Sanan Sjugirov, Szergej Grigoriants és Ruck Róbert nagymesterek játszottak magyar színekben decemberben a Rapid és Blitz Világbajnokságon. A rapid kategóriában Grigoriants egészen elképesztő, 2735-ös performance-ot ért el. A vele készült interjúnkat olvashatják.

A Rapid és Blitz Világbajnokságon rapid kategóriában Szergej egészen elképesztő, 2735-ös performance-ot ért el. Miként értékeli ezt a fantasztikus teljesítményt?

A schnell-rapid Világbajnokság nagyon különleges verseny, egyedi sakkhangulattal, amit nagyon szeretek. Bár nem volt könnyű döntés, a Szeged – Szamarkand út eléggé hosszú és fárasztó (igazán költséges verseny), örömmel fogadtam ezt a kihívást.

Igazán jó motiváció volt a fizikai kondícióim javítására, így azt mondanám, hogy a sportolási gyakorlatok nagy részét képezték a felkészülésemnek. Továbbá elmentem a zágrábi rapid és blitz Európa-bajnokságra is, azzal a fő okkal, hogy “gyors sakkformát” szerezzek, és szerintem nagyon jó ötlet volt ott bemelegíteni.

Üzbegisztánban születtem és ez a tény további motivációt jelentett számomra. Végül is, miután sok év kimaradt a kitűnő üzbegisztáni ételekből (természetesen a magyar konyha is remek), jó alkalom volt felfrissíteni ezeket az érzéseket a gyermekkorból. És ez tökéletesen megtörtént, köszönet a szervezőknek!

A sakk szempontjából a “minimális célom” az volt, hogy találkozzak néhány szuper GM-el (+2700) és megpróbáljak igazán izgalmas partikat játszani velük. A torna előtt nem vártam különösebb eredményt, csak azt a néhány megragadó pillanatot. És megtörtént!

Melyik játszma volt a legnehezebb, a legnagyobb kihívás, a legérdekesebb parti?

Tulajdonképpen már az első fordulóban Shakhriar Mamedyarov-val kerültem össze, így a + 2700 élős ellenfél “tervet sikerült gyorsan kipilálni”. Különösen fontos volt a második meccs a fiatal indiai sztárral, Pragnaanaandával. Fekete figurákkal döntetlent értem el és a játék végén még sikerült is előnyhöz jutnom. Ezek a meccsek határozottan önbizalmat adtak.

Számomra a legemlékezetesebb a Jan Nepomniastchi elleni parti volt, amit a 3.fordulóban játszottunk. Bonyolult csata, kevés idő az órán, a király kétségbeesett rohanása valahova középre…kicsit kaotikus a vége, de sikerült megnyernem az első versenymeccset Jan ellen!

Egy ilyen érzelemdús kezdés után fontos volt kontrollálni magamat és a hideg elmét megtartani, ami többé-kevésbé sikerült is, ahogy a végső 2735-ös teljesítményem is megmutatta. Összességében a rapid VB-n sok erős Szuper GM-mel játszottam, 4 meccset nyertem ellenük, mindössze 1 vereséget szenvedtem, és nagyon elégedett voltam ezzel az eredménnyel. (Legerősebb és legnevesebb ellenfeleimet őket tartom: Nepomniachtchi, Mamedyarov, Grischuk, Maghsoodloo, Praggnanadhaa és Gukesh).

Milyen volt a verseny hangulata, a szervezés?

Összességében a szervezés kitűnő volt. A helyszín is különleges volt: Szamarkand. Számos jó szállodában laktak a versenyzők és a hatalmas versenyterem és a hotelek között menetrend szerinti buszjáratokat biztosítottak.
Különleges program volt a remek “meghívásos vacsora” a fő étteremben, ahol minden résztvevő megkóstolhatta a finom üzbegisztáni ételeket, mint pl. a plovot.

Szép emlék volt számomra és mindenképp szeretnék jövőre is elindulni a világversenyen.

Köszönjük az interjút!

A verseny eredményeit itt lehet megtekinteni.