Mitropa Kupa beszámoló (folyamatosan frissül)

Bronzérem és negyedik hely a Mitropán!

A férfiak 2-2-t játszottak a szlovákok ellen, igaz már a forduló előtt biztosítva volt a harmadik hely, hiszen már egy esetleges vereség esetén sem tudtunk volna hátrébb végezni. Az első két táblán két gyors döntetlen született, Antal Gergely nyert a hármas táblán. Sajnos az utolsón vesztettünk. Ha sikerült volna megnyernünk ezt a mérkőzést, akkor másodikak lehettünk volna, de persze szokták mondani, hogy ha a ha hal volna, a halász halban dúskálna. A bronzérem is szép eredmény. Kiemelném Kozák Ádám teljesítményét, ő lett a legjobb pontszerző a csapatban. Az elsők a tavalyi évhez hasonlóan mindkét csoportban a franciák lettek, sebaj, majd jövőre letaszítjuk őket a trónról!

A lányoknál legyőztük Svájc csapatát 3-1-re. Szép utolsó fordulós hajrá volt, az egyesen vesztettünk, de a többi hármat megnyertük! A lányoknál tábladíjas lett Demeter Dorina és Tóth Lili. A csapat a negyedik hellyel tisztességgel helytállt a versenyen.

Két döntetlennel folytattuk a menetelésünk a Mitropán!

Mindkét csapatunk döntetlenezett. A férfiaknál ez az eredmény a bronzérmet jelenti biztosan, de még talán a jobb helyezés is benne van a pakliban. Persze ez csak abban az esetben, ha az utolsó fordulóban megverjük a szlovákokat és még mellé óriási szerencsénkre veszítenek az előttünk lévők. Fodor Tamás szépen túljátszotta a csehek fiatal tehetségét, de sajnos a fő góllövőnk, Kozák Ádám kikapott egy igencsak kecsegtető állásból. Ez van, mindig ő sem nyerhet, ilyen sajnos ez a popszakma. Két döntetlen született az egyesen és a hármason, így az eredmény 2-2.

A hölgyeknél kemény csata volt, ahol nekünk állt a meccs sokáig, de végül nem tudtunk élni a lehetőségeinkkel. Az elsőn nyertünk viszonylag simán, a másodikon döntetleneztünk viszonylag simán. Utolsó két táblán a fiataljaink két nagyon esélyes partiból fél pontot hoztak, így 2-2-es eredmény született. A lányok a negyedik helyről várják a folytatást, ellenfelünk Svájc csapata lesz. Ha nyerünk, jó esélyünk van az éremre.

Kettős győzelem a Mitropán!
Soha rosszabb napot a tegnapinál, mindkét csapatunk nyert! A lányoknál Németország volt az ellenfél, és az első két táblán a Terbe testvérek hozták az egész pontokat, mindkét játszma „egykapu” volt. A hármas táblán voltak jó esélyeink, de végül remi lett, de ezzel meglett a csapatgyőzelem. Utolsón vesztettünk, így 2.5-1.5 a javunkra.
A férfiaknál a „mumus” Svájc csapata ellen játszottunk. A tavalyi Mitropa kupán, egy szörnyű napon vesztettünk ellenük, szerencsére most sikerült visszavágni. A sötét táblákon hoztuk a döntetleneket. A hármason Fodor nagymester ellenfele egy bástyavégjátékban elbízta magát, hiba volt, mivel volt mattkép az állásban, csak épp az ő királyának. Így már csak egy döntetlen kellett és meglett a 2.5-1.5.
A következő ellenfél mindkét csapatunk számára Csehország lesz.

Győzelem és döntetlen a 6. fordulóban!
Újabb izgalmas csatáknak lehettünk szemtanúi mindkét csoportban. A hölgyeknél Olaszország válogatottja ült velünk szemben és pontosztozkodással zárult a mérkőzés. Az egyes táblán Terbe Julianna egy ki-ki meccsben döntetlent játszott feketével a nálánál 100 élővel erősebbnek rangsorolt Brunello Marina ellen. A játszmában ez az élő különbség nem látszott, igen kiegyenlített küzdelem volt. Nyerni Demeter Dorina tudott a négyesen, a megnyitásból előnnyel került ki, amit győzelemig fokozott. A harmadikon döntetlen, másodikon vesztettünk, így 2-2. A következő fordulóban Németország lesz az ellenfél.
A férfiaknál Németország volt az ellenfél. Elvileg egy „gyenge” csapat, de gyakorlatilag nem szabadott őket lebecsülni. Erdős nagymester pihent ezen a meccsen, így Kozák nagymester vezette a sötét bábukat a győzelemig az egyesen. Antal Gergely és Németh Miklós is nyert, Fodor Tamás döntetlenezett, így 3.5-0.5 a javunkra! A következő fordulóban Svájc csapata lesz az ellenfél.

Két gyengébben sikerült nap után kettős magyar győzelemmel folytatódott a Mitropa
kupa.

A férfiak mezőnyében az olaszoktól elszenvedett szoros vereség (egyedül Erdős Viktor
tudott nyerni), majd a franciák elleni döntetlen (amelyben Kozák Ádám mentett pontot)
után a stabil horvát csapat következett. Az első két órában már körvonalazódott, hogy
nyerni fogunk. A hármas táblán Antal Gergely viszonylag gyorsan fölénybe került, amit
később sikerült nyerésig fokoznia. Így elég volt három döntetlen, amit a csapattagok
magabiztosan hoztak, és 2.5-1.5-re nyertünk. Ma Németország lesz az ellenfél.

A női mezőnyben is egy döntetlent és egy vereséget hozott a 3. és a 4. forduló, egyedül
Karácsonyi Kata hozott egész pontot a szlovének és a franciák ellen, fiatal kora ellenére
húzóemberévé válva a csapatnak. A többiek is stabilan teljesítenek, a szlovének elleni
döntetlenben nincs semmi szégyellnivaló, tekintve, hogy ők az első kiemeltek, és a 2.
kiemelt franciák ellen is szoros meccset játszottunk.
Tegnap Szlovákia válogatottja ellen sok izgalmat tartogatott a mérkőzés. Az első és a
harmadik táblán magabiztosan nyertünk, de a másodikon és negyediken bajba
kerültünk, így egy adott ponton úgy tűnt, hogy mindkettőt elveszítjük. Derekasan
küzdöttünk mindkét táblán, végül Tóth Lilinek sikerült mentenie, így az eredmény 2.5-
1.5 a javunkra. A következő fordulóban Olaszországgal csapunk össze.


Vereséggel és döntetlennel folytatódott a Mitropa kupa!

Mindkét csapatunk Franciaország válogatottjával mérte össze az erejét. A lányoknál szoros küzdelem volt, de végül alulmaradtunk. Sajnos az éltáblákat nem tudtuk megtartani, pedig voltak esélyeink. A hármas táblán Karácsonyi Kata meggyőző játékkal győzte le ellenfelét, sajnos a négyesen Dorina nem tudta érvényesíteni az előnyét. Ezzel a vereséggel az ötödik helyre csúsztunk vissza, de az előttünk állók még nem játszottak egymással, tehát az esélyek jók és messze még a vége.

A férfiaknál az egyes és négyes táblán döntetlen született, sajnos a hármason vesztettünk. Kozák Ádámot kiváló formában láthatjuk, fontos győzelemmel járult hozzá, hogy a döntetlen megszülessen. Itt a harmadik helyről várjuk a folytatást.

Győzelemmel és döntetlennel folytatódott a Mitropa kupa. Ahogyan a chennai Olimpián, úgy itt is 4-0-ra verték a férfiak az osztrák válogatottat. Elsöprő győzelem, kellhetnek is ezek a táblapontok a végső elszámolásnál. A hölgyeknél 2-2-es döntetlen született a horvátok ellen. Demeter Dorina sötéttel élesre töltött egy h5-ös kőfallal, és megérte bevállalósnak lenni, hiszen magabiztos győzelmet aratott. Két döntetlen született az első két táblán, az utolsót viszont elvesztettük. Ma kettős rangadót játszunk, a hölgyek a szlovénokkal, a férfiak az olaszokkal játszanak.


Kiválóan rajtoltunk, a lányok legyőzték az Osztrákokat 3-1-re és a férfiak is nyertek ebben az arányban Szlovénia ellen. A hölgyeknél a Mitropa válogatottban először debütáló Tóth Lili szerezte meg a pontot elsőként. Kis ideig rosszabbul állt, egy adott ponton az ellenfél úgy hitte, hogy gyalogott és játszmát nyer, de elnézte a királyszárnyi ellenjátékot és vesztett. Terbe testvérek nem kegyelmeztek ellenfelüknek, ráadás Zsuzsa partijában egy szép mattban gyönyörködhettünk a végén.

A férfiaknál két döntetlen mellett két hosszúra nyúló végjátékot nyertünk meg. Kozák egy gyalog fóros ellenkező szinű futóvégjátékot nyúzott meg, Németh Miklós pedig egy gyalogfóros vezérvégjátékban őrőlte fel  ellenfelét. A második fordulóban a hölgyek a Horvátokkal, férfiak pedig az Osztrákokkal csapnak össze!

https://chess-results.com/tnr745409.aspx?lan=1&art=0&flag=30

 


 

Kedden kezdődik a Mitropa Kupa, amely a közép- (és délnyugat-)európai országok bajnoksága. Magyarországgal együtt tíz ország versenyez évente más és más helyszíneken. A tavalyi évben Korzika adott otthont a rangos eseménynek, idén Horvátország a házigazda, Losinj gyönyörű szigetén várják a válogatottakat. A csapatok 4 főből és egy tartalékból állnak mind a férfi, mind a női mezőnyben.

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is kiváló játékosokat sorakoztat fel a magyar delegáció, melyben tapasztalt játékosok mellett fiatal titánok is lehetőséghez jutnak. A férfiaknál Erdős Viktor, Kozák Ádám, Antal Gergely, Fodor Tamás és Németh Miklós, a nőknél Terbe Julianna, Terbe Zsuzsanna, Karácsonyi Kata, Demeter Dorina és Tóth Lili képviseli hazánkat. A csapatkapitány Gonda László nagymester, az MSSZ ifjúsági szövetségi kapitánya.

Irány a legnemesebb érmek!

Az alábbi linken megtekinthetőek az összeállítások és az eredmények.:
https://chess-results.com/tnr745409.aspx?lan=1&art=0&flag=30

Az élő közvetítés pedig az alábbi linken érhető el:
https://hrvatski-sahovski-savez.hr/ftp/mitropacup2023/

A verseny alakulásáról folyamatosan frissülő cikkben tájékoztatást nyújtunk.