, jogi igazgatója és szóvivője voltam.

Ezután visszatértem a jogi pályához és 2014 óta ügyvédi praxist folytatok.

 

dr. Farkas Attila Erik

 

Civil és sportjogi területen is évtizedes tapasztalattal rendelkezem. A MOB szervezeti keretében működő független Sport Állandó Választottbíróság, valamint a HUNADO szervezeti keretében működő független Doppingbizottság tagja vagyok. Hosszú évek óta látom el több sportszövetség állandó jogi képviseletét, és a Magyar Atlétikai Szövetség Fegyelmi Bizottságának elnöki teendőit.

2019 óta vezetem a Magyar Sakkszövetség Fegyelmi Bizottságát. Az elmúlt 4 évben kiemelt fegyelmi ügyekben, kitűnő kollégákkal dolgozhattam együtt a Bizottságban, akiknek ezúton is szeretném megköszönni az elmúlt időszakban nyújtott alapos szakmai munkát.

 

dr. Hargittay Szabolcs

 

Dr. Hargittay Szabolcs, 45 éves, családapa, jogász, közbeszerzési szakértő, korábban a Budapesti Sakkszövetség Fegyelmi Bizottságának tagja. Gyerekkora óta sakkozik, sakkcsapatát vállalkozásán keresztül is támogatja. Jelenleg is a sakk népszerűsítésén dolgozik egy Alapítvány létrehozásával.

 

dr. Jakobetz András

 

Dr. Jakobetz András, 28 éves, jogász, FIDE versenybíró, a Magyar Sakkszövetség Fegyelmi Bizottságának jelenleg is tagja. Gyerekkora óta sakkozik, korábban versenyszerűen, mára csak hobbiból. Megválasztása esetén kezdeményezi a Magyar Sakkszövetség Sportfegyelmi Szabályzatának revízióját, modernizációját, annak érdekében, hogy megszűnjenek azok a joghézagok, amelyek megnehezítik a sportfegyelmi eljárás magas színvonalú lefolytatását.

 

dr. Perkovits Géza

 

1954-ben Balatonfüreden születtem, ahol jelenleg is élek. Az általános iskola elvégzése után – miután édesanyám egyedül nevelt – inasnak álltam be, és 1972-ben több szakmában szereztem oklevelet. Ezt követően magántanuló lettem a gimnáziumban, ahol érettségi bizonyítványt szereztem. 1978-80 között sorkatonai szolgálatot Tapolcán, a híres Mereszjevnél töltöttem. 1983-ban felvételt nyertem az ELTE Állam és Jogtudományi Karán. Az ott eltöltött 5 év, amelyet Budapesten, a kollégiumban töltöttem, megerősített azon hitemben, hogy a tisztesség mindenek felett. Végzésem után a Ganz-Danubiusznál voltam jogi előadó, majd később vezető jogtanácsos. 1995. január 1-én a Veszprémi Egyetem rektora megkeresését követően az egyetem jogi ügyeit intéztem.

Ambrus Zoltán főtitkársága idején már voltam az FB tagja. Megítélésem szerint a Fegyelmi Bizottság egy szükséges rossz, és csak remélni lehet, hogy munkájára nincs szükség.

Jelenleg nyugdíjas vagyok, egy kiemelt alapítvány „A Hátrányos Helyzetű Gyermekek Oktatásáért Alapítvány” kurátora és titkára vagyok.

Mint a Veszprém Megyei Sakkszövetség elnöke, több szakosztály megkeresésére és javaslatára terjesztem elő pályázatomat.

 

Pesztericz László

 

1953.10.19-én Budapesten születtem. Két gyermekem van. Élettársam több mint 30 éve Horváth Júlia nemzetközi sakkmester. Villamos üzemmérnök vagyok. Kezdetben fejlesztőmérnökként, majd programozóként, 1996-tól pedig német-magyar fordítóként és tolmácsként dolgoztam.

1970 őszétől vagyok igazolt sakkozó. Az évtizedek során a Pedagógus, a Ganz Mávag, a Fősped Szállítók, a Vasútépítő Törekvés, a Külker SC, a Mat(t)ador, a Fót, a Honvéd és a Vasas SC csapatában játszottam az országos csapatbajnokság különböző osztályaiban, kb. 10 évig az OB I-ben. 2004 óta FIDE-mester vagyok.

Versenybírói pályafutásomat 2010-ben kezdtem. 2014-ben országos versenybíró, 2018-ban FIDE versenybíró lettem. 2010. óta bíráskodom a Budapest Csapatbajnokságban. Főbíróként éveken keresztül vezettem Rigó János balatonlellei és hévízi nemzetközi (GM, IM és open) versenyeit.

 

dr. Varga Tamás

 

1992-ben kezdtem el sakkozni Nagyatádon a városi sakk egyletben, így már több mint 30 éve részt veszek a magyar sakkéletben. A jogi egyetem elvégzését követően az aktív versenyzést befejeztem, de nem távolodtam el a sakkozástól, mert ettől az időszaktól kezdve a sakk csapatbajnokság mérkőzésein versenybírói feladatokat láttam el, és két ciklusban is tagja voltam a Magyar Sakkszövetség Fegyelmi Bizottságának, így több éves releváns tapasztalattal rendelkezem a sportág fegyelmi ügyeiben.