Befejeződött a nagyobb korcsoportok világbajnoksága Indiában.

Szombaton játszották le az utolsó fordulót Mumbaiban. A mieink közül a két lány nyeréssel, a két fiú döntetlennel zárta a versenyt.
Sulyok Eszter (14 éves lányok) sötéttel kedvenc sziciliaijával győzte le wales-i ellenfelét. 6,5 pontjával a 20. helyen végzett, amely az indulási rangjának szinte teljesen megfelel. Ő lett a legjobb helyezésű magyar versenyző. Aktívan sakkozott, ha vesztett, könnyen túllépett a vereségen.

Juhász Judit (16 éves lányok) is megnyerte utolsó játszmáját egy indiai lány ellen. A parti szép, a tábla közepén lévő királynak beadott mattal ért véget. Judit 6 pontot gyűjtött és 22. lett. Ez is a kezdeti az esélyekhez illeszkedő teljesítmény, annak ellenére, hogy a rajtja után, kissé szebb helyezésben bízott.

Hasonlóan értékelhető a 18-as fiúmezőnyben indult Vanczák Tamás teljesítménye. E csoportban már befutott „profik”, köztük nagymesteri címmel rendelkezők is játszottak. Az utolsó partijában nagyon közel állt egy szép győzelemhez a hasonló játékerejű indiai fiúval szemben, de megint kiütközött számomra ezen a versenyen feltűnt gyengesége, nevezetesen, hogy a jó állásokban nem képes megtalálni az igazán erős húzást. A kihagyott lehetőség után már az ellenfél próbált nyerni, de végül remi lett. Tomi 6 pontja és 30. helye pontosan az elvárást hozta, bár értékszámából vesztett valamennyit.

Nagyon nehéz véleményt mondanom a 9. rajtszámmal induló Borhy Marcellről (14 éven aluli fiúk). Az utolsó játéknapon döntetlent játszott egy angollal, ami szintén csalódást okozott neki. Korábbi beszámolóimban sokat foglalkoztam az ő meglepően gyenge eredményével. Véleményem szerint Marci a kamaszkor „legnehezebb” éveit éli. Az első kudarcos játszmából képtelen volt visszatérni a megfelelő (de nem túlzott) önbizalmú játékához, azaz önmagához. Remélem, edzőivel hamar feldolgozzák a tapasztalatokat, kijavítják a hibákat és újra a régi játékát mutatja. Itt 5 pontot szerzett és 55. lett.

Végül röviden szólnom kell a végeredményről, a világbajnokság győzteseiről.
Összefoglalóan azt mondhatjuk a volt „szovjet országok” és a hazaiak vitték el majdnem minden érmet. A fantasztikus kivétel az U16-os lányok bronzérme, amelyet egy iráni lány nyert el. Az oroszok három aranyat (U18 lány, U16 fiú, U16 lány), az indiaiak egy arany (U18 fiú) mellé öt más színű érmet szereztek. Egy-egy arany jutott Azerbajdzsánnak és Kazahsztánnak.

Az ünnepélyes eredményhirdetéskor az első hat helyezettet szólították ki és ők is kaptak érmet, mutatva, hogy a hasonló világversenyeken már hatodik helyezés is kiemelkedőnek számít. A csoportok sorrendisége folytán háromszor egymás után hangzott fel az orosz himnusz erőteljes dallama, majd a legvégén majdnem felrobbant a hangorkántól a terem, amikor a legértékesebb csoport győztesét, a 18 éven aluliak világbajnokát, az indiai Praggnanandhaa-t (úgy vettem észre, hogy ők maguk is inkább lerövidítik kiejtésben a nevét Praggnára) szólították. A kis 14 éves (!!) gyerek az esélyesség terhét elviselve egyedüli első lett. Anand színre lépése óta tudjuk, hogy India sakk nagyhatalom. Miután Vishy már elvesztette trónját, új jelöltet keresnek a világelsőség visszaszerzésére és lehet, hogy megtalálták.


 

10. forduló

Tragikusabbra nem sikerülhetett volna az utolsó előtti játéknap. Marcell dekoncentráltsága szinte elképzelhetetlen méretű. Meglepte kirgiz ellenfelét, akinek értékszáma több száz ponttal alacsonyabb, a megnyitásválasztásával, és azt hitte, hogy a sokat gondolkodó ellenfele már képtelen az ellenállásra, amikor durva számítási hibát vétett és elfogták a vezérét. Majdnem hasonló módon kapott ki Judit is. Szakzsargonnal szólva „töknyert” állásban addig húzta a rosszakat, amíg az ellenfele kibontakoztatta addig fejletlen tisztjeit és időzavarban Judit követett el óriási hibát. Ez is vereség. Az Egyesült Arab Emirátusokból érkezett lány legyőzése nagyon kellett volna.

Sulyok Eszter is vesztett egy török lány ellen, bár nagy küzdelem után. De neki is voltak esélyei, akár az egész pontra megszerzésére is. Sajnos, az időzavar közbeszólt.

Csak Vanczák Tomi szerzett fél pontot, de ő meg kihagyott egy szép nyerő kombinációt. A grúz fiú legyőzése igazi bravúr lett volna.

Így a holnapi, utolsó forduló, amely délelőtt (magyar idő szerint vasárnapra virradó éjszaka) lesz már elismerésre méltó végeredményt nem hozhat egyik versenyzőnk számára sem.


Beszámoló a 9. fordulóról

A kilencedik forduló már a verseny hajrájának a nyitánya. Ahogy egy korábbi jelentésben írtam, minden jó helyezés, de nemcsak a legjobbaké, itt dől el véglegesen. Ebből a szempontból a mieink szereplése a mai napon közepesnek mondható. Marcell győzött és ezzel – remélhetően – megkezdi a felzárkózást.  Az ausztrál fiú hátrányba került a nyitásban és ezt a szombathelyiek üdvöskéje könyörtelenül kihasználta. Pontos végjáték vezetése nyomán ellenfele feladásra kényszerült.

Sulyok Eszter az itteni versenyen eddig jól bevált sziciliai védelmét játszotta meg. Az indiai lány úgy rohant rá a királyállására, ahogy ő maga szokta csinálni. Eszter nem jól védekezett és a támadás hamar eldöntötte a játszmát.

Judit nem tudta, hogy örüljön vagy búsuljon a végén. Tökéletesen bejött a felkészülése, már majdnem fölényes állást érhetett volna, amikor egyetlen óvatlan lépésével az indiai lány megfordította a helyzetet. Szerencsére Judit nem vesztette el a fejét és a legjobb megoldást választva, passzív védekezésre rendezkedett be. Kiderült, hogy az ellenfél nem tud mit kezdeni a nagy álláselőnyével és lépésismétlésbe torkollott a parti. A döntetlent a közvetítés sokáig nem írta ki és az aggódó szurkolók nem sejthették a végeredményt.

Tamás sötéttel játszott. Stabil megnyitásával könnyedén elérte a kiegyenlítést, de ennél többre az állás nem nyújtott lehetőséget. Így a nap mérlege egy-egy győzelem és vereség mellett két döntetlen.


Nyolcadik forduló beszámolója

A nyolcadik fordulóban az előző jelentésem óta a helyzet annyiban változott, hogy a 16 évesek között szereplő Juhász Judit kissé leszakadt az élbolytól, mert sötéttel nem tudta elkerülni a vereséget. Ellenfele a szerb Jovana Srdanovic valószínűleg felkészült Judit közelmúltban játszott partijaiból és már a megnyitási szakaszban fölénybe került.

Annál inkább örvendetesebb, hogy másik lánysakkozónk Sulyok Eszter legyőzte a kínai származású, de Svájc zászlaja alatt induló ellenfelét. Eszter ezzel a győzelmével a 8-13. helyen áll holtversenyben. De még több nehéz ellenfél vár rá a hajrában. A svájci rendszerű versenyek legmagasabb helyezései mindig csak az utolsó két fordulóban dőlnek el. Már eddigi játékával is mindenképpen kiérdemli a dicséretet.

Vanczák Tamás a „nagyfiúknál” igen komoly értékszámú ellenfelet kapott, az 2503-as lengyel fiú személyében. Bár fehérrel óvatos megnyitást választott, később már az egész pont megszerzésére gondolt. A nagyobb kockázatot mégsem vállalta és a teljesen egyenlő állásban a lengyel ajánlatára lett döntetlen.

Borhy Marcell, a 14 évesek mezőnyében egyáltalán nem tud kijutni a mély hullámvölgyből. A megnyitással nem volt gond, de amikor fölényes állást érhetett volna el, akkor hibázott. A továbbiakban a hullámzó középjátékban nem volt hajlandó belenyugodni az egyenlő állásokba, kerülte az oda vezető változatokat és kikapott. Indiai ellenfele egy korosztállyal fiatalabb nála és a gyorsabb fejlődése érdekében indíthatták ebben a csoportban.


Hetedik forduló a világbajnokságon

Nem mondhatjuk jónak ezt a játéknapot. Borhy Marcellnek nagyon nem megy a játék. Nem bízott a megszokott megnyitási rendszereiben, ezért a versenyen nem először, kissé ismeretlen középjáték állásba került. Bár a harc itt még nem dőlt el, az ellenfél sötéttel is veszélyes támadáshoz jutott. Marcell egy súlyos hibája a védekezés során végül vereséghez vezetett.

Sulyok Eszter nagyon izgalmas partit játszott az egyik nagy esélyes indiai lánnyal.  Többször kihagyott esélyes, sőt nyerő lépést is, majd a kölcsönös időzavar után előálló egyenlőnek mondható, de még bonyolult állásban nem találta meg a döntetlent biztosító tervet.

Juhász Judit végig kicsit jobban állt. Lenyert egy gyalogot. Sajnos, amikor az előnyt álláselőnnyé kellett volna váltani, nem a legjobb tervet választotta és ellenfele kiharcolta a remit. A döntetlen végül is igazságos eredmény.

Vanczák Tomi kezd magára találni, ma is könnyen nyert.   Ezzel ötven százalék fölé került.

Túl a félidőn érdemes egy kis mérleget készíteni. A két lánysakkozónk az esélyességüknek megfelelően szerepelnek. Mindketten 4,5 ponttal az élmezőny végén állnak. Játékuk színvonalával sincsen probléma. A fiúknál Marcell a súlyos önbizalomhiányát, amely néha az egész partiban végigkíséri, nem képes megoldani. Hétből 3,5 pontja jóval kevesebb a vártnál. Tamás nehezen indult, de a borzasztóan erős mezőnyben sikerült neki felzárkóznia a középmezőny elejére. A holnapi szabadnapon csoportos kirándulás lesz. Felkeressük a város nevezetességeit és végre a résztvevők nemcsak az öt csillagos hotel csillogó-villogó belső tereit fogják látni, hanem a nyüzsgő utcákat is.


Három győzelem

Három győzelem egy vereség a hatodik fordulóban. Még elégedettek is lehetnénk a mérleggel, ha a vereség nem éppen a legjobban álló sakkozónkat éri.

Sajnos, Judit balszerencséjére az alulról felpárosított egyik bajnokaspiránst kapta. Az azeri lánynak nemcsak az értékszáma, hanem a játékereje is nagyobb volt. A küzdelem már a megnyitásban eldőlt, mert Judit nagyon hamar beszorult a tisztjeivel és ez vereséghez vezetett.

Sulyok Eszter partija viszont vigaszt jelentett. Nemcsak a végeredmény, hanem stílus is szép volt. Világossal olyan agresszív támadással lepte meg a belorusz kislányt, hogy az teljesen megzavarodva gyalogjait áldozva tudta csak elhárítani a mattot. Az anyagi előny könnyen érvényesíthető volt.

Vanczák Tamásnak sem okozott gondot a mai ellenfél. A szlovák fiú már a megnyitásban durva hibát vétett és a 20. lépés után feladta a játszmát.

Marcell a két vereség után nagyon koncentráltan sakkozott. A megnyitásból jelentős álláselőnnyel került ki. A későbbiekben ez kissé csökkent, de végül hosszú végjátékban megszerezte az egész
pontot.  Utolsóként fejezte be a játszmáját és megállapíthattuk, hogy már Srí Lankán is megtanultak sakkozni.

A mai fordulóban három magyar indiai ellenféllel, egy pedig törökkel
szemben ül asztalhoz.


Csak a lányok!

Az ötödik fordulóban a mindkét magyar lány győztesen állt fel a táblától, míg a fiúk közül Tamás remizett, Marcell vesztett.

A legkellemesebb pillanatokat Juhász Judit szerezte. A Caro-Kann védelmű megnyitásban a tapolcai klub versenyzője egy elnézésszerű áldozattal lepte meg kínai ellenfelét, aki úgy látszik, hogy inkább elnézésnek minősítette Judit tervét. Egy-két húzás után kissé naívan „belesáncolt” a támadásba és ezt a világos bábokat vezető Judit szép áldozattal villámgyorsan kihasználta. Szinte még minden táblán folyt a parti a csoportjában, amikor a kínai lány a matt előtt feladta. A játszma ezúttal hibátlanul követhető volt az internetes közvetítésben, bár nem a befejezésig.

Eszter sötéttel játszott. Jobban került ki a sziciliai Paulsen-változat védelmű nyitásból és erős kezdeményezéshez jutott. Kombinatív úton gyalogot nyert, majd a végjátékban érvényesítette
előnyét. Értékes skalp egy azerbajdzsáni lány legyőzése.

Marcell játékára rányomta a bélyegét az előző napi kudarc. Nem érezte a királyindiai változat apró finomságait és kénytelen volt gyalogot áldozni. Ezt aktív játékkal ellensúlyozni tudta annyira, hogy a súlyos időzavarban lévő indiai ellenfele egy tisztáldozattal felkínált neki egy örökös sakkos döntetlen folytatást. Sajnos, a magyar fiú túl optimistán ítélte meg a helyzetet és kitért a remiből. Ez végzetesnek bizonyult és újabb vesztés lett belőle.

Vanczák Tomi játszmája végig az egyenlőség határain belül mozgott.  A kezdeményezés az ő kezében volt, de az indiai jól védekezett és elérte a döntetlent.


Beszámoló a negyedik fordulóról.

A negyedik forduló felemás eredményt hozott számunkra. Mindkét fiúversenyzőnk kikapott, bár nagyobb Élő-értékszámuk volt, mint ellenfeleiknek.

Borhy Marcellnek nem jött be a felkészülés. Sötéttel viszonylag új rendszerrel akarta meglepni lengyel ellenfelét, de hamar kiderült, hogy a megnyitási változat középjátékában nincs elég tapasztalata. Ez abban nyilvánult meg, hogy tőle szokatlan módon észbontó időzavarba került: három egymást követő húzáson körülbelül 50 percet gondolkodott, így már a 15. lépésig elhasználta idejének nagy részét. Az állása pedig tovább romlott. Sajnos, megérdemelt vereség lett a vége.

Vanczák Tamás nem nyugodott bele a döntetlenbe és erőltette az egál állást. S ahogy ez gyakran megesik, vesztett.

Sulyok Eszter hullámzó partiban előbb nyerő tervet hagyott ki, majd később az indiai sakkozó lány nem használta ki az esélyeit. Végeredmény igazságosnak mondható döntetlen, örökös sakkal.

A nap egyetlen örömteli eseménye a 16 éves lányok között Juhász Judit játéka: látványos partiban nyert. A fekete bábokat vezetve, a szicíliai védelem éles változatában szellemes áldozattal játszotta túl a lengyel lányt. Jelenleg ő áll közülünk a legjobban 3 ponttal. Marcellnak és Eszternek 2,5, míg Tamásnak 1,5 pontja van.

————————————————————————————————————————

A harmadik forduló az értékszám-különbség szerinti papírformát igazolta a mieink játszmáiban. Sajnos, mert ez csupán egy győzelmet és három vereséget jelentett. Borhy Marcell már a megnyitásban előnybe került és a 30. lépésben feladásra kényszerítette a német ellenfelét.

Vanczák Tamás a 2503-as, hangzatos nevű, lett Pultinevicius nemzetközi mester ellen a sötét bábokat vezette. Remek állást épített ki, de akkor rossz tervet választott, majd több hibát is vétve vesztett.

Juhász Judit a nyitásban túlzottan védekezésre rendezkedett be. Sokáig sikerült is tartania az állást, de egy kisebb kihagyás után a kazah lány minőséget áldozva döntő támadást kapott, amely során sok gyalogot nyert. Judit sportszerűen feladta reménytelen végjátékot.

Külön sztorija van Sulyok Eszti partijának. Figyelve az internetes közvetítést az első félórában egy össze-vissza lépésekből álló 92(!!) lépéses játszma jelent meg náluk Eszter győzelmével. De hamarosan kiderült, hogy közvetítési hiba az egész. Hosszú küzdelemben az ellenfél, a majdnem 200 értékszámmal erősebb holland lány győzött.

Kis kitérőként elmondom, hogy milyen biztonsági intézkedések bevezetése mellett folyik a világbajnokság. A versenyzők detektoros vizsgálat után egy keskeny belépő kapun juthatnak be a játéktérre. Csak üdítőitalukat vihetik be. (Amúgy a teremben rengeteg palackozott ásványvíz várja őket.) Az azonosító kártyájukon kívül semmi egyéb fémtárgy (például karóra, toll) nem lehet náluk. Tollat a rendezők teszik a játszmalap mellé és ezeket a végén szigorúan visszaveszik. Ezt Marcell saját tapasztalataiból tudjuk. Még a csapatvezető sem jogosult a játéktérre bemenni, csak egy kordon mögül nézheti, vagy inkább csak sejtheti, hogy mi történik távolban, a nem közvetített táblákon. Az első tíz percben szabad fényképezni. (Ennyi maradt a múlt kedvezményeiből.) Külön terem van a csalás elleni vizsgálatok számára. A játékosok egy elzárt folyosón mehetnek ki WC-re, amelynek be- és kijáratát őrzik. Egyébként is nagyszámú biztonsági szolgálat van mindenfelé. Nem kívánok tippeket adni a jövőbeli rendezőknek, de már csak a vizeletmintás doppingellenőrzés hiányzik, mint a sakkolimpián.
Nem hinném, hogy egy „meghamisított” ifjúsági versenyparti vagy eredmény olyan veszélyt jelentene a világra, illetve csak a sakkvilágra nézve, hogy ilyen erőfeszítésekkel kéne küzdeni ellene.
De, ki tudhatja ebben a terrorfenyegetett életünkben?
Tompa János

————————————————————————————————————————

Az indiai megapoliszban, Mumbaiban (korábbi nevén Bombay) már a harmadik fordulónál tart az ifjúsági sakkvilágbajnokság három korosztályának versenye. A sakk őshazájának tartott India első ízben ad otthont ilyen nagy ifjúsági eseménynek. A 14, 16 és 18 éven aluli sakkozók nagy seregszemléjén 63 ország 462 játékosa indult. A legtöbb, természetesen, a hazaiak színeiben állt rajthoz: 136 (!!) versenyzőjük játszik.

A magyar színeket négy korcsoportban az idei országos bajnokok képviselik, vállalva a kiutazással járó tetemes költségeket. Vanczák Tamás a 18 éves fiúk, Juhász Judit a 16 éves lányok, Borhy Marcell a 14 éves fiúk, míg Sulyok Eszter a 14 éves lányok küzdelmeiben vesz részt. Az első fordulón mindegyikük
győzelemmel jutott túl.  Vanczák Tamás a végjátékban szép taktikai megoldással verte indiai riválisát. Borhy Marcell bonyolult középjátékban került döntő fölénybe és nyerte meg a partiját Egyesült
Arab Emirátusokból érkezett ellenfele ellen. Két lányversenyzők közül Sulyok Eszter egyenes vonalú partiban, viszonylag könnyen, míg Juhász Judit némi fordulattal győzte le grúz, illetve örmény ellenfelét.

Így a nyitó forduló részünkről száz százalékosan zárult. A mai napon reggel is és délután is asztalhoz ülnek a játékosok. Délelőtt lányaink továbbra is hibátlanok maradtak, mindketten begyűjtötték az egész pontot. Eszter már a megnyitásban tisztelőnyhöz jutott a lettek versenyzője ellen és hamar nyert. Nagyobb küzdelem folyt Judit tábláján, de az eredmény ugyanaz, az indiai kislánynak is fel kellett
adnia a játszmát. A fiúk döntetlent értek el, de ellenkező előjellel értékelve. Tamás világossal biztató állást engedett ki a már nemzetközi mesteri címmel rendelkező indiaival szemben, míg Marcellt
az esetleges vereség szele is megérinthette az újoncnak számító, de a pár hónappal ezelőtt lezajlott Európa-bajnokságon feltűnt örmény sakkozó ellen. Végül döntetlen ez is, és így mindkét fiúversenyzőnk másfél ponttal ült le a harmadik fordulóra, amely e sorok írásakor még javában folyik.
Az éltáblák  az ismert internetes közvetítő helyeken (chess24, chessbomb) élőben követhetők. Az eredményeket pedig a chess-results-on lehet megnézni.

Tompa János
a magyar küldöttség vezetője